Παρέμβαση Π. Νταή: Η τοπική αυτοδιοίκηση στον τουρισμό χωρίς ρόλο σχεδιασμού
Με μια ουσιαστική τοποθέτηση που ανέδειξε τις διαχρονικές αδυναμίες αλλά και τις ευκαιρίες για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, παρενέβη στην ημερίδα του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Παναγιώτης Νταής.
Ο κ. Νταής επεσήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση παραμένει «ο τελευταίος τροχός της άμαξας» σε θέματα τουριστικής πολιτικής, καθώς – όπως χαρακτηριστικά είπε – δεν συμμετέχει καν στη διαμόρφωση του χωροταξικού σχεδιασμού ή στη χορήγηση όρων δόμησης, παρά μόνο καλείται να εφαρμόζει την κεντρική πολεοδομική νομοθεσία, χωρίς ουσιαστικές δυνατότητες παρέμβασης.
«Ένα οργανωμένο κράτος διαθέτει τομεακό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό. Στην Ελλάδα όχι μόνο δεν υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός, αλλά ούτε καν ζητείται η γνώμη των τοπικών αρχών», ανέφερε. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την περίπτωση των Συβότων και της Πέρδικας, όπου – όπως τόνισε – περιοχές που πολεοδομήθηκαν ως οικισμοί μετατράπηκαν στην πράξη σε αμιγώς τουριστικές, χωρίς να έχει προηγηθεί αντίστοιχη πρόβλεψη ή υποδομή.
Ο Δήμαρχος στάθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται από τη δημοτική αρχή, «ξεκινώντας σχεδόν από το μηδέν», για την αξιοποίηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της περιοχής. Κεντρικός στόχος – όπως είπε – είναι η ανάπτυξη περιβαλλοντικού και αθλητικού τουρισμού, με δράσεις που ξεκινούν από τον Δρέπανο και επεκτείνονται στο Καλοδίκι και στα ορεινά μονοπάτια της περιοχής.
Ο κ. Νταής έκανε ειδική αναφορά:
- Στο έργο ανάσχεσης της διάβρωσης στον Δρέπανο, που συνδυάζει περιβαλλοντική προστασία με αισθητική αναβάθμιση της παραλίας, η οποία «θα είναι αγνώριστη το φετινό καλοκαίρι».
- Στην προετοιμασία πρότασης στο ΕΣΠΑ για την επέκταση του ποδηλατοδρόμου έως το Μακρυγιάλι, με σεβασμό στον περιβαλλοντικό χαρακτήρα της περιοχής.
- Στην εκπόνηση μελέτης για τη διάσωση της λίμνης στο Καλοδίκι, με τη συνεργασία του ΟΦΥΠΕΚΑ.
- Στην αξιοποίηση της φύσης για τον αθλητικό τουρισμό, με τη δημιουργία έξι νέων μονοπατιών σε περιοχές της Ηγουμενίτσας, εντός και εκτός αστικού ιστού.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διοργάνωση πανελλήνιων αγώνων κωπηλασίας στην περιοχή του Δρεπάνου, καθώς και στη στήριξη συλλόγων και ομοσπονδιών για τη διεξαγωγή αθλητικών εκδηλώσεων εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου.
«Η τουριστική ανάπτυξη δεν μπορεί να περιορίζεται στα όρια ενός δήμου ή ακόμη και μιας περιφερειακής ενότητας. Αφορά ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή και πρέπει να βασίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της», σημείωσε, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.
Παρέμβαση Π. Νταή: Η τοπική αυτοδιοίκηση στον τουρισμό χωρίς ρόλο σχεδιασμού
Reviewed by thespro.gr
on
Rating:
