Άνω των αρχικών στόχων η υλοποίηση του Ε.Π. «’Ηπειρος 2014-2020»

Άνω των αρχικών στόχων η υλοποίηση του Ε.Π. «’Ηπειρος 2014-2020»


Η πολύ καλή πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», διαπιστώθηκε στη σημερινή 7η και τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησής του. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης κα Ευγενία Παπανικολάου το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα κλείσει με απορρόφηση 116% επί του σημερινού προϋπολογισμού, οι νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται στο 141% και οι δαπάνες στο 95%.
Ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τα εξής:
 
«Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι μια περιφέρεια με ορεινό, πεδινό και παράλιο μέτωπο. Η ανάπτυξη στηρίζεται στα πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος. Δηλαδή στο περιβάλλον, στα τοπικά προϊόντα, στον πρωτογενή τομέα, στην παροχή υπηρεσιών, από την καινοτομία μέχρι την τουριστική ανάπτυξη. Όλα αυτά, μαζί με την κοινωνική πρόνοια, δίνουν στους τομείς για την ανάπτυξη αυτού του τόπου. Η Ήπειρος χαρακτηρίζεται για τη δυναμική της. Είναι μια περιφέρεια που έχει κάνει πάρα πολλά βήματα για την εξωστρέφεια, αναπτύσσεται στον ποιοτικό πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό και ανεβαίνει συνεχώς επίπεδο στη δημόσια υγεία. Παράλληλα, αναπτύσσεται σε κόμβο καινοτομίας, κάτι που μέχρι πριν λίγα χρόνια ούτε να το φανταστεί δεν μπορούσε κανείς. Θέλουμε μια Ήπειρο που να δίνει περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για όλους. Θέλουμε Ήπειρο που όλοι αυτοί οι επιστήμονες που έφυγαν, να γυρίσουν πίσω.

Στην περίοδο 2014-2020 επικεντρωθήκαμε κυρίως στους τομείς της επιχειρηματικότητας, της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των μεταφορών, της υγείας - πρόνοιας και της παιδείας, και των κοινωνικών παροχών -υπηρεσιών. Κάναμε σοβαρά βήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανάπτυξη υποδομών περιβάλλοντος, σε όλο το παράκτιο μέτωπο. Κάναμε την ΟΧΕ των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, που ίσως είναι και η μοναδική στο 2014-2020. Κάναμε δράσεις στην καινοτομία και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
 
Το Πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020 θα κλείσει εύκολα, θα ολοκληρωθούν όλα τα έργα κανονικά. Εντάχθηκαν 5. 420 έργα και σήμερα οι δαπάνες τους φτάνουν στο 95%. Είμαστε έτοιμοι για το νέο Πρόγραμμα 2021-2027. Χωρίς τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα αυτά που σήμερα κάνουμε σε όλους τους τομείς, δεν θα γινόταν ποτέ. Αυτό το έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι. Όχι μόνο με την απορρόφηση αλλά και για την ποιότητα των έργων. Η συνεργασία όλων των φορέων είναι σημαντική. Όποια αιτήματα είχαν τις κατάλληλες προδιαγραφές, αξιολογήθηκαν και εντάχθηκαν. Οι συνεργάτες μου και οι φορείς κάνουμε ότι απαιτείται για να αποδοθεί στην κοινωνία αυτό που πρέπει από τα χρήματα που μας δίνει η Ευρώπη. Χωρίς αυτή τη βοήθεια, σήμερα πολλές επιχειρήσεις θα είχαν κλείσει και δεν πρέπει να ξεχνάμε τα 45 εκ. που δώσαμε σε περίπου 4000 επιχειρήσεις στην Ήπειρο. Σήμερα αυτές πέρασαν όλες τις δυσκολίες, είτε από την πανδημία είτε από τον πόλεμο, και συνεχίζουν τη λειτουργία τους προς όφελος των ιδίων και του κοινωνικού συνόλου».
Άνω των αρχικών στόχων η υλοποίηση του Ε.Π. «’Ηπειρος 2014-2020» Άνω των αρχικών στόχων η υλοποίηση του Ε.Π. «’Ηπειρος 2014-2020» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες