Μπέλλα Βράκα: Η παραλία… καρτ ποστάλ στα Σύβοτα (+ΒΙΝΤΕΟ)

Μπέλλα Βράκα: Η παραλία… καρτ ποστάλ στα Σύβοτα (+ΒΙΝΤΕΟ)


Οι επισκέπτες της μοναδικής παραλίας Μπέλα-Βράκα στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, μένουν έκθαμβοι από ένα τοπίο που θυμίζει την τροπική ζώνη.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤΒασίλης Σιώμος, χρειάστηκε να διασχίσει μια μικρή απόσταση περπατώντας μέσα στο νερό, έως το γόνατο για να φτάσει σε μια μοναδική παραλία και να δώσει το ρεπορτάζ.
Όλα δείχνουν πως στην Μπέλα-Βράκα “δεν πέφτει καρφίτσα”. Όσο κρυμμένη και αν είναι, όσο και αν η πρόσβαση δεν είναι πάντα εύκολη, αφού απαιτεί κοντή βερμούδα, τόσο περιζήτητη είναι για το μοναδικό ίσως στην νότιο Ευρώπη φυσικό περιβάλλον.
Τις άσπρες αμμουδιές, με το φύλλωμα των δέντρων να αγγίζει το νερό, τις ανακαλύπτουν οι επισκέπτες των γειτονικών καταλυμάτων, οι οποίοι μεταξύ φύσεως και ανέσεων επιλέγουν το πρώτο.
Υπάρχει και η επιλογή του οχήματος για να προσεγγίσει κάποιος τον κρυμμένος παράδεισο, υπό την προϋπόθεση να το παρκάρει σε κάποια απόσταση. Πολλοί μικροί όρμοι που μπορεί να ανακαλύψουν οι επισκέπτες, για να βιώσουν την εμπειρία της απομόνωσης.
Η απομόνωση δεν σημαίνει ότι η παραλία δεν διαθέτει τρόπους διασκέδασης. Ο Γιάννης Βέλης, επιχειρηματίας τουριστικών σκαφών, προσφέρει υπηρεσίες στους πλέον ανήσυχους, που αναζητούν συγκινήσεις με τα παιχνίδια στην θάλασσα.
Εδώ ενώνεται η παραλία με το νησί Μουρτεμένο και την ενδοχώρα. Οι ανέσεις δεν αντιστοιχούν σε εκείνες με τις οργανωμένες παραλίες, αλλά ποιος νοιάζεται για ακριβές ξαπλώστρες και ομπρέλες θαλάσσης; Οι επισκέπτες φαίνεται πως έχουν στραφεί στον φυσικό τρόπο διακοπών, μακριά από τους έντονους και σκληρούς θορύβους των Beach-bar, που αντί να ξεκουράζουν πλήττουν το νευρικό σύστημα.
Όσοι αποφασίσουν να δραπετεύσουν εκεί πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ψάθες, ενώ η φυσική σκιά των δέντρων, δροσίζει και προστατεύει από τις επίμονες ακτίνες του ζωοδότη ήλιου.
Οι καντίνες προμηθεύουν κρύο νερό, καφέδες και σάντουιτς, σε όσους επιθυμούν να περάσουν την ημέρα τους στο μαγευτικό τοπίο, στην αποκαλούμενη παραλία Πισίνα.
Ελπίζεται να μην την ανακαλύψουν οι ξένοι τουρίστες, γιατί τότε θα υποστεί την φθορά της ενηλικίωσης και της βίαιης προσαρμογής.
Αναζητώντας την προέλευση του τοπωνυμίου καταλήγουμε ότι το Μπέλλα προέρχεται από το ιταλικό Bella, δηλαδή όμορφη. Όσο για το Βράκα, είτε υπονοεί το σχετικό ένδυμα, και ότι χρειαζόταν να σηκώσεις τα παντελόνια για να φτάσεις, κάτι μάλλον απίθανο, είτε προέρχεται από το κροατικό Vraca, δηλαδή επιστροφή. Ίσως η ονομασία σημαίνει επιστροφή στην ομορφιά, καθώς οι Ιταλοί της Ίστριας και της Δαλματίας, ενσωμάτωσαν πλήθος λέξεων, οι οποίες ακολούθησαν τον δρόμο της βενετικής εξάπλωσης.

Μπέλλα Βράκα: Η παραλία… καρτ ποστάλ στα Σύβοτα (+ΒΙΝΤΕΟ) Μπέλλα Βράκα: Η παραλία… καρτ ποστάλ στα Σύβοτα (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 22, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.