Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου:Για την προστασία της παράκτιας ζώνης στην Πάργα

Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου:Για την προστασία της παράκτιας ζώνης στην Πάργα
Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και εκ νέου υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Τίνα Ζέκα καταψήφισε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα «Έργα προστασίας και αναβάθμισης της παράκτιας ζώνης του Δήμου Πάργας»

Στην τοποθέτησή της η κα Ζέκα ανέφερε ότι είναι αδιανόητο τα έργα για την προστασία της παράκτιας ζώνης να ξεκινούν από τους κυματοθραύστες ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος και η σύνδεση με το βιολογικό καθαρισμό. Η Πάργα είναι κυριολεκτικά χτισμένη πάνω σε ρέματα, τα λύματα της πόλης που αυξάνονται τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας του τουρισμού, καταλήγουν όλα στη θάλασσα και ο Δήμος με το λιμενικό ταμείο θεωρούν ως μέτρο άμεσης προτεραιότητας την προστασία απ τον κυματισμό (!)

Κατά τους χειμερινούς μήνες -δυστυχώς- οι ψαρόβαρκες που ελλιμενίζονται στην Πάργα δεν είναι περισσότερες από δέκα (10) και τις μέρες με έντονο κυματισμό έχουν εναλλακτικές θέσεις για να προστατευτούν .

Αρα, η δαπάνη 14,5 εκ για το συγκεκριμένο έργο, την ώρα που δεν έχουν λυθεί πολύ πιο σημαντικά ζητήματα, μας οδηγεί με βεβαιότητα στην σκέψη ότι υπάρχει σχεδιασμός για την δημιουργία μαρίνας και στην Πάργα.

Οφείλουμε να προειδοποιήσουμε το λαό της Πάργας, ότι η δημιουργία μαρίνας θα χαλάσει το φυσικό τοπίο. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Δήμος και το λιμενικό ταμείο για να δημιουργήσουν τη μαρίνα που θα την εκμεταλλεύεται ένας επιχειρηματίας θα καταστρέψουν το γραφικό χαρακτήρα της πόλης.

Αυτή η καταστροφή όμως θα συμπαρασύρει τους μικροεπιχειρηματίες του τουρισμού που ζουν εξαιτίας της φυσικής ομορφιάς.

Στο ίδιο έργο προβλέπονται και μπαζώματα δυτικά και ανατολικά της προβλήτας για τη δημιουργία κρηπιδώματος και βαθμιδωτού μετώπου αντίστοιχα. Είναι όμως γνωστό ότι τέτοια έργα εμποδίζουν τον φυσικό καθαρισμό της θάλασσας η οποία αντικειμενικά έχει ανάγκη από προστασία. Ακόμα όμως και αν δεχόμαστε ότι είναι απαραίτητο να γίνουν τέτοια έργα δεν υπάρχει εδαφοτεχνική μελέτη, η οποία είναι απαραίτητη γιατί το έδαφος στην περιοχή διαπιστωμένα παρουσιάζει προβλήματα.

Την ίδια στιγμή η προστασία της παράκτιας ζώνης της Πάργας δεν περιλαμβάνει κανένα έργο για την προστασία της νότιας πλευράς του νησιού της Παναγίας, όπου υπάρχουν έντονες ρωγμές στο βράχο που στηρίζει το γαλλικό κάστρο.

Η περιφερειακή σύμβουλος καταψήφισε το έργο τονίζονται ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου» έχει αποδείξει ότι έχει ως πρώτη προτεραιότητα τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, τα οποία επιβάλλεται να γίνουν στην Πάργα εξαιτίας της έντονης, χωρίς ανάλογες υποδομές, τουριστικής ανάπτυξης. Το έργο όμως που προτείνεται δεν αφορά την προστασία της παράκτιας ζώνης αλλά την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της πανέμορφης πόλης.

Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση δεν συμμετείχε κανένας εκπρόσωπος του Δήμου Πάργας ενώ εκτός από τις θετικές ψήφους της περιφερειακής αρχής της ΝΔ, θετικά ψήφισαν και οι εκπρόσωποι της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ .




Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου:Για την προστασία της παράκτιας ζώνης στην Πάργα Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου:Για την προστασία της παράκτιας ζώνης στην Πάργα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 01, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.