https://picasion.com/
https://picasion.com/
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1
Φωτογραφία 1

Ακόμη ένα δύσκολο βράδυ στα πύρινα μέτωπα - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Ρόδο, Κέρκυρα και Εύβοια

Ακόμη ένα δύσκολο βράδυ στα πύρινα μέτωπα - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Ρόδο, Κέρκυρα και Εύβοια

Ακόμη μία εφιαλτική νύχτα αναμένεται για πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους σε Ρόδο, Κέρκυρα και Εύβοια, καθώς οι φωτιές που σημειώνονται εδώ και 24ωρα μαίνονται και ανά στιγμές ενισχύονται από τους ισχυρούς ανέμους. Μεγάλη ανησυχία επικρατεί για τις συνεχείς αναζωπυρώσεις και στα τρία μέτωπα.

Αναφορικά με την πυρκαγιά της Ρόδου, σημειώνεται ότι οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, αντιμετωπίζουν πολλές αναζωπυρώσεις κυρίως στην ανατολική πλευρά του νησιού, οι οποίες κατά τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας (24/7) έλαβαν διαστάσεις. Γι' αυτό τον λόγο ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι των οικισμών Γεννάδι, Βατί, Μάσαρη, Μαλώνας και Κάλαθο με μήνυμα από το 112, ώστε να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση.

Στην Κέρκυρα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι κυριότερες αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στα βορειοανατολικά του νησιού στις περιοχές Βιγγλατούρι, Περίθεια και Λαυκί χωρίς μέχρι στιγμής να απειλούν κατοικημένες περιοχές.

Για τη φωτιά που μαίνεται κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας, η Πυροσβεστική αναφέρει ότι εκδηλώθηκαν πολλές αναζωπυρώσεις που δημιούργησαν μέτωπο πυρκαγιάς στον οικισμό και γι' αυτό το λόγο εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την εκκένωσή του προς ασφαλή κατεύθυνση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από το βράδυ της Δευτέρας, στη Ρόδο η προσπάθεια επικεντρώνεται πέριξ των χωριών Μαλώνας και Μάσαρη, όπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και ομάδες εθελοντών δίνουν μάχη για να ανακόψουν την προέλαση της φωτιάς ώστε να μην κατευθυνθεί σε άλλες δασικές περιοχές.

Στα Μάσαρη η εικόνα είναι βελτιωμένη αν και μέσα στη Δευτέρα οι φλόγες έφθασαν στις αυλές των σπιτιών και έκαψαν δάσος και χαμηλή βλάστηση.

Μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν επίσης και στο χωριό Βάτι όπου βρίσκονται πυροσβέστες και εθελοντές, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν και σε άλλα σημεία του μετώπου, από τα Απόλλωνα έως και τα Λάερμα.

Οι κάτοικοι σε Κάλαθο, Μαλώνα, Μάσαρη, Γεννάδι και Βατί κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η ταχύτητα της φωτιάς ήταν τρομακτική, όπως και οι άνεμοι που χτυπούν ανελέητα το νησί. Παρόλα αυτά, σκάφη του Λιμενικού πραγματοποίησαν διασώσεις χιλιάδων πολιτών, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Κάηκαν πάνω από 107.000 στρέμματα

Από την τελευταία δορυφορική εικόνα που έδωσε ο SENTINEL 2 υπολογίστηκε ότι κάηκαν πάνω από 107.000 στρέμματα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών είναι πιθανό να αυξηθεί σήμερα στα 150.000 στρέμματα, που αντιστοιχεί στο 10% της έκτασης όλου του νησιού. Από αυτά οι περιοχές NATURA που καταστράφηκαν αντιστοιχούν στο 12% της συνολικής καμμένης έκτασης, κάπου 12.000 στρέμματα. Μέσα σε αυτή βρίσκονταν ώριμα κυπαρισσοδάση, καθώς και δάση τραχείας πεύκης, ένα είδος της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ κάηκαν και παλιές αναδασώσεις.

Κάηκαν όμως και τα πλατώνια, ένα είδος ελαφιού που βρίσκουμε μόνο στη Ρόδο. 6.200 πλατώνια υπήρχαν πριν την πυρκαγιά. Έχουν ανασυρθεί νεκρά από ασφυξία 10 από αυτά. Τα περισσότερα πρέπει να κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια τμήματα του νησιού για να σωθούν. Η δασικής υπηρεσία εκτιμά ότι θα ξαναγυρίσουν μόλις τελειώσει η πυρκαγιά και θα υπάρξει μέριμνα για την σίτιση τους απο το δασαρχείο και εθελοντές.

Τέλος, η διασπορά καπνού έφθασε κάτω από την Κρήτη και ταξιδεύει προς τις βόρειες ακτές της Αφρικής.

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη Ρόδο

Για τη φωτιά στη Ρόδο αναμένεται να ληφθούν τα εξής μέτρα:

Εντός των επόμενων 24 ωρών αναμένεται να μεταβούν στο νησί τα κλιμάκια μηχανικών που θα αναλάβουν τις αυτοψίες και πραγματογνώμονες στα πυρόπληκτα κτήρια, ώστε να γίνει η αποτίμηση των ζημιών και να δρομολογηθεί η χορήγηση αποζημιώσεων, με βάση το ολοκληρωμένο πλαίσιο που θεσπίστηκε την προηγούμενη τετραετία.

Έως τώρα έχουν παραληφθεί περίπου 2.000 επιπλέον ράντζα -πέραν αυτών που διατέθηκαν από την πρώτη μέρα στους χώρους φιλοξενίας- και 500 υπνόσακοι. 

Έχουν μεταφερθεί στις μεγαλύτερες δομές, όπου στεγάζονται επισκέπτες που υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν από τα καταλύμματα τους, προκειμένου να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες διαβίωσής του.

Σήμερα αναμένεται να παραδοθούν ακόμα 1.200 ράντζα και 1.200 sleeping bags. Υπενθυμίζεται ότι τα γήπεδα, τα συνεδριακά κέντρα, οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και οι δημοτικές δομές που έχουν διατεθεί εφοδιάζονται τακτικά με τρόφιμα και νερό και διαθέτουν κλιματισμό.

Η πρώτη παραλαβή και διανομή των ράντζων έγινε χθες το απόγευμα υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου και της υφυπουργού Τουρισμού Έλενας Ράπτη, η οποία είχε επισκεφτεί νωρίτερα σειρά χώρων φιλοξενίας ώστε να γίνει μία εκτίμηση των άμεσων αναγκών.

Η δεύτερη αποστολή έγινε με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, η παραλαβή έγινε αργά το βράδυ και η διανομή του υλικού ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τη διευκόλυνση των επισκεπτών που βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Ρόδου.
 Πέραν της ενεργοποίησης ειδικού γραφείου όπου, χάρη στη συνεργασία του ΥΠΕΞ και πρεσβειών, διευκολύνεται η αναχώρηση τουριστών που δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα, έχει ήδη δημιουργηθεί ένας ειδικός χώρος με ράντζα όπου φιλοξενούνται οικογένειας με μικρά παιδιά και ΑΜΕΑ.
 Εντός των επόμενων ωρών θα διατεθεί και δεύτερος ανάλογος χώρος. Παράλληλα, στο αεροδρόμιο διατίθενται δωρεάν τρόφιμα και εμφιαλωμένο νερό.
Οι ρυθμοί αναχώρησης, οι οποίοι συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης καθώς μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται προσωρινή στέγαση ή μετακίνηση, χάρη στην προσθήκη περισσότερων πτήσεων από τους μεγάλους tour operators.
Από χθες έως τις 6.00 το πρωί σήμερα έχουν αναχωρήσει με αεροσκάφη που ήρθαν άδεια προκειμένου να παραλάβουν επιβάτες 1.489 άτομα, με προορισμούς κυρίως την Αγγλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.
Η κατάσταση στον αερολιμένα έχει βελτιωθεί δραστικά, με αρκετούς χώρους να είναι σχεδόν άδειοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτερων στελεχών του αεροδρομίου, υπό αυτές τις συνθήκες η κατάσταση θα έχει πλήρως εξομαλυνθεί έως σήμερα το απόγευμα.
Ακόμη ένα δύσκολο βράδυ στα πύρινα μέτωπα - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Ρόδο, Κέρκυρα και Εύβοια Ακόμη ένα δύσκολο βράδυ στα πύρινα μέτωπα - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε Ρόδο, Κέρκυρα και Εύβοια Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 25, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες