Θέλετε να πετύχετε τους στόχους σας; Θυμώστε, λένε οι ψυχολόγοι

Θέλετε να πετύχετε τους στόχους σας; Θυμώστε, λένε οι ψυχολόγοι


Αν και συχνά εκλαμβάνεται ως αρνητικό συναίσθημα, ο θυμός μπορεί επίσης να είναι ένα ισχυρό κίνητρο για τους ανθρώπους να επιτύχουν δύσκολους στόχους στη ζωή τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

«Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι μια κατάσταση ευτυχίας είναι ιδανική και η πλειονότητα των ανθρώπων θεωρούν την επιδίωξη της ευτυχίας βασικό στόχο της ζωής», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Heather Lench, Ph.D., καθηγήτρια στο τμήμα ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Texas A&M.

Κάθε συναίσθημα μπορεί να απαιτεί διαφορετική απάντηση. Για παράδειγμα, η λύπη μπορεί να υποδεικνύει ότι ένα άτομο χρειάζεται να αναζητήσει βοήθεια ή συναισθηματική υποστήριξη, ενώ ο θυμός μπορεί να υποδηλώνει ότι πρέπει να αναλάβει δράση για να ξεπεράσει ένα εμπόδιο.

Για να κατανοήσουν καλύτερα το ρόλο του θυμού στην επίτευξη των στόχων, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων με περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες και ανέλυσαν δεδομένα έρευνας από περισσότερους από 1.400 ερωτηθέντες. Σε κάθε πείραμα, οι ερευνητές προκάλεσαν είτε μια συναισθηματική απόκριση (όπως θυμό, διασκέδαση, επιθυμία ή λύπη) είτε μια ουδέτερη συναισθηματική κατάσταση και στη συνέχεια παρουσίασαν στους συμμετέχοντες ένα δύσκολο στόχο. Η έρευνα, «Ο θυμός έχει οφέλη για την επίτευξη στόχων», δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology.

Σε ένα πείραμα, έδειξαν στους συμμετέχοντες γραφικά σχεδιασμένα να προκαλούν συγκεκριμένες συναισθηματικές ή ουδέτερες απαντήσεις και στη συνέχεια ζητήθηκε να λύσουν μια σειρά από γρίφους λέξεων. Σε ένα άλλο, ο στόχος ήταν να επιτευχθούν υψηλές βαθμολογίες σε ένα βιντεοπαιχνίδι σκι, με ένα παιχνίδι που περιελάμβανε προκλητικό παιχνίδι (αποφυγή σημαιών σε μια διαδρομή σλάλομ) και ένα πιο εύκολο παιχνίδι που περιελάμβανε μόνο ένα άλμα.

Σε όλα τα πειράματα, ο θυμός βελτίωσε την ικανότητα των ανθρώπων να επιτύχουν τους στόχους τους σε σύγκριση με μια ουδέτερη κατάσταση σε μια ποικιλία δύσκολων καταστάσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συσχετίστηκε με αυξημένες βαθμολογίες ή μικρότερους χρόνους απόκρισης. Σε ένα πείραμα, αύξησε επίσης την εξαπάτηση για να επιτευχθεί καλύτερο αποτέλεσμα.

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι ο θυμός αυξάνει την προσπάθεια για την επίτευξη ενός επιθυμητού στόχου, με αποτέλεσμα συχνά μεγαλύτερη επιτυχία», είπε η Lench.

Τα αποτελέσματα του θυμού στην ώθηση των ανθρώπων να επιδιώξουν και να επιτύχουν συχνά τους στόχους τους ήταν συγκεκριμένα σε καταστάσεις όπου οι στόχοι ήταν πιο απαιτητικοί, σύμφωνα με την Lench.

Ο θυμός δε φάνηκε να σχετίζεται με την επίτευξη στόχων όταν οι στόχοι ήταν ευκολότεροι, όπως στο βιντεοπαιχνίδι με άλμα με σκι. Η Lench σημείωσε επίσης ότι ενώ ο θυμός συνδέθηκε με αυξημένη επιτυχία σε όλες τις περιπτώσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις, η διασκέδαση ή η επιθυμία συσχετίστηκαν επίσης με αυξημένη επίτευξη στόχων.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα συναισθήματα που συχνά θεωρούνται αρνητικά -όπως ο θυμός, η πλήξη ή η λύπη- μπορεί να είναι χρήσιμα, σύμφωνα με την Lench.


Θέλετε να πετύχετε τους στόχους σας; Θυμώστε, λένε οι ψυχολόγοι Θέλετε να πετύχετε τους στόχους σας; Θυμώστε, λένε οι ψυχολόγοι Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Νοεμβρίου 10, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Blog Pop-up

Σελίδες