Σε ποιους επαγγελματίες θα είναι υποχρεωτικό το POS από τις αρχές του 2024

Σε ποιους επαγγελματίες θα είναι υποχρεωτικό το POS από τις αρχές του 2024


Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως ταξί, λαϊκές αγορές, κινηματογράφοι, περίπτερα, παντοπωλεία, ασφαλιστικές εταιρείες, γυμναστήρια και πάρκινγκ από τον νέο χρόνο θα πρέπει να διαθέτουν μηχάνημα POS.

Επίσης, από το νέο έτος προβλέπεται και η υποχρεώση όλων των επαγγελματιών να τηρούν επαγγελματικούς λογαριασμούς και να δέχονται όλα τα μέσα πληρωμής ακόμα και το IRIS.

Μάλιστα, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα προβλέται πρόστιμο, έως και τα 1.500 ευρώ.

Τα πρόστιμα και η ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

Κατά το χρονικό διάστημα από 1.2.2024 και έως 1.3.2024 τα πρόστιμα δεν θα επιβάλλονται, αν οι νέοι υπόχρεοι έχουν προμηθευτεί τα τερματικά αποδοχής καρτών έως και τις 31.1.2024.

Με τη χρήση των POS, από τους ελεύθερους επαγγελματίες αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έφτασαν τα 49 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Οι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώσουν ηλεκτρονικά έναν ή περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς στον διαδικυτακό τόπο της ΑΑΔΕ, σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την έναρξη της άσκησης δραστηριότητάς τους.

Οι συναλλαγές που θα γίνονται μέσω του επαγγελματικού λογαριασμού, αφορούν αποκλειστικά στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.

Σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ το πρώτο εξάμηνο του έτους:Ο όγκος των συναλλαγών με κάρτες ανήλθε σε 1,048 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση 2% ενώ η αναλογούσα αξία διαμορφώθηκε στα 49 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 3%.
Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα εμφανίστηκε αυξημένος στις 52, από 50 το προηγούμενο εξάμηνο.
Οι χρεωστικές κάρτες συνεχίζουν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο των μετρητών και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ευρέως για συναλλαγές μικρής αξίας. Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα ανήλθε σε 56 συναλλαγές, από 53 το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα διατηρήθηκε αμετάβλητος στις 27 συναλλαγές.
Η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα ανήλθε σε 2.414 ευρώ, σημειώνοντας οριακή μείωση 0,48% συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μηδενική σχεδόν μεταβολή της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα κατά 0,05%, η οποία διαμορφώθηκε σε 2.611 ευρώ, από 2.610 ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο. Η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε κατά 3,5% και διαμορφώθηκε σε 1.273 ευρώ, από 1.320 ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο.
Η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών μειώθηκε κατά 5% σε 46 ευρώ, από 48 ευρώ το β΄ εξάμηνο του 2022.


Σε ποιους επαγγελματίες θα είναι υποχρεωτικό το POS από τις αρχές του 2024 Σε ποιους επαγγελματίες θα είναι υποχρεωτικό το POS από τις αρχές του 2024 Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 04, 2023 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες