Κοινό ψήφισμα των εργαζόμενων στους Δήμους της Ηπείρου

Κοινό ψήφισμα των εργαζόμενων στους Δήμους της Ηπείρου


Εδώ και αρκετό καιρό, οι εργαζόμενοι στους Δήμους της Ηπείρου παρακολουθούμε με ιδιαίτερη αγωνία τις εξελίξεις γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής, την ίδια στιγμή που οι υπηρεσίες καθαριότητας στις οποίες δουλεύουμε είναι υποστελεχωμένες, μισο-ιδιωτικοποιημένες και ο λαός μας πληρώνει τα σκουπίδια που πετάει για χρυσάφι, μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη.
Στα παραπάνω, ήρθε να προστεθεί η δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ της περιοχής, η οποία ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες, με διάθεση – μετακίνηση προσωπικού από τις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων της περιοχής, μετά την απαράδεκτη υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ δημάρχων – ΦΟΔΣΑ και Περιφέρειας Ηπείρου.
Η ανάγκη να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ είναι δεδομένη, και οι πρώτοι που πληρώνουν την τετραετή -σε κάποιες περιπτώσεις – καθυστέρηση της Περιφέρειας Ηπείρου να παραδώσει το έργο είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι.
Οι Δημοτικές Αρχές της περιοχής, όλα αυτά τα χρόνια σφύριζαν κλέφτικα, δεν διαμαρτυρήθηκαν στην Περιφέρεια Ηπείρου για την καθυστέρηση του έργου, αντίθετα άφηναν τα ανταποδοτικά να «φουσκώνουν» εξαιτίας των πολύωρων μεταφορών σκουπιδιών μέχρι τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Ελευθεροχώρι, που δημιουργήθηκε και λειτουργεί με ΣΔΙΤ, αποφέροντας τεράστια κέρδη στον επιχειρηματικό όμιλο (ΤΕΡΝΑ) που έχει αναλάβει τη διαχείριση και λειτουργία της.
Είναι υποκριτικό, μετά από τόσα χρόνια που τα μηχανήματα των ΣΜΑ και τα οχήματα χορτάριαζαν, ξαφνικά οι Δημοτικές Αρχές να θυμούνται τους ΣΜΑ σε βάρος των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων. Η δοκιμαστική λειτουργία είναι ευθύνη της Περιφέρειας Ηπείρου. Η κανονική λειτουργία είναι ευθύνη του ΦΟΔΣΑ. Κανένας από τους δύο δεν προσλαμβάνει προσωπικό, γιατί και οι δύο συμφωνούν ότι η υπηρεσία πρέπει να δοθεί σε ιδιώτες μετά τη δοκιμαστική λειτουργία.
Όλοι οι Δήμαρχοι της Ηπείρου αντί να ζητήσουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τους Δήμους τους και το ΦΟΔΣΑ, διαθέτουν προσωπικό από τις ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες τους για τη λειτουργία των ΣΜΑ, διευκολύνοντας στην πράξη την Περιφέρεια να παραδώσει το έργο στον ΦΟΔΣΑ, με ξεκάθαρη την πρόθεση στη συνέχεια να ιδιωτικοποιηθεί. Οι δημοτικές αρχές δεν προβληματίζονται καν από το γεγονός ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν υπογράψει βεβαιώσεις αδυναμίας της αποκομιδής για να δώσουν την υπηρεσία σε εργολάβους και παρόλα αυτά βεβαιώνουν ότι έχουν προσωπικό για να το διαθέσουν στους ΣΜΑ
Το μέλλον της διαχείρισης απορριμμάτων όπως περιγράφεται από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων αλλά και μετά και το νόμο 5037/2023 (ΦΕΚ Α’ 78/28.03.2023) που οδηγεί στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού και των αποβλήτων – απορριμμάτων, είναι : ακόμα περισσότερες ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες άρα ακόμα περισσότερα χαράτσια για τις ΜΕΒΑ και τους καφέ κάδους, για τα Πράσινα Σημεία, για τα Κέντρα Ανακύκλωσης Εκπαίδευσης Διαλογής Στην Πηγή, τα Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποιήσης Υλικών. Σα να μην έφταναν αυτά προωθούν την καύση είτε των αποβλήτων, είτε του υπολείμματος, ώστε εμείς και τα παιδιά μας να αναπνέουμε τον καρκίνο για να βγάζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι εκατομμύρια.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο λογαριασμός θα ανεβαίνει μέσω της αύξησης των ανταποδοτικών τελών, οι εργασιακές σχέσεις θα χειροτερεύουν μπροστά στην αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και θύματα… όπως πάντα η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία μας.
Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν οι εργαζόμενοι των Δήμων λάστιχο για να διευκολυνθούν τελικά οι ιδιωτικοποιήσεις.
Απαιτούμε την αλλαγή του ΟΕΥ του ΦΟΔΣΑ ώστε να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας και να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό όλα τα στάδια επεξεργασίας απορριμμάτων για τα οποία έχει ευθύνη ο ΦΟΔΣΑ
Απαιτούμε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού τόσο στο ΦΟΔΣΑ όσο και σε όλους τους Δήμους της Ηπείρου και να σταματήσει η διάθεση και μετακίνηση προσωπικού από τους Δήμους προς το ΦΟΔΣΑ.
Απαιτούμε από την ΚΕΔΕ αλλά και την ΠΕΔ Ηπείρου, να πάρουν δραστικά μέτρα και πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.
Θεωρούμε ότι στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ θα πρέπει να τεθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στους δήμους, με έμφαση στο ζήτημα της υποστελέχωσης όλων των υπηρεσιών, στις σχεδόν μηδενικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, της ομηρίας των χιλιάδων συμβασιούχων και της ανάγκης να μονιμοποιηθούν όλοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Δεν τρέφουμε φυσικά αυταπάτες καθώς, όπως φάνηκε και από προηγούμενες συνεδριάσεις, η πλειοψηφία των δημάρχων μόνο με τα λόγια υποστηρίζει τις μόνιμες προσλήψεις, ενώ στην πράξη τόσα χρόνια, μαζί με όλες τις κυβερνήσεις, έχουν απαξιώσει τις υπηρεσίες των δήμων, τις έχουν αφήσει χωρίς προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου αυτό να το χρησιμοποιούν ως άλλοθι για ιδιωτικοποιήσεις και εργολαβίες.
Είναι απαράδεκτη και κατάπτυστη η τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΕ ο οποίος, στη συνεδρίαση του ΔΣ της, στις 3 Μαΐου, χαρακτήρισε τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν με συμβάσεις COVID, ως ρουσφέτια των δημάρχων.
Αντιμετωπίζουν δηλαδή τους εργαζόμενους συμβασιούχους, ειδικά αυτούς που κλήθηκαν μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό που έχει απομείνει στους δήμους να σηκώσουν το βάρος της πανδημίας, απαξιωτικά και με πελατειακή αντίληψη που, αφού πρώτα τους ξεζούμισαν τώρα θέλουν να τους πετάξουν σαν στημένες λεμονόκουπες στην ανεργία. Αλλά και για τους υπόλοιπους συμβασιούχους εργαζόμενους η αντιμετώπιση είναι ίδια!
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δεν παρέλειψε επίσης στην ίδια συνεδρίαση να πάρει θέση και υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, …αν αυτές συμφέρουν, όπως υποστήριξε! Αλλά ποιον άραγε συμφέρουν; Τους δημότες που θα απολαμβάνουν χαμηλότερο επίπεδο υπηρεσιών και κυρίως θα τις «χρυσοπληρώνουν» με ακόμα μεγαλύτερο χαράτσι δημοτικών τελών, τους συναδέλφους που θα χάσουν τη δουλειά τους, αυτούς που θα απομείνουν με ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας ή τελικά οι ιδιωτικοποιήσεις συμφέρουν μόνο τους εργολάβους και τους επιχειρηματικούς ομίλους;

ΟΥΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΟΥΤΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΤΑ ΛΑΙΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΠΟΥ ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ, ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
ΛΕΜΕ:ΟΧΙ, στις ΣΔΙΤ, στις συμβάσεις παραχώρησης, σε κάθε είδους ιδιωτικοποίηση- εμπορευματοποίηση των σκουπιδιών. Όλα τα στάδια διαχείρισης απορριμμάτων να περάσουν στον πλήρη έλεγχο, τη λειτουργία και τη διαχείριση των δήμων ή των διαδημοτικών Νομικών Προσώπων
– Κατάργηση του ανταποδοτικού χαρακτήρα της διαχείρισης απορριμμάτων.Ορθολογική μεταφορά των ΑΣΑ μέσω των σταθμών μεταφόρτωσης
Οι Δήμοι να υλοποιήσουν άμεσα -και να απαιτήσουν χρηματοδότηση- προγράμματα μείωσης του όγκου των αποβλήτων, προγράμματα ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού καθώς και του οργανικού κλάσματος (βιοαποβλήτων) με κομποστοποίηση.
Διασφάλιση όλων των εργαζόμενων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και εξασφάλιση όλων, χωρίς εκπτώσεις, των όρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας μας.
Ουσιαστική αναβάθμιση των Υπηρεσιών Καθαριότητας, μαζί και των άλλων Υπηρεσιών των δήμων, σε υποδομές, εξοπλισμό, έμψυχο δυναμικό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Χωρίς όρους και προϋποθέσεις
Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και τα άλλα «οικονομικά εργαλεία». Το κόστος που συνεπάγεται ο εκσυγχρονισμός της διαχείρισης των απορριμμάτων, να καλυφθεί με κεντρικούς δημόσιους πόρους που θα προκύψουν από την πρόσθετη φορολόγηση του κεφαλαίου.
Επιστροφή στους Δήμους των παρακρατηθέντων πόρων παρελθόντων ετών.
Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για το σύνολο των Υπηρεσιών των Δήμων
Προσλήψεις στους Δήμους με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό σε μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Α’ Βαθμού Ν. Πρέβεζας
Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων
Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσπρωτίας
Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Άρτας
Κοινό ψήφισμα των εργαζόμενων στους Δήμους της Ηπείρου Κοινό ψήφισμα των εργαζόμενων στους Δήμους της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαΐου 16, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.