Blog Pop-up

Ο Οδυσσέας ξανασυναντά την Καλλιδίκη στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ)

Ο Οδυσσέας ξανασυναντά την Καλλιδίκη στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ)


Όλοι ξέρουμε ή έχουμε ακούσει αρκετά από την ιστορία του πολυμήχανου Οδυσσέα, τις περιπέτειες και τα ταξίδια του. 
Άγνωστη είναι όμως σε πολλούς, η σχέση του με τη Θεσπρωτία και την τότε βασίλισσά της Καλλιδίκη.
Αυτός ο μύθος που αναφέρεται στη “Τηλεγονία”, έρχεται να ζωντανέψει στην Ηγουμενίτσα, σε πρόσοψη πολυκατοικίας, δίπλα από το κτήριο του δημαρχείου.
Η δημοτική αρχή Ηγουμενίτσας, υιοθέτησε την πρόταση πολιτών και αποφάσισε να δώσει λίγο χρώμα στο κέντρο της πόλης.


Το έργο, που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, είναι εμπνευσμένο από αυτόν τον μύθο και απεικονίζει τον Οδυσσέα, ένα κουπί και φυσικά νούφαρα, που αντιπροσωπεύουν τη λίμνη με τα νούφαρα, στο χωριό Καλοδίκι στον κάμπο Μαργαριτίου, το οποίο πήρε το όνομά του από την βασίλισσα της Θεσπρωτίας Καλλιδίκη.

Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και τη Δευτέρα αναμένεται να απομακρυνθούν και οι σκαλωσιές.
Συγχαρητήρια στη δημοτική αρχή και ελπίζουμε πως τέτοιες αισθητικές και όχι μόνο παρεμβάσεις θα συνεχιστούν και σε άλλα σημεία και γειτονιές της Ηγουμενίτσας.

Η συνέχεια της Οδύσσειας
Τα πάθη του Οδυσσέα, σύμφωνα με το ομηρικό έπος, τελειώνουν, όταν μετά από πολλά χρόνια περιπλάνησης, φτάνει στην Ιθάκη, σκοτώνει τους μνηστήρες που πολιορκούσαν την Πηνελόπη και ζει ευτυχισμένος μέχρι τα γεράματά του.
Σύμφωνα με την “Τηλεγονία”, η οποία κατά πολλούς θεωρείται η συνέχεια της Οδύσσειας, ο ήρωας ήταν πικραμένος από τη στάση της Πηνελόπης. Η σύζυγός του, τον αντιμετώπιζε με πικρία και ψυχρότητα, όσο εκείνος της εξιστορούσε τις περιπέτειες του, μακριά από την Ιθάκη. Έδειχνε ενδιαφέρον μόνο όταν ο πολυμήχανος άνδρας της μιλούσε για την Καλυψώ και την Κίρκη. Η Πηνελόπη ζήλευε και το ζευγάρι τσακωνόταν συχνά.

Η προφητεία του Τειρεσία
Ο Οδυσσέας, στην περιπλάνησή του, επισκέφτηκε τον κόσμο των νεκρών, όπως έγραψε ο Όμηρος στην Ι’ ραψωδία της Οδύσσειας. Εκεί, συνάντησε τον νεκρό Τειρεσία, ο οποίος τον συμβούλευσε να εξευμενίσει τον Ποσειδώνα, που παρέμενε οργισμένος μετά την τύφλωση του γιου του, γίγαντα Πολύφημου.
Ο μάντης του έδωσε όμως κι έναν τρομακτικό χρησμό: Θα τον δολοφονούσε ο γιος του από τη θάλασσα.
Με την επιστροφή του στην Ιθάκη, δεν μπορούσε να ησυχάσει. Τον ταλαιπωρούσε ο χρησμός. Φοβόταν ότι ο Τηλέμαχος αργά ή γρήγορα θα τον σκότωνε. Με μία σπασμωδική κίνηση αποφάσισε να εξορίσει τον γιο του στην Κεφαλλονιά.
Ο Οδυσσέας λίγο αργότερα μετάνιωσε και αποφάσισε να φύγει ο ίδιος και να κάνει θυσία στους θεούς. Για να αποφύγει την οργή του θεού της θάλασσας, ο χρησμός έλεγε ότι έπρεπε να περπατήσει στην στεριά με ένα κουπί στον ώμο και να σταματήσει μόνο όταν κάποιος θα έβλεπε το κουπί και δεν θα γνώριζε τι είναι.
Ο Οδυσσέας, όταν έφτασε στη Θεσπρωτία, αποβιβάστηκε σε έναν όρμο, κοντά στη σημερινή Πάργα.

Ο Οδυσσέας και η Θεσπρωτία
Ο ομηρικός ήρωας απειλούνταν κι από τους συγγενείς των μνηστήρων που είχε σκοτώσει. Παρά το γεγονός ότι η θεά Αθηνά είχε προτείνει ανακωχή, αυτή δεν ήταν εφικτή. Στο νησί κατέφθασε ο Νεοπτόλεμος, ο βασιλιάς των νησιών της Ηπείρου και σαν δικαστής αποφάσισε να φύγει ο Οδυσσέας από την πατρίδα του και να επιστρέψει ύστερα από μία δεκαετία.
Ο Όμηρος, ανέφερε πολύ συχνά τους Θεσπρωτούς, με τους οποίους η Ιθάκη είχε φιλικές σχέσεις. Ο Οδυσσέας, έφτασε στη Θεσπρωτία, όταν αποβιβάστηκε σε έναν όρμο, κοντά στη σημερινή Πάργα, ο γνωστός “όρμος του Οδυσσέα”.
Περιπλανήθηκε στην ενδοχώρα με το κουπί στον ώμο, όταν τον πλησίασε ένας κάτοικος και τον ρώτησε τι κάνει με το “λιχνιστήρι” στην πλάτη του. Το λιχνιστήρι ήταν ένα ξύλο που διαχώριζε το σιτάρι από τα στάχυα. Ο Οδυσσέας, τότε, κάρφωσε το κουπί στο έδαφος και έκανε θυσία στον Ποσειδώνα. Θυσίασε ένα κριάρι, έναν ταύρο κι έναν αγριόχοιρο και ο θεός τον συγχώρεσε.
Παρέμεινε 10 χρόνια στη Θεσπρωτία, ακολουθώντας τη συμβουλή του Νεοπτολέμου. Παντρεύτηκε την Καλλιδίκη, τη βασίλισσα των Θεσπρωτών και απέκτησαν μαζί έναν γιο, τον Πολυποίτη. Ο Οδυσσέας μάλιστα ηγήθηκε των Θεσπρωτών στον πόλεμο κατά των Βρύγων, αρχηγός των οποίων ήταν ο θεός Άρης. Ο θεός Απόλλωνας, βλέποντας τη ματαιότητα της μάχης, διέταξε ανακωχή.
Η Καλλιδίκη πέθανε και ο Οδυσσέας έμεινε στον Θεσπρωτικό θρόνο, μέχρι που ο Πολυποίτης έκλεισε τα εννιά του χρόνια. Παρέδωσε τον θρόνο στον γιο του και πήρε το ταξίδι του γυρισμού για την Ιθάκη.
Ο Οδυσσέας ξανασυναντά την Καλλιδίκη στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ) Ο Οδυσσέας ξανασυναντά την Καλλιδίκη στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες