Εντυπωσιακές εικόνες: Το Βόρειο Σέλας «στόλισε» τον ουρανό της Ελλάδας!

Εντυπωσιακές εικόνες: Το Βόρειο Σέλας «στόλισε» τον ουρανό της Ελλάδας!

Το βράδυ της Κυριακής(5/11) το σπάνιο φαινόμενο «Red Aurora» κοκκίνησε τον ουρανό της Κεντρικής Μακεδονίας και άλλων χωρών των Βαλκανίων και χάρισε ένα πρωτόγνωρο θέαμα στους κατοίκους δίνοντάς τους την ευκαιρία να δουν το Βόρειο Σέλας από το σπίτι τους.

Η αιτία ,σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ήταν μία εξαιρετικά ισχυρή ηλιακή έκλαμψη η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί μία ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από το Βόρειο Ημισφαίριο, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του και ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Το εντυπωσιακό φαινόμενο είναι ορατό και από άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και των Βαλκανίων αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης.


Πού οφείλεται το φαινόμενο

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, που γίνεται ορατό για πρώτη φορά μέχρι τις Βαλκανικές χώρες, καταλήγοντας να γίνει ορατό μέχρι και τις Σέρρες, αλλά και άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με την επιστημονική εξήγηση που δημοσίευσε η σελίδα Forecast Weather Greece, το κόκκινο χρώμα του Βορείου Σέλαος οφείλεται σε συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου η οποία κατευθύνεται προς τη Γη.

Όταν, όμως, το χρώμα του Βορείου Σέλαος είναι πράσινο, οφείλεται στη σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλότερα υψόμετρα, με αποτέλεσμα να παράγονται φωτόνια τα οποία εκπέμπουν πράσινο χρώμα.

Εντυπωσιακές εικόνες: Το Βόρειο Σέλας «στόλισε» τον ουρανό της Ελλάδας! Εντυπωσιακές εικόνες: Το Βόρειο Σέλας «στόλισε» τον ουρανό της Ελλάδας! Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.