Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων με τους μαθητές της Ηγουμενίτσας

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων με τους μαθητές της Ηγουμενίτσας


Παρέα με τους μαθητές του 1ου και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας γιόρτασε φέτος στις 2 Φεβρουαρίου την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Ενενήντα μαθητές των δύο σχολείων επισκέφθηκαν τον υγρότοπο Βατάτσα, στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας, όπου ενημερώθηκαν από το προσωπικό της Μονάδας για τη χλωρίδα, την πανίδα της περιοχής και για την οικολογική αξία των υγροτόπων, ενώ είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν με τηλεσκόπια και κιάλια διάφορα είδη ορνιθοπανίδας, όπως φλαμίνγκο, αργυροπελεκάνους, κορμοράνους, και διάφορα είδη παπιών, όπως κιρκίρια, βαρβάρες και πρασινοκέφαλες.
Το σύστημα λιμνοθαλασσών του ποταμού Καλαμά είναι ανάμερα στα πιο σημαντικά ρηχά, ημίκλειστα παράκτια οικοσυστήματα στην βορειοδυτική Ελλάδα και περιλαμβάνει τις λιμνοθάλασσες Βόντα, Καλάγκα, Βατάτσα, Αλυκές, Λούτσα - Παπαδιά και Ρηχό.
Η λιμνοθάλασσα Βατάτσα αποτελεί μέρος του εκβολικού συστήματος του ποταμού Καλαμά νότια της παλαιάς κοίτης του. Φιλοξενεί δεκάδες είδη πανίδας μεταξύ των οποίων η παγκοσμίως απειλούμενη βαλτόπαπια και πλήθος χηνόμορφων που τρέφονται σε αυτήν, ενώ εκατοντάδες φλαμίνγκο κουρνιάζουν σε ομάδες καθ΄ όλη την διάρκεια του χειμώνα.

Η αξία των υγροτόπων
Οι υγρότοποι είναι πλούσιοι και ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη ζωή, τη γεωργία και την αλιεία. Λειτουργούν ως φυσικοί ταμιευτήρες που επιβραδύνουν την άνοδο του νερού μετά από έντονη βροχόπτωση αποτρέποντας τις πλημμύρες και διατηρώντας της ροές των ποταμών σε περιόδους ξηρασίας. Επίσης, οι υγρότοποι είναι οι καλύτερες αποθήκες άνθρακα στον πλανήτη, παίζοντας έτσι ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο, οι πιέσεις που δέχονται τα υγροτοπικά συστήματα είναι πολύ μεγάλες, καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο χάνονται τρεις φορές πιο γρήγορα από τα δάση. Μάλιστα, τα τελευταία 50 χρόνια, έχει χαθεί το 35% των υγροτόπων του πλανήτη. Είναι σημαντικό να αυξηθεί η παγκόσμια ευαισθητοποίηση σχετικά με τους υγροτόπους για να αντιστραφεί η ταχεία απώλειά τους και να ενθαρρυνθούν ενέργειες για την αποκατάσταση και τη διατήρηση αυτών των ζωτικών οικοσυστημάτων.Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων με τους μαθητές της Ηγουμενίτσας Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων με τους μαθητές της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 10, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες