ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ



Η ΕΛΙΑ λίγα km από την Ηγουμενίτσα είναι η μόνη παραλία στην ευρύτερη περιοχή όπου οι κάτοικοι μπορούν να απολαμβάνουν ελευθέρα το κολύμπι χωρίς επί πλέον χρεώσεις.

 Παράμενε η μόνη ελεύθερη παραλία που δεν είχε παραδοθεί ακόμα στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Από την διπλανή παραλία της Γάτας μέχρι την Αγία Παρασκευή όλες οι παραλίες έχουν καταληφθεί από ξαπλώστρες καθιστώντας απαγορευτική την χρήση τους στους λουόμενους που δεν μπορούν, η και δεν θέλουν, να πληρώσουν για απολαύσουν το κολύμπι τους.

 Αυτήν την παραλία αποφάσισε η Δημοτική Αρχή (Δ.Α.) της Ηγουμενίτσας να παραδώσει σε ιδιώτες για «αξιοποίηση». Η συγκεκριμένη όμως είναι τόσο μικρή που αν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια δεν θα απομείνει καθόλου ελεύθερος χώρος για τους λουόμενους, όπως συνέβη στην γειτονική παραλία της Γάτας.

Αυτό δικαίως έχει αναστατώσει και εξαγριώσει μια σειρά πολιτών που κάνουν χρήση την συγκεκριμένη παραλία και κινητοποιούνται για να σταματήσει το έγκλημα αυτό. Ήδη έχουν μαζευτεί πάνω από 1.000 υπογραφές που ζητούν την αναστολή αυτής της απόφασης της οικονομικής επιτροπής του δήμου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έπραξε το αυτονόητο, συμφωνώντας με το αίτημα και συστρατευόμενη στον αγώνα τους, έφερε το θέμα για συζήτηση στο Δ.Σ.

Κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. ,με αυτό το θέμα, η παρουσία των διαμαρτυρομένων πολιτών ήταν πρωτοφανής.
 Η αίθουσα συνεδριάσεων αποδεδείχθηκε πολύ μικρή για χωρέσει όλο τον κόσμο που πλημμύρισε και τον χώρο έξω από αυτήν.
 Αυτή η λαϊκή αντίδραση είναι ότι πιο θετικό συνέβη στο Δ.Σ. σε όλη του αυτή την θητεία. Ο λαός απαιτεί τα δίκια του δυναμικά. 
Η Δ.Α. όμως αυτή την παρουσία χαρακτήρισε προεκλογική. Αναρωτήθηκε γιατί τώρα.
 Είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνουν ότι η ίδια η Δ.Α. έβγαλε τον λαό στον δρόμο με τις αποφάσεις τους;
 Είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνονται ότι παράδοση της ΕΛΙΑΣ για επιχειρηματική δραστηριότητα είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι; Δεν καταλαβαίνουν ότι τα λαϊκά στρώματα έχουν φτάσει στα όρια τους και δεν μπορούν να επιβαρυνθούν και άλλο οικονομικά αυτές τις εποχές; Δεν έχουν καταλάβει ότι έχουν και οι ντόπιοι το δικαίωμα να απολαύσουν τις πανέμορφες παραλίες της περιοχής μας, που είναι πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες; Η μήπως οι ομορφιές της περιοχής μας είναι μόνο για τους παραθεριστές; Φαίνεται ότι θεωρούν έτσι γίνεται η τουριστική ανάπτυξη. Οι τουρίστες και ντόπιοι εχούμενοι να απολαμβάνουν το δικαίωμα της χρήσης του παραλιακού μετώπου και τα λαϊκά στρώματα να τους υπηρετούν η να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους. Πράγμα που αποτυπώθηκε κατά τις εκδηλώσεις με τις HARLEY στο Δρέπανο. Αλλά τέτοια ανάπτυξη δεν την έχει ανάγκη ο λαός και ο τόπος.

Η Δ.Α. ισχυρίστηκε ότι έκανε την δημοπράτηση του χώρου γιατί ήταν υποχρεωμένη από τον νόμο. Σε αυτό θέλουμε να παρατηρήσουμε:

· Ο νόμος της παρέχει στον δήμο την δυνατότητα της εκμετάλλευσης του χώρου αλλά δεν είναι υποχρεωτικός. Προφανώς και υπάρχει οικονομικό πρόβλημα στον δήμο σαν αποτέλεσμα της λειψής χρηματοδότης από το κεντρικό κράτος. Αλλά υπάρχει και ο δρόμος της διεκδίκησης πόρων και κονδυλίων που δικαιούται δήμος και όχι αυτός της οικονομικής αφαίμαξης των κατοίκων. Πράγμα που ο δήμος κάνει και με άλλους τρόπους( δημοτικά τέλη…).

