Η ξηρασία δεν επηρεάζει μέχρι στιγμής την Ήπειρο αλλά παραμένει ζητούμενο η ορθολογική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού

Η ξηρασία δεν επηρεάζει μέχρι στιγμής την Ήπειρο αλλά παραμένει ζητούμενο η ορθολογική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού

Συνθήκες ήπιας ή μέτριας ξηρασίας του εδάφους παρουσιάζει το 38% του εδάφους της χώρας σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Πιο συγκεκριμένα ο Οκτώβριος του 2023 παρουσίασε απόκλιση σε ότι αφορά το ύψος βροχής για τον αντίστοιχο μήνα της περιόδου 1991-2020 με τις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερο προβλήματα να είναι η Κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησος, η Ανατολική Στερεά, η Κεντρική και Νότια Εύβοια, η Μακεδονία και η Θράκη.

Η Ήπειρος βρίσκεται στη ζώνη των φυσιολογικών συνθηκών ωστόσο η ορθολογική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της παραμένει βασικό ζητούμενο.

Στην ημερίδα όπου παρουσιάστηκαν δεδομένα από τη 2η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος της Ηπείρου η οποία διοργανώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας ακούστηκαν ενδιαφέρουσες και σημαντικοί παράμετροι για το συγκεκριμένο θέμα.

Στη γεωγραφική περιοχή της αναθεώρησης περιλαμβάνονται 6 Λεκάνες Απορροής Υδάτων (ΛΑΠ) και συγκεκριμένα οι Λεκάνες Αώου, Καλαμά (μαζί με Παμβώτιδα και Τάφρο Λαψίστας), Λούρου, Αχέροντα, Αράχθου, Κέρκυρας-Παξών.

Σύμφωνα με τους μελετητές προβλήματα επαρκών ποσοτήτων πόσιμου νερού διαπιστώνονται σε Κέρκυρα και Πρέβεζα, ενώ πίεση στα υδάτινα οικοσυστήματα προκαλούν μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας σε Παμβώτιδα, Αμβρακικό, Λούρο και Θεσπρωτία.
Η ξηρασία δεν επηρεάζει μέχρι στιγμής την Ήπειρο αλλά παραμένει ζητούμενο η ορθολογική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού Η ξηρασία δεν επηρεάζει μέχρι στιγμής την Ήπειρο αλλά παραμένει ζητούμενο η ορθολογική διαχείριση του υδάτινου δυναμικού Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 08, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.