Συνέντευξη Αντώνη Μπέζα στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ιωαννίνων

Συνέντευξη Αντώνη Μπέζα στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ιωαννίνων
 


Ο επικεφαλής του Συνδυασμού “ΜΑΖΙ για την ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ”, Αντώνης Μπέζας, παραχώρησε, την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, συνέντευξη στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ιωαννίνων και τη δημοσιογράφο Βάσω Γκόρου. Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξής του:

Για την κατάργηση του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας της Ηγουμενίτσας

«Η Ηγουμενίτσα είναι μια από τις λίγες πρωτεύουσες νομών και η μοναδική στην Ήπειρο, που δεν υπάρχει, ενώ υπήρχε στο παρελθόν, πανεπιστημιακό Τμήμα. Το Πανεπιστήμιο στην Ηγουμενίτσα είναι αναγκαίο, όχι μόνο για τη στήριξη της ακριτικής και χωρίς σημαντική παραγωγική δραστηριότητα περιοχής μας αλλά και με βάση καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια. Η Ηγουμενίτσα με την κομβική γεωγραφική της θέση και τις κτιριακές υποδομές που διαθέτει στο χώρο του πρώην ΞΕΝΙΑ, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ποιοτική αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η πρώην πρυτανική Διοίκηση του κ. Αλμπάνη θεωρώ ότι δεν στήριξε στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), με την κατάλληλη μελέτη σκοπιμότητας, την αναγκαιότητα λειτουργίας του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας της Ηγουμενίτσας. Από την άλλη μεριά, κάποιος πρέπει να εξηγήσει με επιχειρήματα στο Υπουργείο Παιδείας ότι δεν μπορεί “να βλέπει” την Ηγουμενίτσα με καθαρά δημοσιονομικά κριτήρια και να τη “βάζει” στην ίδια μοίρα με τις άλλες πόλεις στις οποίες καταργούνται αντίστοιχα νέα πανεπιστημιακά Τμήματα “Γαβρόγλου”.

Παρακολουθούμε ως “μοιραίοι και άβουλοι” το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Μήπως κάποιοι τελικά δεν θέλουν να ξαναγυρίσει το Πανεπιστήμιο στις εγκαταστάσεις του πρώην ΞΕΝΙΑ; Εμείς πάντως θα αντιδράσουμε και δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Θα φέρουμε στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο την πρότασή μας για σύσταση Επιτροπής Διεκδίκησης, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και τους άλλους Δήμους της Θεσπρωτίας.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αν επιδιώκει να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και να ενισχύσει τη διεπιστημονικότητα, την έρευνα, την εξωστρέφειά του και την αλληλεπίδρασή με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς θα πρέπει να είναι σε έναν ειλικρινή διάλογο με όλες τις πόλεις της Ηπείρου στις οποίες εκπροσωπείται συμπεριλαμβανομένης προφανώς της Ηγουμενίτσας. Το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, τυπικά και νομικά, υφίσταται ακόμη στην Ηγουμενίτσα.

Για την ενέργεια της ΟΛΗΓ ΑΕ για απομάκρυνση προσωρινών κατασκευών από τμήμα της χερσαίας ζώνης στη Σαγιάδα

«Κατά την άποψή μου, η διάθεση του 67% του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΟΛΗΓ ΑΕ σε στρατηγικό επενδυτή με παράλληλες δεσμεύσεις έναντι της τοπικής κοινωνίας, ήταν η μόνη καθαρή αναπτυξιακή λύση και με αυτή την έννοια αποτελεί μια επενδυτική κίνηση προς το μέλλον.

Δεν είναι υποχρέωση των πολιτών να γνωρίζουν τις προβλέψεις της σύμβασης παραχώρησης. Είναι υποχρέωση των απερχόμενων Δημάρχων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, κ. Λώλου και κ. Παππά, που πανηγύριζαν με τον βουλευτή κ. Γιόγιακα κατά την υπογραφή της, να μελετήσουν τη σύμβαση με τις τεχνικές και νομικές τους υπηρεσίες και να ενημερώσουν τα Δημοτικά τους Συμβούλια, και μέσω αυτών τους πολίτες των Δήμων τους, για τις εκτάσεις των οποίων παραλαμβάνουν τη διαχείριση από το ελληνικό Δημόσιο αλλά και τους ακριβείς όρους της παραχώρησης σε σχέση με τα αντισταθμιστικά και τις επενδυτικές υποχρεώσεις που αφορούν στη Θεσπρωτία.

Έχουν δίκιο, τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πιτούλης, όσο και το Επιμελητήριο που αντέδρασαν για τη Σαγιάδα. Πρώτα παρουσιάζεις και επικοινωνείς το σχεδιασμό σου για τον εκσυγχρονισμό του τουριστικού καταφυγίου της Σαγιάδας, φροντίζοντας αυτός ο σχεδιασμός να ταιριάζει με το χαρακτήρα που έχει η περιοχή, έπειτα ρυθμίζεις τα θέματα των αποζημιώσεων για τις κατασκευές που θα απομακρυνθούν και στο τέλος ζητάς να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες απομάκρυνσης. Αυτή είναι η σωστή σειρά. Εδώ η ΟΛΗΓ ΑΕ ξεκίνησε από το τέλος...
Συνέντευξη Αντώνη Μπέζα στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ιωαννίνων Συνέντευξη Αντώνη Μπέζα στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ιωαννίνων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 10, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες