Στο αρχείο από την Αποκεντρωμένη τα Ασφαλτικά Σαγιάδας!

Στο αρχείο από την Αποκεντρωμένη τα Ασφαλτικά Σαγιάδας!


Στο αρχείο έθεσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας την αίτηση της Ασφαλτικά Ελλάδος ΑΕΒΕ, για την περιβαλλοντική αδειοδότηση Μονάδας Αποθήκευσης Ασφαλτικών και Πετρελαιοειδών στη Λωρίδα Σαγιάδας, ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες, βάζοντας έτσι τέλος –οριστικό θέλουν να πιστεύουν όλοι- σε μια υπόθεση που ταλανίζει τη Θεσπρωτία περισσότερο από δυο δεκαετίες.

Η υπόθεση άνοιξε μετά την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, να ακυρώσει την παράταση ισχύος που είχε χορηγηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), που είχε χορηγήσει το 2011 η τότε Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Δήμητρα Γεωργακοπούλου Μπάστα.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Φεβρουάριο του 2022, μετά από προσφυγή των υδατοκαλλιεργητών ακύρωσε την άδεια εγκατάστασης των ασφαλτικών (την οποία το ίδιο είχε χορηγήσει) και ταυτόχρονα ανέπεμψε στην διοίκηση την ΑΕΠΟ, ζητώντας να εξεταστούν αν έχουν μεταβληθεί οι συνθήκες κάτω από τις οποίες χορηγήθηκε.

Η Ασφαλτικά Ελλάδος ΑΕΒΕ, υπέβαλε τον Ιούνιο του 2023 (την επομένη μέρα των εκλογών…) αίτηση με την οποία «εκπρόσωπος» της εταιρείας δήλωνε υπευθύνως ότι «δεν έχει επέλθει ουσιαστική μεταβολή των δεδομένων βάσει των οποίων εγκρίθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση της μονάδας».

Όμως, λίγες μέρες νωρίτερα, ο ίδιος, με αίτησή του προς το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ζητούσε να του προσδιοριστεί ασφαλής δίαυλος διέλευσης δεξαμενόπλοιου, μέσα από την Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (που χωροθετήθηκε με ΦΕΚ, 13 μήνες νωρίτερα, στις 11/05/2022), «δεδομένου ότι η χωροθέτηση των μονάδων στη Ζώνη Β της ΠΟΑΥ, δημιουργεί δυσκολία στην ομαλή και ασφαλή διέλευση του δεξαμενόπλοιου»… «γεγονός που», σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, «καταδεικνύει ότι έχει επέλθει ουσιαστική μεταβολή των δεδομένων του χωροταξικού σχεδιασμού βάσει των οποίων αδειοδοτήθηκε η μονάδα των ασφαλτικών».

Έτσι, η αίτηση της εταιρείας για ανανέωση της ΑΕΠΟ τίθεται στο αρχείο και ο «επενδυτής» έχει πλέον είτε το δρόμο της προσφυγής στη δικαιοσύνη, είτε το δρόμο της εκ νέου διαδικασίας για έκδοση νέας ΑΕΠΟ, είτε βεβαίως την… παύση της προσπάθειας.

Υπενθυμίζεται ότι σύσσωμοι οι φορείς της Θεσπρωτίας είναι αντίθετοι στη συγκεκριμένη επένδυση διαχρονικά…

Παρόλα αυτά για περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια οι επενδυτές επιμένουν…
Στο αρχείο από την Αποκεντρωμένη τα Ασφαλτικά Σαγιάδας! Στο αρχείο από την Αποκεντρωμένη τα Ασφαλτικά Σαγιάδας! Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 15, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.