Ισχυρό αποτύπωμα από τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων στη δωρεά οργάνων

Ισχυρό αποτύπωμα από τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων στη δωρεά οργάνων


Σημαντική είναι η συμβολή των δύο νοσοκομείων των Ιωαννίνων στη δωρεά οργάνων. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο περιλαμβάνεται στα επτά πρώτα πανελλαδικά στον αριθμό δοτών ενώ στο Νοσοκομείο συστήνεται ομάδα διαχείρισης δοτών από γιατρούς και νοσηλευτές του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η δυναμική που καταγράφεται εντείνει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων για την προώθηση της ιδέας της δωρεάς και των μεταμοσχεύσεων τους πολίτες ενώ διευρύνει και τις συνεργασίες με τα νοσοκομεία όλης της χώρας και δη του προσωπικού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και εμπλεκομένων ειδικοτήτων ώστε για κάθε περιστατικό που είναι εν δυνάμει δότης οργάνων να εξαντλείται κάθε μέσο επικοινωνίας και πειθούς προς τους οικείους για την λήψη της σχετικής απόφασης.

Εξάλλου η λειτουργία σε πιλοτική βάση από τον Απρίλιο του 2022 του θεσμού των τοπικών συντονιστών μεταμόσχευσης, με τα Γιάννενα να είναι μια από τις 7 περιοχές πανελλαδικά έχει συμβάλλει σημαντικά και στην αύξηση των δωρεών.

Ενδεικτικό αυτού είναι ότι το ΠΓΝΙ συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 7 πρώτα νοσοκομεία πανελλαδικά που διακρίνονται για την συμβολή των ΜΕΘ στην δωρεά οργάνων με βάσει τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΜ.

Στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα έγινε η πρώτη δωρεά οργάνων για τη χρονιά που διανύουμε ενώ τα προηγούμενα χρόνια έγιναν δωρεές οργάνων από εννέα ασθενείς με διαπιστωμένο εγκεφαλικό θάνατο.

Με στόχο λοιπόν την καλύτερη διαχείριση των περιστατικών που μπορεί να είναι εν δυνάμει δότες συστήνεται στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα μια ομάδα διαχείρισης δοτών αποτελούμενη από δυο γιατρούς της ΜΕΘ , έναν καρδιολόγο, έναν νευρολόγο και έναν νοσηλευτή οι οποίοι σε στενή συνεργασία με την Τοπική Συντονίστρια Μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ θα εντοπίζουν τους εν δυνάμει δότες και θα γίνεται η επαφή με το οικογενειακό περιβάλλον.

Η σύσταση της ομάδας έγινε παρουσία της Επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ Γιούλης Μενουδάκου αλλά και της τοπικής Συντονίστριας του ΕΟΜ στα Γιάννενα Κωνσταντίνας Δήμου με τον διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος Σπύρο Δερδεμέζη να εκφράζει την ικανοποίηση του.

Στην σημαντική συνεισφορά των δυο νοσοκομείων των Ιωαννίνων στην δωρεά οργάνων σε πανελλαδικό επίπεδο αναφέρθηκε η κ. Μενουδάκου τονίζοντας ότι αυτό οφείλεται αφενός στο υγειονομικό προσωπικό των ΜΕΘ αλλά και στην ευαισθητοποίηση που υπάρχει στην τοπική κοινωνία αποδίδοντας ένα μέρος αυτής της ευαισθητοποίησης και στις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει ο αείμνηστος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ. Πρωτοβουλίες που σύμφωνα με την ίδια θα συνεχιστούν με τον Δήμο δυο πλαίσιο της Εθνικής Πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει ο ΕΟΜ με το Ίδρυμα Ωνάση κα το Υπουργείο Υγείας. Η επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του ΕΟΜ έκανε λόγο για μια ανοδική πορεία που καταγράφεται και μεταφράζεται σε έναν διπλασιασμό των δοτών οργάνων προς μεταμόσχευση μέσα στην τελευταία 4ετία. Ενδεικτικό είναι ότι το 2020 αξιοποιήθηκαν όργανα προς μεταμόσχευση από 40 δότες σε όλη την χώρα αριθμός που το 2023 ανήλθε σε 87 δότες. Και αυτή η συνεχόμενη ανοδική πορεία δημιουργεί την αισιοδοξία ότι ως χώρα από “ουραγοί” ανάμεσα σε άλλες χώρες, μπορούμε και με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που υπήρξαν πριν από ένα χρόνο να αγγίξουμε τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Σε ότι αφορά το πιλοτικό πρόγραμμά των τοπικών συντονιστών μεταμοσχεύσεων σύντομα πρόκειται να επεκταθεί με 20 ακόμη συντονιστές ανά την χώρα και ο ρόλος τους έχει αποδειχθεί καθοριστικός. Μοναδική αρμοδιότητα των τοπικών συντονιστών μεταμοσχεύσεων οι οποίοι και έχουν εκπαιδευτεί για αυτό τον σκοπό είναι η προώθηση των μεταμοσχεύσεων και της δωρεάς οργάνων μέσω της προσέγγισης των συγγενών, διαδικασία κάθε άλλο παρά εύκολη όπως εξήγησε η τοπική συντονίστρια μεταμοσχεύσεων για τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων Κωνσταντίνα Δήμου.

Αυτό ωστόσο που καταδείχθηκε από τις δηλώσεις της είναι ότι με την σωστή προσέγγιση και ενημέρωση των συγγενών ενός δυνητικού δότη η απόφαση της δωρεάς και εξασφαλίζεται αλλά διαπιστώνεται και μια προσμονή καθώς κατανοούν ότι με αυτή τους την απόφαση δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία, χαρίζουν ζωή σε άλλους ανθρώπους που δίνουν την μάχη όταν τα δικά τους πρόσωπα την έχουν χάσει

Πηγή epiruspost.gr
Ισχυρό αποτύπωμα από τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων στη δωρεά οργάνων Ισχυρό αποτύπωμα από τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων στη δωρεά οργάνων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Μαρτίου 08, 2024 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.