Παλιό αρχοντικό στο Φοινίκι Θεσπρωτίας (17 ΦΩΤΟ)

Παλιό αρχοντικό στο Φοινίκι Θεσπρωτίας (17 ΦΩΤΟ)
Γιώργος Μαλαμίδης thesprotia3d.gr

Υπάρχει εκεί ένα σπίτι 200 ετών , παλιό αρχοντικό στο Φοινίκι Θεσπρωτίας, υψώνεται επιβλητικό σε λόφο, θωρεί με αναπόληση τον κάμπο του ποταμού Καλαμά. Χτισμένο με μεράκι και παράδοση μαζί με τα υπόλοιπα κλασσικά αρχοντικά που κοσμούν σήμερα το Φοινίκι, χαρακτηρισμένο ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καθώς αποτελεί έναν από τους καλύτερα διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς της Θεσπρωτίας.

Το εσωτερικό του αρχοντικού προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα. Από την μία θαυμασμό λόγω των ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών στοιχείων του και από την άλλη λύπη λόγω της εγκατάλειψής του, σημεία των δύσκολων καιρών που περνά ο τόπος τούτος.

Περιφερόμενος στον χώρο, με την άδεια της ιδιοκτήτριας, συνάντησα πολλά αντικείμενα και στοιχεία, χαρακτηριστικά της ιστορίας και παράδοσης της Θεσπρωτίας. Σκαλιστά τζάκια, παραδοσιακά έπιπλα, τοξωτά παράθυρα και καμαρωτές πόρτες, παλιοί φούρνοι και κατώγια. Ακόμα και μία παραδοσιακή ηπειρώτικη γυναικεία στολή κρεμασμένη στην κρεβατοκάμαρα του αρχοντικού. Μέσα από τους τοίχους του αντηχούν παλιές ιστορίες, παιδικές φωνές, συναντήσεις οικογενειών, χαρμόσυνα γεγονότα χαραγμένα στο μυαλό των ηλικιωμένων, αστικοί μύθοι για να αφηγούνται στα παιδιά και στα εγγόνια.

Άφησα πίσω μου το σπίτι αυτό, το περήφανο αρχοντικό, με μια ευχή, ξανά να στο εσωτερικό του να ακουστεί παιδική φωνή. Και πάλι να ανακαινισθεί και να γεμίσει με ζωή…


















Παλιό αρχοντικό στο Φοινίκι Θεσπρωτίας (17 ΦΩΤΟ) Παλιό αρχοντικό στο Φοινίκι Θεσπρωτίας (17 ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Σεπτεμβρίου 26, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.