Πανσέληνος Αυγούστου: Απερίγραπτη η ομορφιά της

Πανσέληνος Αυγούστου: Απερίγραπτη η ομορφιά τηςΕικόνες απερίγραπτης ομορφιάς «έδωσε» και πάλι η πανσέληνος του Αυγούστου ή αλλιώς «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου». Τα «κλικ» από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα «κόβουν» την ανάσα.

Η χθεσινή (1/8) ήταν η πρώτη υπερπανσέληνος για τον Αύγουστο. Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που, έχει να παρατηρηθεί από τον Ιανουάριο του 2018 ενώ αναμένεται, ξανά, τον Ιανουάριο του 2037.


Στις 30 Αυγούστου, και συγκεκριμένα στις 21:36 αναμένεται η δεύτερη πανσέληνος του μήνα -η μπλε σελήνη. Ο όρος «μπλε φεγγάρι» χρησιμοποιείται όταν έχουμε δύο πανσελήνους σε έναν μόνο μήνα. Θα είναι η πλησιέστερη σελήνη της χρονιάς με μόλις 222.043 μίλια απόσταση από τη Γη, ενώ η επόμενη κοντινή πανσέληνος θα γίνει την 5η Νοεμβρίου του 2025 με απόσταση 221.817 μίλια.
Τι είναι η υπερπανσέληνος

Όπως χρησιμοποιείται σήμερα, η λέξη υπερπανσέληνος επινοήθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979. Και σύμφωνα με τον ορισμό του Nolle, μια πανσέληνος ή νέα σελήνη είναι υπερπανσέληνος όταν βρίσκεται επίσης σε απόσταση 90% από το κοντινότερο σημείο της στη Γη. Ωστόσο, διαφορετικοί ερευνητές υπολογίζουν διαφορετικά την υπερπανσέληνο.

Το EarthSky χρησιμοποιεί τις ημερομηνίες υπερσελήνου όπως αυτές καθορίζονται από τον αστρονόμο Fred Espenak. Είναι περισσότερο γνωστός για τη θητεία του στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard, όπου έγινε παγκοσμίως αναγνωρισμένος εμπειρογνώμονας στις προβλέψεις εκλείψεων. Επιπλέον, η μέθοδός του για τον υπολογισμό των υπερσελήνων λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στην τροχιά της σελήνης κατά τη διάρκεια κάθε σεληνιακού κύκλου.


Πανσέληνος Αυγούστου: Απερίγραπτη η ομορφιά της Πανσέληνος Αυγούστου: Απερίγραπτη η ομορφιά της Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Αυγούστου 02, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες