Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας αποχαιρετά τον Pierre Cabanes

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας αποχαιρετά τον Pierre Cabanes


Έφυγε χθες από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο Pierre Cabanes, ομότιμος καθηγητής αρχαίας ιστορίας των πανεπιστημίων του Clermont-Ferrand και Paris X-Nanterre, και ένας από τους κορυφαίους ερευνητές της αρχαίας Ηπείρου.
Ο Pierre Cabanes συνεργάστηκε με τους πρωτοπόρους αρχαιολόγους της Ηπείρου Σωτήρη Δάκαρη και Ιουλία Βοκοτοπούλου στη διάρκεια της μελέτης των επιγραφών από το ιερό της Δωδώνης για την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής που δημοσιεύτηκε ως μονογραφία: Το βιβλίο του «L’ Épire de la mort de Pyrrhοs à la conquête romaine”, Paris 1976 (Η Ήπειρος, από τον θάνατο του Πύρρου έως τη ρωμαϊκή κατάκτηση), που ανασυνθέτει την πολιτική – διοικητική οργάνωση των Ηπειρωτικών εθνών, παραμένει σημαντική συμβολή. Το τελευταίο του μεγάλο έργο είναι η μονογραφία «Inscriptions de la Molossie» (Επιγραφές της Μολοσσίας), στη σειρά Corpus des inscriptions grecques d’ Illyrie méridionale et d’ Épire 4 (Paris 2020).
Είχαμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε τον Pierre Cabanes στο Α΄ Διεθνές Αρχαιολογικό και Ιστορικό Συνέδριο για τη Θεσπρωτία, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ηγουμενίτσας το 2016. Μας άφησε πολύτιμη συνεισφορά, στον τόμο των Πρακτικών, ένα σπουδαίο άρθρο για την πολιτική οργάνωση και τους θεσμούς στη Θεσπρωτία των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, μέσα από τη μαρτυρία των γραπτών πηγών και των επιγραφικών τεκμηρίων.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας αποχαιρετά τον Pierre Cabanes Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας αποχαιρετά τον Pierre Cabanes Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουνίου 15, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.