Δικογραφία από το λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας για τις παρεμβάσεις στην παραλία Μακρυγιαλίου

Δικογραφία από το λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας για τις παρεμβάσεις στην παραλία Μακρυγιαλίου


Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, των… παρεμβάσεων που έγιναν στην πιο πολυσύχναστη παραλία της Ηγουμενίτσας, στο Μακρυγιάλι, είναι αν μη τι άλλο αποκαλυπτικές: Ένα βαρέως τύπου μηχάνημα, επενέβη στην παραλία, ισοπεδώνοντας τα πάντα στο πέρασμά του και αφήνοντας πίσω του ένα… καλοοργωμένο χωράφι!
Είναι άγνωστο με τίνος πρωτοβουλία έγινε η παρέμβαση αν και πολλοί πιστεύουν ότι έγινε με τις ευλογίες του ΟΛΗΓ, καθώς ανήκει στη χερσαία ζώνη την οποία διαχειρίζεται ο Οργανισμός. . 
Είναι άγνωστο αν η παρέμβαση αυτή είχε τη σύμφωνη γνώμη του ΟΦΥΠΕΚΑ μιας και πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή Natura. Είναι άγνωστο αν εκπονήθηκε και εγκρίθηκε κάποια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και βάση αυτής έγινε η παρέμβαση.
Γνωστό σε όλους είναι βέβαια ότι το Δρέπανο και το Μακρυγιάλι τα τελευταία χρόνια εμφανίζουν έντονα φαινόμενα διάβρωσης και είναι ορατός ο κίνδυνος κάποια στιγμή η θάλασσα να ενωθεί με τη λιμνοθάλασσα καταπίνοντας τη λίγη άμμο που απέμεινε.
Γνωστές είναι επίσης οι συστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και άλλων επιστημονικών οργανώσεων προς τοπικούς φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους διαχειριστές ακτών και παραλιών που αναφέρουν ότι οι θημώνες Ποσειδωνίας πρέπει να διατηρούνται άθικτοι στις παραλίες και ακτές, ενώ η χρήση κάθε βαρέως μηχανικού εξοπλισμού και η εφαρμογή πρακτικών που σκάβουν οργώνουν, ή ισοπεδώνουν την ακτή, θα πρέπει να αποφεύγονται. Μόνο τα ανθρώπινα απορρίμματα θα πρέπει να αφαιρούνται χειρωνακτικά, ή με τη χρήση ελαφριών εργαλείων χειρός. Σε πολυσύχναστες ακτές χωρίς διάβρωση ενδείκνυται η αφαίρεση μικρών τμημάτων θημώνων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των λουόμενων στη θάλασσα. Όταν υπάρχουν πολύ μικρές ποσότητες ξεβρασμένων φύλλων Ποσειδωνίας ενδείκνυται η επί τόπου ταφή τους κάτω από την άμμο, ή η επιστροφή τους στη θάλασσα (υπό ευνοϊκές συνθήκες ανέμου και κύματος).
Στις παραλίες εξ’ άλλου σχηματίζονται οι αμμοθίνες, που παίζουν τεράστιο ρυθμιστικό ρόλο τόσο στην προστασία από τη διάβρωση της παραλίας, συγκρατώντας την άμμο (από τη δράση του ανέμου και των κυμάτων), όσο και στην οικολογική ισορροπία του παράκτιου οικοσυστήματος. Οι αμμοθίνες δημιουργούν ενδιαιτήματα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλία φυτών, τα οποία είναι προσαρμοσμένα στο αμμώδες έδαφος και στη θαλασσινή αρμύρα, ενώ παράλληλα φιλοξενείται και ανάλογη πανίδα. Επομένως, η εξαφάνιση των αμμοθινών σημαίνει την εξαφάνιση και των φυτών ή των ζώων που φιλοξενούν. Η χρήση βαριών μηχανημάτων για την απομάκρυνση των φυκιών και άλλης βλάστησης από την παραλία έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των αμμοθινών, τη συμπίεση της άμμου και, συνεπώς, τον θάνατο ζώων που συμβιούν κάτω από την άμμο (σαλιγκάρια, σαύρες κ.λπ.).
Φαίνεται όμως, ότι όλα αυτά δεν απασχόλησαν εκείνους που αποφάσισαν να βάλουν στο Μακρυγιάλι ένα… ερπυστριοφόρο για να το… καθαρίσουν (;;;) και να δημιουργήσουν… άπλα για καντίνες, ξαπλώστρες, ομπρέλες και τραπεζοκαθίσματα!
Κι έτσι το θέμα θα απασχολήσει, μετά από αίτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας αλλά και τις εισαγγελικές αρχές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, συντάσσεται σχετική δικογραφία.
Κι έτσι ίσως απαντηθεί, ποιος φορέας τελικά έχει στη δικαιοδοσία του, διαχειρίζεται και παρεμβαίνει στις ακτές της Ηγουμενίτσας…
Δικογραφία από το λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας για τις παρεμβάσεις στην παραλία Μακρυγιαλίου Δικογραφία από το λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας για τις παρεμβάσεις στην παραλία Μακρυγιαλίου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιουνίου 09, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.