ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ| 5.500.000 εκ. ευρώ οι αναθέσεις του ΟΛΗΓ

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ| 5.500.000 εκ. ευρώ οι αναθέσεις του ΟΛΗΓ


Οι απευθείας αναθέσεις αποτελούν διαχρονικά θέμα συζήτησης και ανησυχίας στην τοπική κοινωνία, καθώς προκαλούν αμφισβητήσεις για τη διαφάνεια στη διαχείριση των δημόσιων πόρων. 
Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, ένας από τους σημαντικότερους λιμένες της Ελλάδας, δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς οι απευθείας αναθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τη σημερινή διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και προβληματισμό.
Αξίζει να σημειώσουμε πως οι απευθείας αναθέσεις αναφέρονται στη διαδικασία κατά την οποία οι δημόσιες συμβάσεις ανατίθενται απευθείας σε συγκεκριμένους προμηθευτές ή εργολάβους, χωρίς να υπάρχει διαγωνισμός.
Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε ότι η πρακτική των απευθείας αναθέσεων είναι νόμιμη σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή όταν η ανάθεση σε μορφή διαγωνισμού θα ήταν αδύνατη. 
Ωστόσο, υποτίθεται πως υπάρχουν (?) αυστηροί έλεγχοι και διαφάνεια για να αποτραπούν καταχρήσεις και παρατυπίες.
Στην περίπτωση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, οι απευθείας αναθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την τρέχουσα διοίκηση έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από διάφορα μέρη της κοινωνίας μας. 
Οι απευθείας αναθέσεις έγιναν χωρίς να τηρηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες και χωρίς να διασφαλίζεται η οικονομική αποδοτικότητα και η διαφάνεια στη χρήση των δημόσιων πόρων.
H έλλειψη διαφάνειας στις απευθείας αναθέσεις μπορεί να αποδυναμώνει τον ανταγωνισμό και να περιορίζει την ευκαιρία για άλλους προμηθευτές να συμμετάσχουν στις δημόσιες συμβάσεις.
Επιπλέον, η έλλειψη διαφάνειας μπορεί να δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με την ενίσχυση προσωπικών σχέσεων και τη δυνατότητα κατάχρησης εξουσίας (βλέπε ψήφο).
Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανησυχίες, υποτίθεται πως έχουν θεσπιστεί μηχανισμοί ελέγχου και διαφάνειας στη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων. 
Ωστόσο αυτοί οι μηχανισμοί δεν φαίνεται να λειτουργούν.
Να υπενθυμίσουμε πως πριν 3 χρόνια, ο βουλευτής Θεσπρωτίας με το ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάριος Κάτσης, είχε καταγγείλει 725 απευθείας αναθέσεις από την ΟΛΗΓ ύψους 1.754.617€
Από τότε πέρασαν περίπου 3 χρόνια και οι απευθείας αναθέσεις έγιναν 2.174 συνολικού ποσού 5.463.639,07€
Άραγε θα βρεθεί κάποια αρμόδια αρχή να ελέγξει τις διαδικασίες με τις οποίες αυτές δόθηκαν από τη σημερινή διοίκηση του ΟΛΗΓ;
Εμείς σαν μέσο ενημέρωσης έχουμε καταγγείλει δεκάδες φορές τις αδιαφανείς διαδικασίες με τις οποίες αποφάσισε η σημερινή διοίκηση να δίνει απευθείας αναθέσεις, οι οποίες συνεχίζουν μέχρι σήμερα (ακόμα και λίγες ώρες πριν τις εκλογές) και αμφισβητηθήκαμε για όσα γράψαμε.
Και κυνηγηθήκαμε για αυτό, με μηνύσεις και αγωγές. Χωρίς βέβαια να μας αποτρέψουν ή να μας φοβίσουν στην άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.
Έτσι σήμερα σας παρουσιάζουμε το σύνολο των απευθείας αναθέσεων, τους προμηθευτές και τους λόγους που έγιναν οι αναθέσεις, ώστε ο καθένας σας να έχει ολοκληρωμένη άποψη, ειδικά εν όψη των εθνικών εκλογών.
Τελικά ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε δίκιο όταν έλεγε πως λεφτά υπάρχουν. 
Το θέμα είναι που πηγαίνουν αυτά...

Κατεβάστε ΕΔΩ την αναλυτική λίστα των αναθέσεων του ΟΛΗΓ μέχρι τις 2 Μάϊου σε excel, όπως έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια, με τους ευνοούμενος του συστήματος της διορισμένης διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας και του τοπικού βουλευτή, καθώς και τα ονόματα αυτών που ευνοηθήκανε περισσότερο στη λίστα που ακολουθεί. 

Άντε και καλό βόλι στην κάλπη και αν σας θεωρούν πρόβατα, δείξτε τους πως δεν είστε... 

Υ.Γ. Σε επόμενο κείμενο θα ξεμπροστιάσω τους λόγους που 3,5 χρόνια κανένας "συνάδελφός" μου δεν είδε καμία ατασθαλία στον ΟΛΗΓ.

Βαγγέλης, Αλεξάνδρου, Αναστασίου



ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ| 5.500.000 εκ. ευρώ οι αναθέσεις του ΟΛΗΓ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ| 5.500.000 εκ. ευρώ οι αναθέσεις του ΟΛΗΓ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαΐου 19, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.