Ολοκλήρωση θερινού εργαστηρίου Ισπανών αρχιτεκτόνων στο παλιό δημοτικό σχολείο Μορφατίου

Ολοκλήρωση θερινού εργαστηρίου Ισπανών αρχιτεκτόνων στο παλιό δημοτικό σχολείο Μορφατίου


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το θερινό εργαστήριο Trans-Oikeiôlogy, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μορφάτι Θεσπρωτίας, με την υποστήριξη του Δήμου Ηγουμενίτσας. Στο εργαστήριο (24/07–31/07), που οργανώθηκε και συντονίστηκε από την ομάδα TiriLab, με την καίρια συμβολή των αρχιτεκτόνων και ερευνητών Χριστίνας Σερίφη και Juan Chacón (Zuloark) συμμετείχαν 10 Ισπανοί φοιτητές και καθηγητές από την αρχιτεκτονική σχολή του Πολυτεχνείου Μαδρίτης (Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid, ETSAM), σε συνεργασία με το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ).

Κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, οι συμμετέχοντες φοιτητές με όραμα το εγκαταλειμμένο πέτρινο δημοτικό σχολείο του χωριού να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους, κατέγραψαν σε σχέδια τις φάσεις και τις δυνατότητες της ανακαίνισης, επιδιόρθωσαν το ξύλινο πάτωμα, ανακατασκεύασαν τις παλιές βιβλιοθήκες του, αποκατέστησαν τους πίνακες των δυο αιθουσών, τοποθέτησαν εντειχισμένα ξύλινα καθίσματα, σχεδίασαν και κατασκεύασαν δύο μεγάλα τραπέζια πολλαπλών χρήσεων και μετακινούμενους πάγκους.

Η δημιουργική εβδομάδα έκλεισε στις 30 Ιουλίου με μια γιορτή, όπου παρουσιάστηκε η έκθεση «Satellite Kitchens» (TiriLab, 2020) και έγινε προβολή της ομώνυμης ταινίας μικρού μήκους σχετικά με τις γυναίκες του χωριού, κλείνοντας με παραδοσιακούς χορούς από Ελλάδα και Ισπανία.

Την εκδήλωση, που συγκέντρωσε τον ενδιαφέρον των κατοίκων του Μορφατίου και της ευρύτερης περιοχής, πλαισίωσαν ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος, ο Αντιδήμαρχος τουρισμού κ. Ελευθέριος Κώστας, η εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού κα Χριστίνα Τζέλλου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Θεοφάνης Κωστάρης, ο αναπλ. Προϊστάμενος Τμήματος Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Παντελής Καραπιπέρης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καταβόθρας, η χορευτική ομάδα των παιδιών της Κοινότητας Καταβόθρας και η γυναικεία χορευτική ομάδα «Καλλιδίκη».

Ολοκλήρωση θερινού εργαστηρίου Ισπανών αρχιτεκτόνων στο παλιό δημοτικό σχολείο Μορφατίου Ολοκλήρωση θερινού εργαστηρίου Ισπανών αρχιτεκτόνων στο παλιό δημοτικό σχολείο Μορφατίου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Αυγούστου 10, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.