Ελληνικό μπλόκο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας

Ελληνικό μπλόκο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας


Μπλόκο στην έναρξη διαπραγματεύσεων της πρώτης δέσμης ενταξιακών κεφαλαίων έβαλε η Ελλάδα με αποτέλεσμα να παγώνει η πορεία της Αλβανίας προς την Ευρώπη.

Με τον τρόπο αυτό η Αθήνα απαντά στην συνεχιζόμενη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετικό δημοσίευμα στην «Καθημερινή» δεν συναίνεσε στην κοινή επιστολή των 27 κρατών- μελών της ΕΕ προς την Αλβανία με αποτέλεσμα να παγώνει προς το παρόν η ενταξιακή διαπράγματευση.

Πέρα από την επίδραση που έχει για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις η στάση της κυβέρνησης του Εντι Ράμα στην υπόθεση Μπελέρη, με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά δημιουργεί μια δεύτερη ταχύτητα στο ζεύγος των υποψηφίων για ένταξη στην Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι οι υποψηφιότητες της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας είναι συνδεδεμένες, ως εκ τούτου αυτή η εξέλιξη αποτελεί μια πρακτική αποσύνδεση (decoupling) των δύο υποψηφιοτήτων καθώς για την Βόρεια Μακεδονία κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις της Βουλγαρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη δέσμη για τα θεμελιώδη ζητήματα που πρέπει να επιλύσει κάθε υποψήφια χώρα περιλαμβάνει πέντε κεφάλαια και συγκεκριμένα εκείνα που αφορούν:

• Πρώτον, τη δικαστική εξουσία και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

• Δεύτερον, τη Δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια.

• Τρίτον, τις δημόσιες προμήθειες.

• Τέταρτον, τις στατιστικές.

• Και πέμπτον, τον οικονομικό έλεγχο.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση προόδου των υποψηφίων προς ένταξη στην Ε.Ε. κρατών, με έμμεση πλην σαφή αναφορά στις επιπλοκές που προκαλεί στις ελληνοαλβανικές σχέσεις η υπόθεση Μπελέρη.

Είναι προφανές ότι η Αθήνα μπορεί να αναθεωρήσει τη στάση της εφόσον τα Τίρανα προχωρήσουν σε κινήσεις που θα υποδηλώνουν πως υφίσταται περιθώριο συζητήσεων και όχι επίδειξη ισχύος εκ μέρους του Ράμα, προς το εσωτερικό ή το εξωτερικό.
Ελληνικό μπλόκο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας Ελληνικό μπλόκο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 12, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.