Εκατοντάδες οι υποψήφιοι στην Περιφέρεια, θα εκλεγούν μόλις 45!

Εκατοντάδες οι υποψήφιοι στην Περιφέρεια, θα εκλεγούν μόλις 45!


Θα εκλεγούν λιγότεροι, θα είναι υποψήφιοι όμως αρκετά περισσότερα από τις προηγούμενες αναμετρήσεις για την Περιφέρεια Ηπείρου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως απόρροια του νέου εκλογικού νόμου, μειώνεται κατά έξι έδρες. Έτσι αντί από 51 συμβούλους μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου θα διαθέτει 45.

Χωρίς να υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις φαίνεται ότι στην περίπτωση της Ηπείρου τρεις έδρες θα χαθούν για το Νομό Ιωαννίνων και από μία για τους Νομούς Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας.

Κι ενώ ο αριθμός αυτών που θα εκλεγούν μειώνεται, αυξάνεται και μάλιστα κατά πολύ ο αριθμός αυτών που μπορεί να βρεθούν στα ψηφοδέλτια.

Ο αριθμός των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων, όπως αναφέρεται στο νόμο, πρέπει να είναι ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, με δυνατότητα προσαύξησης έως και 150% ανά εκλογική περιφέρεια.

Με δεδομένο ότι στην Ήπειρο θα μετέχουν τουλάχιστον επτά συνδυασμοί –με τα σημερινά δεδομένα- αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν ψήφο θα είναι εκατοντάδες.

Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω.

Ο αριθμός των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%), τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου συνδυασμού, συμπεριλαμβανομένου του υποψηφίου περιφερειάρχη. Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω.

Κατανομή των εδρών

Αλλαγές έρχονται και στην κατανομή των εδρών. Έτσι αν το ποσοστό που έλαβε ο επιτυχών συνδυασμός είναι έως και 60% του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων, ο επιτυχών συνδυασμός εκλέγει τα τρία πέμπτα (3/5) του συνόλου των εδρών του περιφερειακού συμβουλίου. Το κλάσμα που προκύπτει στρογγυλοποιείται στην πλησιέστερη ακέραια μονάδα.

Αν κατά τον υπολογισμό των τριών πέμπτων (3/5) και των δύο πέμπτων (2/5) του συνόλου των εδρών προκύπτει κλάσμα μικρότερο του ημίσεος της μονάδας, δεν υπολογίζεται, ενώ αν προκύπτει κλάσμα μεγαλύτερο του ημίσεος στρογγυλοποιείται στην επόμενη μονάδα.

Οι έδρες του περιφερειακού συμβουλίου που αναλογούν στα τρία πέμπτα (3/5) και στα δύο πέμπτα (2/5) έχουν, για την περίπτωση της Ηπείρου όπου το Περιφερειακό Συμβούλιο αποτελείται από 45 μέλη, είναι είκοσι επτά (27) και δεκαοχτώ (18) έδρες, αντίστοιχα,
Εκατοντάδες οι υποψήφιοι στην Περιφέρεια, θα εκλεγούν μόλις 45! Εκατοντάδες οι υποψήφιοι στην Περιφέρεια, θα εκλεγούν μόλις 45! Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 22, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.