Ο Βασίλης Γιόγιακας για τον ΟΛΗΓ και τις παραχωρούμενες εκτάσεις στους δήμους

Ο Βασίλης Γιόγιακας για τον ΟΛΗΓ και τις παραχωρούμενες εκτάσεις στους δήμους


Σε συνέχεια των ανακοινώσεων του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη για την παραχώρηση στον Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών της διαχείρισης τμημάτων που ανήκαν στη χερσαία ζώνη του Λιμένα Ηγουμενίτσας και του αλιευτικού καταφυγίου Σαγιάδας, ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η παραχώρηση της διαχείρισης περιοχών της χερσαίας ζώνης λιμένα στην Ηγουμενίτσα και τη Σαγιάδα είναι γεγονός. Αναφέρεται ρητά και προβλέπεται σε διατάξεις του νομοσχεδίου για την κύρωση της Σύμβασης Παραχώρηση του ΟΛΗΓ. Αυτό είναι οριστικό και δεν αλλάζει, ανεξάρτητα από το πότε θα κυρωθεί η Σύμβαση Παραχώρησης.
Μάλιστα η παραχώρηση περνά απ’ ευθείας στους Δήμους, δηλαδή όχι μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας καθώς τότε θα έπρεπε να καταβληθεί από τους Δήμους κάποιο τίμημα και όχι αμελητέο, αφού μιλάμε για μια έκταση άνω των 1.200 στρεμμάτων.
Στη Σύμβαση Παραχώρησης εξαιρούνται επίσης και παραχωρούνται στην τοπική κοινωνία πρόσθετα τμήματα που είχαν ζητήσει οι Δήμοι αλλά δεν ήταν μέσα στην απόφαση του 2017: ο παραλιακός δρόμος της Ηγουμενίτσας, τα δύο κτήρια δίπλα στο πάρκινγκ και το μεγάλο κτίριο της Περιφέρειας, τα γήπεδα του τένις, οι χώροι που για τα τραπεζοκαθίσματα των παραλιακών καταστημάτων σε Πλαταριά, Σύβοτα και Σαγιάδα. Διατηρείται η δωρεάν στάθμευση ενώ ο επενδυτής να αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκσυγχρονίσει το πάρκινγκ και να το συντηρεί μέχρι να λήξει η σύμβαση παραχώρησης.
Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια κάναμε έναν, κυριολεκτικά, αγώνα δρόμου με τη διοίκηση του ΟΛΗΓ και την άμεση συνεργασία του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Υπουργείου Οικονομικών, για την εξυγίανση της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ηγουμενίτσας, τις νομιμοποιήσεις και την επαναχάραξη γραμμής αιγιαλού και παραλίας στη Σαγιάδα, την Πλαταριά και τα Συβότα.
Ύστερα από τουλάχιστον είκοσι χρόνια αδικαιολόγητης αδράνειας, έλλειψης σχεδιασμού και περιβαλλοντικών προδιαγραφών, διασφαλίστηκε η σωστή λειτουργία των λιμανιών και έγινε πράξη το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας να μπορεί να χρησιμοποιεί με ασφάλεια τις κοινόχρηστες εκτάσεις που δεν ήταν αναγκαίες εδώ και χρόνια για λιμενικές δραστηριότητες.
Όσοι λοιπόν επιμένουν να «κουνούν το δάχτυλο» είναι αυτοί που δεν έκαναν τίποτα μέχρι το 2019 για να ξεκαθαρίσει το καθεστώς της χερσαίας ζώνης λιμένα. Δεν έκαναν τίποτα για να εξαιρεθούν περισσότερα τμήματα υπέρ των δήμων. Δεν έκαναν τίποτα για να δοθούν χώροι αναψυχής και άθλησης στην τοπική κοινωνία.
Τουλάχιστον ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπει στη δύσκολη θέση να μην υπερψηφίσει τις διατάξεις για την παραχώρηση των περιοχών στους δήμους και για το ανταποδοτικό τέλος.
Ναι, γιατί πέραν των άλλων, υπάρχει και ένα ποσό που θα παίρνουν κάθε χρόνο οι δήμοι, ένα 3,5% από τα έσοδα του ΟΛΗΓ…
Δεν θα κουραστώ να λέω ότι όσοι μιλάνε για «ξεπούλημα» είτε δε γνωρίζουν, είτε θέλουν να παραπλανήσουν τον κόσμο, όπως κάνουν τελευταία με το άλλο ψέμα, αυτό για την ιδιωτικοποίηση του νερού.
Για όσες και όσους θέλουν να γνωρίζουν αυτό που ισχύει, όχι αυτό που θέλουν να μας πείσουν κάποιοι, να πούμε δύο μόνο πράγματα:
Ένα, δεν πωλείται κάτι. Γη, ακίνητα και εγκαταστάσεις ήταν και θα είναι στην κυριότητα του Δημοσίου, ήταν και θα είναι δημόσια περιουσία. Ο ΟΛΗΓ, είτε με την προηγούμενη, είτε με τη νέα μετοχική σύνθεση, έχει πάρει από το ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα να χρησιμοποιεί, να εκμεταλλεύεται και να λειτουργεί ακίνητα και εγκαταστάσεις της χερσαίας λιμενικής ζώνης μέχρι το 2062. Είναι μίσθωση, ενοίκιο, όχι πώληση.
Δεύτερον, το τίμημα της παραχώρησης ξεπέρασε κατά πολύ κάθε εκτίμηση. Να αναφέρω ενδεικτικά ότι το ποσό των 84 και εκατομμυρίων ευρώ περίπου 50 φορές τα κέρδη προ φόρων του ΟΛΗΓ και το ένα τέταρτο της χρηματιστηριακής αποτίμησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, που όμως έχει 25πλάσιο τζίρο. Όποιος λέει κάτι άλλο, είτε δεν έχει ιδέα από τέτοιες αξίες, είτε επιδιώκει να παραπλανήσει.
Το ποσό του τιμήματος δείχνει τις δυνατότητες ανάπτυξης που βλέπει ο επενδυτής, όπως δείχνει και την πρόθεσή του – το έχει δηλώσει άλλωστε – να κρατήσει τα τιμολόγια ανταγωνιστικά, γιατί έτσι κερδίζει και ο ίδιος αλλά και όλοι οι πελάτες του λιμανιού.
Καταλαβαίνω ότι κάποιοι περίμεναν να αποτύχει η προσπάθεια για την εξυγίανση της χερσαίας ζώνης και για τις παραχωρήσεις στους δήμους.
Δυστυχώς γι’ αυτούς, αλλά ευτυχώς για τους συμπολίτες μας, η προσπάθεια πέτυχε.
Μέσα στα τελευταία τρεισήμισι χρόνια έγιναν όλα όσα δεν είχα γίνει τα προηγούμενα είκοσι.
Αυτή είναι η διαφορά μας άλλωστε: στα τζάμπα λόγια, την αδράνεια και τη μιζέρια τους, εμείς απαντάμε με πράξεις, ανοίγοντας μια νέα σελίδα για την προκοπή του τόπου μας.
Ο Βασίλης Γιόγιακας για τον ΟΛΗΓ και τις παραχωρούμενες εκτάσεις στους δήμους Ο Βασίλης Γιόγιακας για τον ΟΛΗΓ και τις παραχωρούμενες εκτάσεις στους δήμους Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Απριλίου 08, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.