Η εκλογή Περιφερειακού Συμβουλίου, οι έδρες των Νομών και η κατανομή τους

Η εκλογή Περιφερειακού Συμβουλίου, οι έδρες των Νομών και η κατανομή τους


Τρεις σημαντικές αλλαγές επιφέρει ο νέος εκλογικός νόμος για την ανάδειξη Περιφερειακών Αρχών. Η πρώτη είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Η δεύτερη είναι η επαναφορά της πενταετούς θητείας και η τρίτη η μείωση των εδρών των περιφερειακών συμβουλίων.

Για την εκλογή περιφερειακής αρχής –όπως και των δημοτικών- από τον πρώτο γύρο αρκεί πλέον το ποσοστό του 43% και όχι του 50 όπως ίσχυε μέχρι το 2019.

Στην περίπτωση της Ηπείρου το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο θα αποτελείται από 45 μέλη και όχι από 51 όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών στο Νομό Ιωαννίνων θα εκλεγούν 22 Περιφερειακοί Σύμβουλοι, στο Νομό Άρτας θα εκλεγούν εννέα, στο Νομό Θεσπρωτίας έξι και στο Νομό Πρέβεζας οκτώ.

Ο μέγιστος αριθμός υποψηφίων μπορεί να είναι προσαυξημένος κατά 150%.

Έτσι στο Νομό Ιωαννίνων οι υποψήφιοι σε κάθε παράταξη μπορεί να φτάνουν τους 55, στην Άρτα τους 23, στη Θεσπρωτία τους 15 και στην Πρέβεζα τους 20.

Ο μέγιστος αριθμός σταυρών στο Νομό Ιωαννίνων ανέρχεται σε τέσσερις, στο Νομό Άρτας και Πρέβεζας σε τρεις και στο Νομό Θεσπρωτίας σε δύο.

Ο τρόπος κατανομής των εδρών του περιφερειακού συμβουλίου εξαρτάται από το ποσοστό που έλαβε ο επιτυχών συνδυασμός κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών και συγκεκριμένα αν έλαβε ποσοστό μικρότερο ή μεγαλύτερο του 60%.

Αν το ποσοστό είναι έως και 60% του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων τότε ο επιτυχών συνδυασμός εκλέγει τα τρία πέμπτα του συνόλου των εδρών.

Στην περίπτωση της Ηπείρου αν ο πρώτος συνδυασμός έχει ποσοστό μέχρι 60% τότε θα πάρει τις 27 από τις 45 έδρες και τις 18 θα μοιραστούν οι επιλαχόντες συνδυασμοί που θα έχουν καταφέρει την είσοδό τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Προυπόθεση για την είσοδο στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι το 3%. Συνδυασμός που δεν υπερβεί το ποσοστό αυτό δεν θα εκπροσωπείται στο σώμα.

Αν ένας συνδυασμός ξεπεράσει το 60% στον πρώτο γύρο των εκλογών τότε η κατανομή των εδρών τροποποιείται προς όφελός του και εξαρτάται τόσο από το ακριβές ποσοστό που θα έχει όσο και από τον αριθμό των παρατάξεων που θα πετύχουν την εκπροσώπησή τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αν χρειαστεί δεύτερος γύρος για την εκλογή περιφερειάρχη και περιφερειακής αρχής η παράταξη που θα κερδίσει θα έχει και την απόλυτη πλειοψηφία στο Συμβούλιο.
Η εκλογή Περιφερειακού Συμβουλίου, οι έδρες των Νομών και η κατανομή τους Η εκλογή Περιφερειακού Συμβουλίου, οι έδρες των Νομών και η κατανομή τους Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 07, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.