Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αύξηση κουνουπιών – Οι περιοχές υψηλού κινδύνου

Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αύξηση κουνουπιών – Οι περιοχές υψηλού κινδύνου


ΠΟΥ και ECDC προειδοποιούν για αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών ως συνέπεια της κλιματικής κρίσης και εγκατάσταση ειδών που μεταδίδουν ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός σε περιοχές που δεν υπήρχαν έως τώρα - Σε επιφυλακή ο ΕΟΔΥ

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι «παρούσες» και ειδικά εφέτος το καλοκαίρι έχουν γίνει αντιληπτές στη νότια Ευρώπη που… φλέγεται από τις υψηλές θερμοκρασίες. Οι συνθήκες φέρνουν ακόμη μια πρόκληση, σχετιζόμενη με την υγεία: τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια.

Η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα, και παρόλο που ακόμη ο αριθμός των κρουσμάτων δεν εμπνέει ανησυχία (συνολικά τρία περιστατικά), οι αρχές παραμένουν σε εγρήγορση, ειδικά μετά τις προειδοποιήσεις τόσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) όσο και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).

Μάλιστα, πέντε περιοχές, όλες στη βόρεια Ελλάδα, συγκεντρώνουν τον υψηλότερο εκτιμώμενο κίνδυνο για κρούσματα λοίμωξης με τον ιό του Δυτικού Νείλου. Πρόκειται για την Πέλλα, την Ηρακλεία Σερρών, το Κιλκίς, την Κατερίνη και τον δήμο Θερμαϊκού. Αυτό έδειξαν τα μοντέλα που επεξεργάζεται η Επιχειρησιακή Μονάδα BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Ιός Δυτικού Νείλου και Δάγκειος πυρετός σε έξαρση

Πριν ένα μήνα, το ECDC εξέπεμψε σήμα κινδύνου για το κουνούπι «τίγρης» και το Αιγυπτιακό κουνούπι, επισημαίνοντας ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος στην Ευρώπη για εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται από τα γνωστά έντομα, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022, αναφέρθηκαν 1.133 κρούσματα και 92 θάνατοι εξαιτίας λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταρρίπτοντας το «ρεκόρ» από το 2018, χρονιά που η νόσος ήταν σε επιδημική έξαρση.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι τα κρούσματα του Δάγκειου πυρετού ενδέχεται να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο εφέτος, με έναν από τους λόγους να αποδίδεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη, που ευνοεί την κυκλοφορία των κουνουπιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επίδραση του Δάγκειου πυρετού αυξάνεται παγκοσμίως. Από το 2000, τα εντοπισμένα κρούσματα έχουν οκταπλασιαστεί, φθάνοντας τα 4,2 εκατομμύρια μέσα στο 2022.


Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αύξηση κουνουπιών – Οι περιοχές υψηλού κινδύνου Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αύξηση κουνουπιών – Οι περιοχές υψηλού κινδύνου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουλίου 27, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες