Για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας

Για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας
 


Στις 29/05/2023 ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις και έξι μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές έγινε ο προβλεπόμενος από τον νόμο απολογισμός του δημάρχου στο Δ.Σ. της Ηγουμενίτσας. Ο δήμαρχος και οι πρόεδροι των ΠΑΚΠΠΚΟ και ΔΕΥΑΗ μας παρουσίασαν τα έργα που γίνανε και αυτά που δρομολογούνται στον δήμο μας. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει Δημοτική Αρχή (Δ.Α.) που να μην κάνει έργα κατά τη διάρκεια της θητείας της. Πάντα και σε κάθε δήμο γίνονταν και θα γίνονται έργα, τόσο μικρά όσο και μεγαλύτερα. Προφανώς και η παρούσα Δ.Α. έχει κάνει έργα. Αρκετά τα έχουμε ψηφίσει., στο Δ.Σ.

Το βασικό όμως κριτήριο στην αξιολόγηση μιας Δ.Α. είναι πάντα, αν και πόσο αυτά τα έργα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του δήμου. Σε ποιά κατεύθυνση γίνονται και ποιόν εξυπηρετούν. Ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες; Λύνουν λαϊκά προβλήματα; Η απάντηση είναι ότι οι κάτοικοι του δήμου μας ζούμε μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που παρουσιάστηκε. Η ποιότητα ζωής μας συνεχώς υποβαθμίζεται. Οι κάτοικοι του δήμου μας πνιγόμαστε με τις βροχές τον χειμώνα, ζούμε με τον φόβο των πυρκαγιών αφού τα κλαδιά που πευκοδάσους φθάνουν μέχρι τα μπαλκόνια των σπιτιών, ζούμε με τον φόβο του σεισμού αφού δεν παίρνονται μέτρα αντισεισμικής προστασίας. Τα δε προβλήματα της καθημερινότητας όπως το κυκλοφοριακό, της στάθμευσης οξύνονται. Παραμένει οξυμένο το πρόβλημα ύδρευσης τους καλοκαιρινούς μήνες στην Πέρδικα. Το δε λιμάνι οδεύει προς ιδιωτικοποίηση ,αποκόπτοντας τους κατοίκους από το μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού μετώπου.

Αυτή την πραγματικότητα προσπάθησαν να κρύψουν με τις εκτενείς εισηγήσεις. Πράγματι μπορεί κάποιος να πει πολλές αλήθειες για να κρύψει την αλήθεια.

Και η αλήθεια είναι ότι η Δ.Α. υπηρετεί πειθήνια την αντιλαϊκή πολιτική του κεντρικού αστικού κράτους που είναι εχθρική προς τα λαϊκά συμφέροντα. Μια πολιτική που στηρίζεται:
Στην λειψή κρατική χρηματοδότηση των δήμων
Στην ανάθεση στους δήμους αρμοδιοτήτων χωρίς την αντίστοιχη διάθεση πόρων και προσωπικού.
Και το κυριότερο στηρίζεται στην πολιτική κόστους – οφέλους που αποκλείει από την χρηματοδότηση βασικά έργα που είναι απαραίτητα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά δεν αποφέρουν κέρδος στους επιχειρηματικούς ομίλους. Πολιτική που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση μιας σειράς υπηρεσιών του δήμου.

Η Δ.Α. υπηρέτησε και υπηρετεί, κατά την εισήγηση, την πολιτική που θέλει να αναπτύσσεται η πόλη μας σαν «κόμβος διαμετακομιστικού εμπορίου» και τουρισμού θα λέγαμε εμείς για να γίνει κατανοητό γιατί κατευθύνονται τα κονδύλια σε κάποιες περιοχές. Την αξιολογούμε δε με κριτήριο αν με την πολιτική της ιεραρχεί τις ανθρώπινες ζωές, τα λαϊκά συμφέροντα πάνω από τις επιδιώξεις του κεφαλαίου για αύξηση της κερδοφορίας του. Επιλέγουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από την εισήγηση:
Τα αντιπλημμυρικά έργα όπως αντισεισμικής προστασίας και τα αντιπυρικής προστασίας δεν είναι επιλέξιμα από την Ε.Ε. Τέτοια έργα χρηματοδοτούνται «κατόπιν εορτής». Όπως έγινε στα Σύβοτα που πλημμύρισαν το φθινόπωρο. Υπήρχαν συγκεκριμένες μελέτες τόσον της ΔΕΥΑΗ αποχετευτικά, όσο και του δήμου για διευθέτηση των ρεμάτων τα οποία για χρόνια δεν υλοποιούνται γιατί δεν είναι επιλέξιμα. Οι εκλεγμένοι με την Λ.Σ. βάλαμε το θέμα τόσο στον δήμο όσο και στο Π.Σ. και λύση δεν βρέθηκε. Τώρα μετά την καταστροφή και αφού χαρακτηρίσθηκε η περιοχή πλημμυροπαθής αναζητούνται κονδύλια!!! Όμως «Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» και διεκδικούν. Αλλιώς φταίνε τα «ακραία καιρικά φαινόμενα»
Αναφέρεται στην εισήγηση η ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Λυκείου και Γυμνασίου . Δίνονται πολλά χρήματα (περίπου 1,5 εκ.), αλλά η κατασκευή του συγκροτήματος έχει ολοκληρωθεί αρχές της δεκαετίας του 1970. Άρα με παλιό αντισεισμικό κανονισμό ,που έχει αλλάξει μετά τους σεισμούς και στον τόπο μας. Αντί για την αναγκαία αντισεισμική προστασία προτάσσεται η κατεύθυνση της Ε.Ε. για «πράσινη μετάβαση». Αυτή μπορεί να αυξάνει τα κέρδη κάποιων επιχειρήσεων, αλλά δεν ασφαλίζει τις ανθρώπινες ζωές. Άρα σε περίπτωση σεισμού δεν θα φταίει «η κακιά η ώρα».
Στον κλάδο της καθαριότητας η ιδιωτικοποίηση καλά κρατεί. Η αποκομιδή των απορριμμάτων( ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ) σε Πλαταριά , Σύβοτα, Πέρδικα γίνεται από ιδιωτική εταιρεία. Η λειτουργία της Μ.Ε.Α. γίνεται από την «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΉ Α.Ε.». Ο δήμος μας ενώ παραδίδει 6.500 τόνους ΑΣΑ ,πληρώνει για 9.000 τόνους γιατί υπάρχει η ρήτρα της «ελάχιστης εγγυημένης» ποσότητας (Ισχυρό αντικίνητρο για την ανακύκλωση). Η λειτουργία των Σ.Μ.Α. θα ξεκινήσει προσωρινά με προσωπικό των δήμων αντί να στελεχωθεί από μόνιμο προσωπικό. (Υπάρχει σχετική καταγγελία όλων των σωματείων των ΟΤΑ όλης της Ηπείρου). Πράγμα που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των. Άλλωστε και στο παρελθόν έγινε δημοπράτηση από τον ΦΟΔΣΑ σε αυτή την κατεύθυνση, η οποία ακυρώθηκε.
Η ΟΛΗΓ Α.Ε. έχει ήδη πωληθεί στον όμιλο GRIMALDI. Η Δ.Α. δεν εξέφρασε καμιά αντίρρηση σε αυτό. Προτεραιότητα της εξ αρχής ήταν η απόδοση της χερσαίας ζώνης στον δήμο, «για αυτό και η διαχρονική αντιπαράθεση με τις διοικήσεις της ΟΛΗΓ ΑΕ, με την Κτηματική Υπηρεσία αλλά και με την εκάστοτε Κεντρική Κυβέρνηση», κατά την εισήγηση. Αλήθεια πότε έγινε αυτή η αντιπαράθεση;; Όταν όλο το Δ.Σ., με εξαίρεση την Λ.Σ., ψήφιζε το master plan της ΟΛΗΓ Α.Ε. το 2017;; Με βάση αυτό έγινε η δημοπράτηση του παραλιακού μετώπου. Αυτό προβλέπει και την κατασκευή μαρίνας στο κέντρο της πόλης. Γιατί η Δ.Α. δεν ενημερώνει τους κατοίκους ότι προβλέπει 6.000 τμ. για κατασκευή κτισμάτων για εμπορική χρήση; Αλλά γιατί δεν λέει ότι διεκδικεί το παραλιακό μέτωπο για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης; Μήπως και σήμερα η παραλία είναι ελεύθερη για αναψυχή, αθλητισμό, πολιτισμό για τους κατοίκους; Στο μεγαλύτερο μέρος είναι καλυμμένη από τραπεζοκαθίσματα . (Ακόμα και στον ποδηλατόδρομο.) Η τελευταίες μέρες στην πόλη μας με τις εκδηλώσεις της HARLEY DAVINSON δείχνουν αυτόν τον τρόπο ανάπτυξης. Αποκλεισμός των κατοίκων από την παραλία, μονοπώληση της αγοράς από συγκεκριμένες επιχειρήσεις, 12ώρα μεροκάματα για τους εργαζόμενους. Καρπώθηκαν τα κέρδη μερικοί, κάποιοι αρκέστηκαν στα ψίχουλα και για τον λαό ο αποκλεισμός και η φασαρία.

Η Δ.Α. δεν είχε το σθένος να αντισταθεί στο κεντρικό κράτος ακόμα και για ζητήματα που στο Δ.Σ. συζητήθηκαν ( από αυτά που βγάζουν μάτι) και υπήρχε σχετική συμφωνία από όλους.

Όπως το θέμα της ΔΕΥΑΗ. Αναφέρθηκαν στην εισήγηση τα έργα,( πολλών εκ. ευρώ) που δρομολογούνται. Αναφέρθηκε επίσης ότι η ύδρευση εξασφαλίζεται στην πόλη μας από γεωτρήσεις. Αυτό όμως κοστίζει σε ενέργεια ,που μαζί με τα αντλιοστάσια και τον βιολογικό έχει εκτοξεύσει το χρέος της ΔΕΥΑΗ στα ύψη. Χρέος που θα φορτωθεί, μέσω των λογαριασμών, στις λαϊκές πλάτες. Αρνείται όμως να αγωνισθεί για την χρέωση της ενέργειας στην ΔΕΥΑΗ με τιμές βιομηχανικού ρεύματος. Αρνείται να αγωνισθεί για κατάργηση του ΦΠΑ (13%) στους λογαριασμούς της ύδρευσης. Αρνήθηκε να συζητηθεί στο Δ.Σ. ο νόμος για το νερό, που πρόσφατα συζητήθηκε στην βουλή και οδηγεί στην παραπέρα απελευθέρωση της αγοράς του νερού.

Καμαρώνει για την «Ολοκλήρωση και επέκταση εγκαταστάσεων καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς στον Δήμο Ηγουμενίτσας προϋπολογισμού 550.000,00 €». Όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι το πρόβλημα με τα αδέσποτα δεν λύνεται με αυτόν τον τρόπο. Κατά την συζήτηση που έγινε στο Δ.Σ. με πρωτοβουλία της Λ.Σ. φάνηκε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο αναθέσει στους δήμους αρμοδιότητες και ευθύνες χωρίς τους ανάλογους πόρους και το ανάλογο εξειδικευμένο προσωπικό. Αρνείται όμως να το αντιπαλέψει και να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται. Όμως το πρόβλημα υπάρχει και οξύνεται . Οι μηνύσεις ενάντια στον δήμο, λόγω των αδέσποτων σκύλων, συνεχίζονται από τους κατοίκους. Σχεδόν σε κάθε Δ.Σ. συζητάμε για δίκες τον υπεύθυνων αντιδημάρχων.

Η Δ.Α. της Ηγουμενίτσας αδυνατεί να αντιπαρατεθεί με την πολιτική του κεντρικού κράτους, που είναι εχθρική προς τον λαό.

Δεν γίνεται όμως να υπηρετεί ταυτόχρονα και τα λαϊκά συμφέροντα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν γίνεται «και ο λύκος να είναι χορτάτος και τα πρόβατα σωστά».

Για αυτό η Δ.Α. αξιολογείται αρνητικά στον απολογισμό που παρουσιάζει.

Η Λ.Σ. στο χρόνο που πέρασε αντιπάλεψε την αντιλαϊκή πολιτική τόσο μέσα, όσο και έξω από το Δ.Σ. Τοποθετήθηκε για όλα τα ζητήματα στο Δ.Σ. , προκάλεσε συζητήσεις για τα βασικά. Τοποθετήθηκε δημόσια με ανακοινώσεις ενημερώνοντας τους κατοίκους του δήμου μας και καλώντας τους σε αγώνα για την επίλυση τους..

Το παρήγορο είναι ότι αναπτύχθηκαν αγώνες για κάποια ζητήματα :

· Ενάντια στην μετατροπή της παιδικής χαράς της πόλης μας σε parking, όπως προέβλεπε το ΣΒΑΚ.

· Ενάντια στην ποδηλατοδρόμηση της Κύπρου, βασικού δρόμου της πόλης μας από όπου περνάει όλη η κίνηση για κάμπο και Αλβανία.

· Των κατοίκων της Πέρδικας για το νερό.

Αυτός , κατά την γνώμη μας, είναι ο δρόμος της επίλυσης των προβλημάτων. Αυτόν τον δρόμο ακολουθούμε οι εκλεγμένοι κομμουνιστές με την Λ.Σ. τόσο στους δήμους , όσο και στη περιφέρεια. Σε αυτόν τον δρόμο καλούμε σε συστράτευση τον λαό του δήμου μας.

Ηγουμενίτσα 05/10/2023

Για την Λαϊκή συσπείρωση

Δώρης Δήμας
Για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας Για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουνίου 06, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες