Ήπειρος: Εντυπωσιακή πρωτιά στην πτηνοτροφία!

Ήπειρος: Εντυπωσιακή πρωτιά στην πτηνοτροφία!

Ιωάννινα και Άρτα παράγουν από συστηματικές εκτροφές κάτι παραπάνω από το μισό κρέας κοτόπουλου που παράγεται σε όλη την χώρα.
Το ποσοστό που κατέχει ο Νομός Ιωαννίνων ανέρχεται στο 43,6% και βρίσκεται στην πρώτη θέση του σχετικού πίνακα ενώ ο Νομός Άρτας με το 9,3% της συνολικής παραγωγής βρίσκεται στην τέταρτη θέση.
Μεταξύ Ιωαννίνων και Άρτας μεσολαβούν οι Περιφερειακές Ενότητας Εύβοιας και Πιερίας.
Η Ήπειρος σε επίπεδο περιφέρειας κατέχει την πρώτη θέση καθώς παράγει περίπου το 53% από το σύνολο της χώρας.
Βάσει των καταχωρημένων στοιχείων στην εφαρμογή «Άρτεμις» του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, στην οποία καταγράφονται οι πραγματοποιηθείσες σφαγές στα εγκεκριμένα σφαγεία, το 2021 οδηγήθηκαν για σφαγή περίπου 138 εκατ. ορνίθια κρεοπαραγωγής αποδίδοντας περίπου 260 χιλιάδες τόνους κρέατος. Τα ορνίθια αυτά εκτράφηκαν σε 1.117 πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Στατιστικής και Τεκμηρίωσης του ΥπΑΑΤ η ετήσια παραγωγή κρέατος πουλερικών το 2022 εκτιμάται ότι ανήλθε περίπου στους 283 χιλιάδες τόνους, εκ των οποίων το 98,5% δηλαδή περίπου οι 279 χιλιάδες τόνοι αφορά σε κρέας ορνίθων. Από αυτούς περίπου οι 271 χιλιάδες τόνοι προέρχεται από συστηματικές μονάδες εκτροφής ορνιθίων κρεοπαραγωγής. Το 80% περίπου της συνολικής παραγωγής κρέατος ορνιθίων διοχετεύεται στην αγορά από μόλις 10 επιχειρήσεις και παράγεται από αυτές και τους συνεργαζόμενους με αυτές παραγωγούς.
Το 2022 σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας υπολογίζεται ότι τοποθετήθηκαν για εκτροφή περίπου 153 εκατομμύρια νεοσσοί ορνιθίων κρεοπαραγωγής.
Ήπειρος: Εντυπωσιακή πρωτιά στην πτηνοτροφία! Ήπειρος: Εντυπωσιακή πρωτιά στην πτηνοτροφία! Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουνίου 11, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.