· Έτσι και αλλιώς το νομικό πλαίσιο που αφορά τους δήμους είναι αντιλαϊκό . Στους δήμους έχουν φορτωθεί μια σειρά καθήκοντα και αρμοδιότητες χωρίς το ανάλογο προσωπικό και χρηματοδότηση . Έχουν περιορισθεί οι βαθμοί ελευθερίας των .Οι δήμοι έχουν καταντήσει γρανάζι του κρατικού μηχανισμού σε σημείο να μην μιλάμε πια για Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ωστόσο υπάρχει και ο δρόμος της λαϊκής αντιπολίτευση σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική. Γιατί υπάρχουν Δ.Α. που είναι στην κατεύθυνση του αγώνα και της διεκδίκησης από το κεντρικό κράτος, μαζί με τον λαό. Οι ίδιοι νόμοι λ.χ. ισχύουν και στην Πάτρα, αλλά η Δ.Α. με δήμαρχο τον Κ. Πελετίδη έχει διαλέξει τον αγωνιστικό δρόμο διεκδικώντας από την ΕΤΑΔ το παραλιακό μέτωπο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

· Τέλος θα πρέπει να μας πει η Δ.Α., που διεκδικεί την «χερσαία ζώνη», τι σκέφτεται να κάνει σε αυτή. Οι μέχρι σήμερα ενέργειες της δείχνουν ότι σκοπεύει να αναπτύξει παρά πέρα την επιχειρηματική δραστηριότητα. Αν είναι έτσι γιατί οι πολίτες θα πρέπει να διαλέξουν ποιος θα τους ξεζουμίζει καλύτερα, ο ιδιώτης καπιταλιστής η ο δήμος; Από ότι φαίνεται με την ΕΛΙΑ ,αλλά και τις άλλες παραλίες που διαχειρίζεται ο δήμος, μπορεί κάλλιστα μας εκμεταλλεύεται το δημόσιο όσο και ο ιδιώτης «επενδυτής».

Κατά την συζήτηση πήραν τον λόγο εκπρόσωποι της επιτροπής αγώνα για ελεύθερη παραλία, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας και πολίτες που εκφράσανε την αντίθεση τους στο συντελούμενο έγκλημα. Αναδείχθηκαν διάφορες πλευρές αυτής της απόφασης της Δ.Α. αλλά και παρατυπίες ( π.χ. αποδείχθηκε ότι δεν πρόκειται για καντίνα αλλά προκατασκευασμένο κατάστημα που μεταφέρθηκε με γερανό). Το πλήθος των παρευρισκομένων συμμετείχε ενεργά σε μια συνεδρίαση που διήρκησε περίπου 4 ώρες.

Στο τέλος η Λ.Σ. βάλαμε για ψήφιση την πρόταση της επιτροπής αγώνα: «Ζητάμε να σταματήσουν οι εργασίες τοποθέτησης της «καντίνας» και να ανασταλεί η όποια απόφαση για καντίνα και ξαπλώστρες στην ΕΛΙΑ. Πρόταση που απορρίφθηκε από την Δ.Α. και την προσκείμενη σε αυτήν πλειοψηφία.

Ωστόσο το δίκιο, η αλήθεια, δεν αποφασίζονται πάντα και μόνο με την ψήφο. Για αυτό ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα η Δ.Α. είναι υποχρεωμένη:

· Να εφαρμόσει τους νόμους που επικαλείται ( ΚΥΑ 2023, ΦΕΚ 1432, κανονισμό 103/2012 του Δ.Σ.) γιατί στο Δ.Σ. αναλύθηκαν μια σειρά από παρατυπίες.

· Να ελέγξει αν τηρούνται οι όροι λειτουργίας, που σαφέστατα καταπατούνται, σε όλους τους χώρους που έχει παραχωρήσει άδεια. Σε όλες τις παραλίες όπως υποχρεούται από τον νόμο

· Να πάρει σοβαρά υπό όψη την εκφρασμένη λαϊκή αντίδραση, η οποία δεν σταματάει με μια ψηφοφορία.

Η Λ.Σ. θα ελέγχουμε στο Δ.Σ. αν τηρούνται οι ισχύοντες νόμοι, αλλά και κανονισμοί που το Δ.Σ. έχει ψηφίσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ωστόσο την λύση θα δώσει το λαϊκό κίνημα, που έδειξε ότι είναι ζωντανό και διεκδικεί. Είναι γνωστό ότι η Λαϊκή Συσπείρωση αγωνίζεται ελεύθερο, από επιχειρηματική δραστηριότητα, παραλιακό μέτωπο στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών για ανάπαυση, αθλητισμό, πολιτισμό, αναψυχή. Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε μαζί με το εργατικό λαϊκό κίνημα, γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

Ηγουμενίτσα 23/07/2023
Για την Λαϊκή συσπείρωση
Δώρης Δήμας


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.