Θυελλώδης συνεδρίαση για τις νέες άδειες πλωτών και ταξί στην Παμβώτιδα

Θυελλώδης συνεδρίαση για τις νέες άδειες πλωτών και ταξί στην Παμβώτιδα



Θυελλώδης ήταν η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου με κεντρικό θέμα την χορήγηση δύο αδειών πλωτών για την διενέργεια συγκοινωνιακών πλόων στην Παμβώτιδα. Κι αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην μεγάλη καθυστέρηση από την ημέρα που προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός αλλά και σε μεταβολές που ήρθαν στην πορεία αφού στις δύο άδειες για πλωτά προστέθηκαν και δύο για ταξί.

Η πρόταση για δύο άδειες ταξί είχε υιοθετηθεί πριν από ενάμισι χρόνο ως ένας τρόπος εκτόνωσης των αντιδράσεων που είχαν καταγραφεί και τότε καθώς τις δύο άδειες διεκδικούσαν τέσσερις ενδιαφερόμενοι, με όλους σχεδόν να έχουν προχωρήσει και στην επένδυση για την αγορά ή τη ναυπήγηση πλωτού.

Το θέμα εισηγήθηκαν ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δημήτρης Σιώλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης. Οι εισηγήσεις έπιασαν το νήμα από κει που είχε μείνει τον Απρίλιο του 2022 όταν μετά από θυελλώδη και πάλι συνεδρίαση δεν είχε ληφθεί απόφαση. Τα στοιχεία που προστέθηκαν ήταν αυτά από τις αυτοψίες που είχαν γίνει σε τρία νέα καραβάκια, δύο εκ των οποίων βρίσκονται στην Παμβώτιδα. Παράλληλα κατατέθηκαν και οι απόψεις του (πρώην) Φορέα Διαχείρισης της λίμνης για τη φέρουσα ικανότητα. Η άποψη του Φορέα είναι ότι δεν υπάρχει περιορισμός στον ανώτατο αριθμό πλωτών που μπορούν να κάνουν δρομολόγια όμως δεν μπορούν να βρίσκονται σε ταυτόχρονη κίνηση περισσότερα από τρία.

Ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης τόνισε ότι το θέμα σέρνεται για πολύ καιρό και πρέπει να κλείσει στην κατεύθυνση που έδωσε η Περιφερειακή Αρχή. Να δοθούν δηλαδή δύο άδειες για δρομολόγια και άλλες δύο για ταξί, μέσω όμως νέου διαγωνισμού, που όπως συμπλήρωσε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης θα γίνει άμεσα, το πιθανότερο εντός του Σεπτεμβρίου.

Ο Περιφερειάρχης επίσης έκανε γνωστό ότι τα δύο ταξί θα είναι δυναμικότητας δέκα μέχρι 15 θέσεων.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο είχε κατατεθεί υπόμνημα των λεμβούχων στο οποίο αναφερόταν ότι η όποια απόφαση είναι αντισυνταγματική από την στιγμή που δεν υπάρχει το Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη. Το γεγονός αυτό αμφισβητήθηκε από την Περιφερειακή Αρχή η οποία υποστήριξε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νήσου ο οποίος με ένα ακόμη πρόσωπο έχουν πάρει μέρος στο διαγωνισμό διεκδικώντας μία από τις δύο άδειες πλωτών καταλόγισε βαρύτατες ευθύνες στην Περιφέρεια, τονίζοντας ότι έχει διαταράξει την κοινωνική συνοχή και τον κοινωνικό ιστό του νησιού εξαιτίας των χειρισμών της.

«Αργήσατε, καθυστερήσατε και λύση αποδεκτή δεν φέρατε» είπε στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Ζάψας συμπληρώνοντας ότι ο χρόνος που πέρασε αφήνει εκτεθειμένη τη Δημοτική Αρχή ενώ μεγαλώνει την αδικία για όσους δεν πάρουν άδεια.

Για έλλειμμα μελέτης στο ευαίσθητο οικοσύστημα της Παμβώτιδας μίλησε ο Δημήτρης Δημητρίου ενώ τόνισε ότι η Περιφερειακή Αρχή άγεται και φέρεται από προκηρύξεις που είναι διαβλητές. Ανέφερε ότι και η κατάταξη είναι διαβλητή κάτι που μπορεί να σύρει το Περιφερειακό Συμβούλιο στα δικαστήρια.

Για έντονο παρασκήνιο μίλησε ο Γιώργος Πρέντζας ενώ καυτηρίασε την απουσία μελέτης φέρουσας ικανότητας και Προεδρικού Διατάγματος. «Δεν θα νομιμοποιήσουμε την διαδικασία που έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην Κοινότητα της Νήσου» ανέφερε στην τοποθέτησή του.

«Η διαδικασία που ακολούθησε η Περιφερειακή Αρχή μπάζει από παντού» ανέφερε ο Ζώης Γαλατάς κάνοντας κι αυτός αναφορά στην απουσία Προεδρικού Διατάγματος και μελέτης.

Ο Κώστας Νουτσόπουλος τέλος στάθηκε στην απουσία μελέτης φέρουσας ικανότητας και αναρωτήθηκε από την στιγμή που ο Φορέας δεν θέτει όριο γιατί δεν δίνονται τέσσερις άδειες.

Ο Περιφερειάρχης ισχυρίστηκε ότι έκανε προσπάθεια να ομονοήσουν οι ενδιαφερόμενοι και η τοπική κοινότητα και προς την κατεύθυνση αυτή ήταν και η πρόταση για δύο άδειες ταξί. Δεσμεύτηκε ότι ο διαγωνισμός για αυτές θα γίνει άμεσα και με όρους που θα ευνοούν τους δύο που διεκδικούσαν άδειες πλωτών για συγκοινωνία και έχουν ήδη προχωρήσει σε επενδύσεις.

Τέλος κατέληξε πως πριν υπογράψει τις δύο άδειες νέων πλωτών για συγκοινωνιακούς πλόες θα κάνε και ο ίδιος έλεγχο στις μηχανές τους.


Θυελλώδης συνεδρίαση για τις νέες άδειες πλωτών και ταξί στην Παμβώτιδα Θυελλώδης συνεδρίαση για τις νέες άδειες πλωτών και ταξί στην Παμβώτιδα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 03, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.