Η Απάντηση των σχολών χορού για τα εισιτήρια στις παραστάσεις και τη στήριξη του Δήμου
Η απάντησή μας στο ανυπόγραφο κείμενο που δημοσιεύθηκε στα δημοσιογραφικά μέσα είναι ότι όσα ειπώθηκαν είναι αναληθή.
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ποτέ δεν μας πλήρωσε όλα τα έξοδα της παράστασής μας. Ποτέ. Ούτε φέτος πληρώνει τα έξοδα της παράστασής μας. Ως σχολές χορού όλα τα χρόνια πληρώνουμε όλα τα έξοδα της παράστασης: φωτισμός, ήχος, σκηνικά, καρέκλες, ηχογραφήσεις, αφίσες, έντυπο πρόγραμμα, εργάτες, καθαριστές, άτομα που βοηθούν την ημέρα της παράστασης. Ο τίτλος που φέραμε όλα τα χρόνια στις αφίσες μας «Με την συνδιοργάνωση του Δήμου Ηγουμενίτσας» ήταν γιατί ο Δήμος πάντα μας διέθετε το πατάρι που χόρευαν τα παιδιά. Τα τελευταία 3 χρόνια μας διέθετε κι έναν αριθμό καρεκλών. Αυτή ήταν η συμβολή του Δήμου Ηγουμενίτσας όλα τα χρόνια στις παραστάσεις μας. Επίσης, όσες φορές έχει ζητηθεί από τις σχολές χορού να συμμετέχουν στα Πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου είτε Χριστούγεννα είτε Απόκριες ήμασταν πρόθυμες να βοηθήσουμε χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Πάντα η συνεργασία μας με όλους τους αντιπροσώπους του Δήμου Ηγουμενίτσας ήταν και είναι άψογη και πάντα τους ευχαριστούμε για την στήριξή τους. Επίσης, καταλυτική βοήθεια είναι η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων που με τις χορηγίες τους μας βοηθούν να καλύψουμε ένα μέρος των εξόδων μας.
Φέτος, ο Δήμος Ηγουμενίτσας μας παραχωρεί τον χώρο και, ναι, πληρώνουμε ενοίκιο όπως οφείλουμε. Όμως το εισιτήριο που βάζουμε δεν μας το επέβαλε ο Δήμος, επειδή πληρώνουμε ενοίκιο. Η αναγκαιότητα του εισιτήριου υπήρχε πάντα. Αλλά δεν υπήρχε θέατρο. Σε κάθε άλλη πόλη το εισιτήριο είναι δεδομένο στις χορευτικές παραστάσεις. Και τα έξοδα που πληρώνουμε δεν είναι μόνο το ενοίκιο του χώρου. Όπως προαναφέραμε, είναι φωτισμός, ήχος, σκηνικά, ηχογραφήσεις, αφίσες, έντυπο πρόγραμμα, εργάτες, καθαριστές, άτομα που βοηθούν την ημέρα της παράστασης. Επίσης, φέτος επειδή το θέατρο έχει τσιμέντο, για την ασφάλεια των μαθητών μας προβήκαμε και οι τρεις σχολές σε κοινή αγορά ειδικού πατώματος που απορροφά τους κραδασμούς και είναι αντιολισθητικό. Αυτά είναι ένα ετήσιο πάγιο έξοδο αρκετών χιλιάδων ευρώ. Το ελάχιστο εισιτήριο που βάζουμε φέτος είναι για να καλυφθεί κάποιο μέρος των εξόδων και να εκτιμηθεί η προσπάθεια που κάνουμε. Επιπλέον, δίνουμε δωρεάν είσοδο στους γονείς και στα παιδιά έως 12 ετών. Αυτά τα αναφέρουμε διότι το άρθρο μας παρουσιάζει σαν να θέλουμε να βγάλουμε χρήματα από όλα αυτά.
Το θέμα έχει πάρει μια έκταση την οποία ποτέ δεν επιθυμούσαμε. Επιπλέον χωρίς να ρωτηθούμε, χωρίς να πάρουν την άδεια μας και παρά την θέλησή μας δημοσίευσαν προσωπικό μήνυμα επικοινωνίας των σχολών μας με τους γονείς.
Η επιμέλεια οργάνωσης μιας χορευτικής παράστασης παράλληλα με τα μαθήματα, τις εξετάσεις χορού, την συμμετοχή σε διαγωνισμούς χορού απαιτεί προγραμματισμό, ώρες εργασίας που δεν αμείβονται ποτέ, συνεργασία πολλών ανθρώπων, πολλά έξοδα, τεράστιο κόπο και κούραση. Όμως πάντα θα προσπαθούμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό στους μαθητές μας και στους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται.
Με εκτίμηση,
Αλεξία Βάνη,
Ελίζα Παπαπαβασιλείου,
Ελένη Ντέτσικα

