Νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στην εστίαση

Νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στην εστίαση


Την υπογραφή νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στην εστίαση ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και σημείωσε ότι η μεγαλύτερη κλαδική συλλογική σύμβαση της χώρας, που αφορά περίπου 400.000 εργαζόμενους, ανανεώθηκε με θετικό πρόσημο για τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΠΟΕΕΤ, στη νέα σύμβαση προβλέπεται τα εξής:
- Αύξηση 10,5% για δύο έτη, 5,5% από 01/06/2023 και 5% από 01/06/2024.
- Διευθετήθηκε η εργασία κατά τις ημέρες ανάπαυσης. Δηλαδή, το ωράριο παραμένει πενθήμερο, 40ωρο και, με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου, αν εργαστεί 6η ημέρα, θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται με ένα εξτρά ημερομίσθιο και, σε περίπτωση που θα υπερβαίνει τις 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως, τότε θα υπάρχει προσαύξηση 20% στο ωρομίσθιο, συν 75%, αν συμπίπτει με θεσμοθετημένη αργία.
- Διατήρηση όλων των επιδομάτων.
- Διατήρηση του άρθρου για τους διανομείς και αύξηση στον βασικό μισθό.

«Η Ομοσπονδία απέδειξε για άλλη μία φορά πως λειτουργεί με γνώμονα συμφέρον των εργαζομένων. Καλούμε το υπουργείο Εργασίας να συνεδριάσει άμεσα το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, ώστε να κηρυχθεί η σύμβαση γενικώς υποχρεωτική.

Από τη μεριά μας, θα πράξουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή» ανέφερε η ΠΟΕΕΤ στην ανακοίνωσή της.


Νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στην εστίαση Νέα κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας στην εστίαση Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 12, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-ups

Σελίδες