Aσύλληπτη η ναυτική τραγωδία ανοιχτά της Πύλου

Aσύλληπτη η ναυτική τραγωδία ανοιχτά της Πύλου


Σε ένα από τα πλέον πολύνεκρα ναυάγια με πρόφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο τείνει να εξελιχθεί αυτό που σημειώθηκε τα ξημερώματα σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου.
Τουλάχιστον 79 σοροί μεταναστών έχουν ανασυρθεί έως αυτή τη στιγμή από τη βύθιση αλιευτικού σκάφους νοτιοδυτικά της Πύλου στο οποίο επέβαινε άγνωστος μέχρι στιγμής αριθμός επιβαινόντων. Το σκάφος είχε αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Αιγύπτου και βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα, στα ανοιχτά της Πελοποννήσου.
Συνολικά 104 άνθρωποι έχουν διασωθεί, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Κατά τις πληροφορίες της ΕΡΤ, οι διασωθέντες αναφέρουν ότι στο πλοίο ήταν 500 με 700 άτομα ενώ φέρεται να λένε ότι γυναίκες και παιδιά ήταν στα αμπάρια.
Η επιχείρηση διάσωσης είναι σε πλήρη εξέλιξη με πλωτά και εναέρια μέσα. Επίσης 26 άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας με ελαφρά τραύματα ή υποθερμία. Είναι όλοι άνδρες, νέοι και μεσήλικες. Επίσης τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για ανάκριση.

Φωτογραφίες - σοκ πάνω στο σκάφος λίγο πριν την τραγωδία

Το λιμενικό έδωσε στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες όπου φαίνεται το πλοίο που βυθίστηκε να είναι γεμάτο μετανάστες:


Όπως μπορεί να διακρίνει κανείς, δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο κενό στο μικρό σχετικά σκάφος που ανέλαβε να τους μεταφέρει από τη Λιβύη στην Ιταλία.


Eνεργοποιήθηκε το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών
Εν τω μεταξύ ενεργοποιήθηκαν το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών κατόπιν αιτήματος του Λιμενικού Σώματος /Ελληνικής Ακτοφυλακής και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου, Λάζαρου Μαυρόπουλου.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του, οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των θανόντων, έχουν προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της έρευνας και διάσωσης - το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής - να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θανόντων.
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Σημειώνεται ότι το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών αφορά στη διαχείριση συμβάντων με πολυάριθμους θανόντες ως συνέπεια φυσικών, τεχνολογικών (συμπεριλαμβανομένων βιολογικών, χημικών, ραδιολογικών και πυρηνικών συμβάντων) και λοιπών καταστροφών καθώς και εγκληματικών και τρομοκρατικών ενεργειών και εφαρμόζεται μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών διαλογής, προνοσοκομειακής περίθαλψης και διακομιδής των επιζώντων.
Το σχέδιο αυτό καθορίζει ένα σύστημα για την κατάλληλη οργάνωση και συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, για την αποτελεσματική διαχείριση των συμβάντων με πολυάριθμους θανόντες.

Το χρονικό του ναυαγίου
Το αλιευτικό είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης και είχε εντοπιστεί χθες το μεσημέρι από τη FRONTEX αλλά και παραπλέοντα σκάφη, χωρίς να ζητά βοήθεια. Το Λιμενικό που έφτασε στο σκάφος, αλλά και ελικόπτερο μέσω του Θαλάμου Επιχειρήσεων κατ' επανάληψη ρώτησε αν το σκάφος χρειαζόταν βοήθεια, με την απάντηση να είναι αρνητική.
 Χθες το απόγευμα φορτηγό πλοίο προσέγγισε το αλιευτικό και παρείχε τρόφιμα και άλλα εφόδια, αλλά αρνήθηκαν να λάβουν άλλη βοήθεια, λέγοντας ότι πλέουν προς την Ιταλία. Σε δεύτερο πλοίο που προσέγγισε το απόγευμα της Τρίτης το σκάφος οι επιβάτες αρνήθηκαν ακόμη και τα εφόδια, πέρα από τη συνδρομή.
Το βράδυ της Τρίτης σκάφος του Λιμενικού επιβεβαίωσε ότι στο σκάφος επέβαινε πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών, και παρά την άρνηση για λήψη βοήθειας, το σκάφος του Λιμενικού παρέμεινε κοντά στο αλιευτικό που συνέχιζε την πορεία του, ώσπου τα ξημερώματα σήμερα το αλιευτικό ανετράπη και στη συνέχεια βυθίστηκε, παρασύροντας στο βυθό άγνωστο αριθμό επιβατών του.
Aσύλληπτη η ναυτική τραγωδία ανοιχτά της Πύλου Aσύλληπτη η ναυτική τραγωδία ανοιχτά της Πύλου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 14, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.