ΑΕΙ στην Ηγουμενίτσα: Αναδρομή για να μη ξεχνάμε… | Του Γιώργου Ντάνη

ΑΕΙ στην Ηγουμενίτσα: Αναδρομή για να μη ξεχνάμε… | Του Γιώργου Ντάνη



Κάνοντας μια αναδρομή στην παρουσία Τμήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ηγουμενίτσα, μπορεί να γίνει αντιληπτό, ποια ήταν τα σημεία κλειδιά που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

Το ΤΕΙ Ηπείρου το 1999 ίδρυσε στην Ηγουμενίτσα το Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και Εμπόριο (ΦΕΚ 179/6-9-1999 τ. Α΄). Στο παρόν άρθρο για λόγους συντομίας δεν θα αναφερθώ στο τμήμα Ιχθυοκομίας-Αλιείας, αλλά θα το πράξω προσεχώς. Μια σημείωση μόνο: η απόφαση για την οριστική κατάργησή του πάρθηκε το 2013.

Το τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και Εμπόριο, αποτελούσε ένα δυναμικό τμήμα, αφενός λόγω του προγράμματος σπουδών του και αφετέρου λόγω της μοναδικότητάς του στη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοί του να απορροφώνται άμεσα από την αγορά εργασίας.

Δυστυχώς το έτος 2013 με το σχέδιο «Αθηνά» μετά από διαδοχικές αλχημείες, τα τμήματα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών και Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων συγχωνεύτηκαν και δημιούργησαν το θνησιγενές Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, το οποίο είχε ως εισαγωγικές κατευθύνσεις:
α) Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας
β) Διοίκηση Επιχειρήσεων, από την οποία σε προχωρημένο εξάμηνο οι φοιτητές είχαν την δυνατότητα να επιλέξουν τις ακόλουθες κατευθύνσεις:
β.α) Διοίκηση Επιχειρήσεων
β.β) Εφαρμοσμένες Ξένες Γλώσσες στη Διοίκηση και την Οικονομία

Καταργήθηκε δηλαδή το αυτόνομο και με μοναδικό πρόγραμμα σπουδών στην χώρα μας δυναμικό τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και Εμπόριο και αντί αυτού ιδρύθηκε επί της ουσίας ένα ακόμη τμήμα Διοίκησης επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχε εγκαίρως επισημανθεί από την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι αυτή η αλλαγή θα επιφέρει ολέθρια αποτελέσματα.

Το κύριο στοιχείο που προδίκαζε την καταστροφή αφορούσε την «εξαφάνιση» του Τμήματος Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών. Οι απόφοιτοι Λυκείου δεν έβλεπαν το Τμήμα, ενώ η προχωρημένη κατεύθυνση «Εφαρμοσμένες Ξένες Γλώσσες» κλπ. ήταν άφαντη από τα μηχανογραφικά. Αντίθετα, το μόνο που μπορούσε να επιλέξει κανείς ήταν ένα Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, όπως τόσα και τόσα άλλα. Η δε επιλογή κατεύθυνσης σε προχωρημένο εξάμηνο μαζί με την μεταφορά της έδρας της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας του ΤΕΙ Ηπείρου -η οποία ήταν κατ΄ όνομα και χωρίς ουσία- αποτελούσαν «καθρεφτάκια» για τους «ιθαγενείς» της Ηγουμενίτσας και της Θεσπρωτίας για τα οποία κάποιοι πανηγύριζαν τότε.

Εν τέλει η ενοποίηση των δύο ΑΕΙ της Ηπείρου το 2018, βρήκε την Ηγουμενίτσα απογυμνωμένη από τμήμα ΑΕΙ επαληθεύοντας την πρόβλεψη για την κατάργηση του.

Γεννώνται δε αυτονόητα ερωτήματα μετά και τις πρόσφατες όμορφες υποσχέσεις, μέσα από ωραία τσιτάτα που ακούγονται, για διεκδίκηση την επόμενη μέρα ενώ εκείνοι το 2013 απέτυχαν να το κάνουν από θέση ισχύος.

Γιατί λοιπόν το 2013 επέτρεψαν να ναρκοθετηθεί η ύπαρξη Τμήματος ΑΕΙ στην Ηγουμενίτσα;

Πού ήταν οι μετά Χριστόν προφήτες όταν γινόταν οι διεργασίες, συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και ανοιχτές και όχι όπως απαιτούσαν το 2013 κλειστές συσκέψεις φορέων για το θέμα;

Αυτά προς το παρόν….

Γεώργιος Β. Ντάνης
Μηχανικός Πληροφορικής (MSc)
ΑΕΙ στην Ηγουμενίτσα: Αναδρομή για να μη ξεχνάμε… | Του Γιώργου Ντάνη ΑΕΙ στην Ηγουμενίτσα: Αναδρομή για να μη ξεχνάμε… | Του Γιώργου Ντάνη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιουλίου 27, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.