Έρευνες στην Ελλάδα για τζιχαντιστή Ο ρόλος του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

Έρευνες στην Ελλάδα για τζιχαντιστή
Ο ρόλος του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

 
Οι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ελλάδας βρίσκονται (και αυτές) σε συναγερμό μετά τις πληροφορίες των ευρωπαϊκών και συγκεκριμένα των βελγικών αρχών, σύμφωνα με τις οποίες ο επικεφαλής του πυρήνα των τζιχαντιστών που εξαρθρώθηκε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα στην πόλη Βερβιέ του Βελγίου βρίσκεται στην Ελλάδα. 
Σε αυτό το συμπέρασμα φέρονται να έχουν οδηγηθεί οι αρχές ασφαλείας του Βελγίου από την επεξεργασία τηλεφωνικών κλήσεων που αντάλλαξαν μεταξύ τους οι τρεις νεαροί, το διάστημα πριν από την τρομοκρατική επιχείρηση της περασμένης Πέμπτης, κατά την οποία δύο από τους υπόπτους σκοτώθηκαν και ένας συνελήφθη. 
Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένη πηγή της «Κ» πριν από μερικά εικοσιτετράωρα βρέθηκε στην Ελλάδα για το θέμα αξιωματούχος της Europol, o οποίος φέρεται να ενημέρωσε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και αξιωματούχους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ότι από την ανάλυση τηλεφωνικών κλήσεων προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις ότι το άτομο που κατηύθυνε τη δράση του πυρήνα των τζιχαντιστών βρίσκεται στην Ελλάδα. 
Επιπλέον, άριστα ενημερωμένη πηγή δήλωσε στην «Κ» ότι οι αρχές του Βελγίου υπέβαλαν στις αντίστοιχες ελληνικές αίτημα δικαστικής συνδρομής προκειμένου να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για τον εντοπισμό του υπόπτου, ο οποίος φέρεται να εγκαταστάθηκε στη χώρα επιστρέφοντας από τη Συρία, όπου πολέμησε στο πλευρό των τζιχαντιστών. 
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη δύο νεαροί έχασαν τη ζωή τους και ένας ακόμα συνελήφθη σε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής σε σπίτι της πόλης Βερβιέ του Βελγίου. 
Σύμφωνα με την αστυνομία, τα τρία αυτά άτομα είχαν επιστρέψει πρόσφατα από τη Συρία και ετοίμαζαν επιθέσεις στη χώρα.

Στα σύνορα

Σημειώνεται εμφατικά ότι συναγερμό είχε σημάνει σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα ο εντοπισμός τον περασμένο Νοέμβριο στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας 16 Γάλλων υπηκόων που επιχείρησαν να μπουν στη Συρία και να προσεγγίσουν το Χαλιφάτο του «Ισλαμικού Κράτους». 
Επρόκειτο για τρεις οικογένειες Γάλλων μουσουλμάνων που είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από τα περίχωρα του Παρισιού και είχαν τελικό προορισμό τις ελεγχόμενες από τον ISIS περιοχές της Συρίας.

Στη διαχείριση της υπόθεσης επί ελληνικού εδάφους ενεπλάκησαν, μεταξύ άλλων, η Ελληνική Αστυνομία αλλά και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», Ελληνες αξιωματούχοι παρέλαβαν από Τούρκους συναδέλφους τους τους 16 Γάλλους υπηκόους στον μεθοριακό σταθμό Κήπων Εβρου. 
Επειτα από εξονυχιστικό έλεγχο και ανακρίσεις ωρών, τους συνόδευσαν υπό άκρα μυστικότητα και κλοιό ασφαλείας μέχρι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας απ’ όπου απέπλευσαν με προορισμό την Ιταλία. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ύποπτοι, τρεις οικογένειες με 6 ενήλικες και 10 παιδιά δεν μετέφεραν όπλα ή πυρομαχικά αλλά όλη την οικοσκευή τους καθώς σκοπός τους ήταν να μετεγκατασταθούν από τα περίχωρα του Παρισιού στο Χαλιφάτο. 
Στην κατοχή τους βρέθηκε μάλιστα η χαρακτηριστική μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους. 
Δεν συνελήφθησαν παρά μετά την επιστροφή τους επί γαλλικού εδάφους.

Η υπόθεση άρχισε να εκτυλίσσεται όταν οι τουρκικές αρχές εντόπισαν τις τρεις οικογένειες των Γάλλων μουσουλμάνων σε απαγορευμένη ζώνη κοντά στα σύνορα με τη Συρία. 
Επέβαιναν σε τρία Ι.Χ. με γαλλικές πινακίδες κυκλοφορίας και είχαν προορισμό τη Συρία. 
Στη διάρκεια ανάκρισής τους αρχικά από Τούρκους αξιωματούχους οι έξι ενήλικες δεν μπόρεσαν να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στην περιοχή. 
Κρίθηκαν ύποπτοι για συμμετοχή σε δίκτυο τζιχαντιστών, προσήχθησαν και για την υπόθεσή ενημερώθηκε άμεσα το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών και οι αρχές πληροφοριών της χώρας.

Αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε στην «Κ» ότι για την υπόθεση εκδόθηκε επείγον σήμα από την Interpol Γαλλίας που ζητούσε από τις διωκτικές αρχές Τουρκίας, Ελλάδας και Ιταλίας τον ελεγχόμενο επαναπατρισμό των 16 Γάλλων μουσουλμάνων. 
Η ίδια αστυνομική πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι μετά από συνεννοήσεις σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, οι τρεις οικογένειες παραδόθηκαν από Τούρκους αστυνομικούς σε Ελληνες συναδέλφους τους στον μεθοριακό σταθμό των Κήπων στον Εβρο. 
Η ανάκρισή τους διήρκεσε κάτι λιγότερο από 12 ώρες, ενώ εξονυχιστικός έλεγχος έγινε από Ελληνες αστυνομικούς στα τρία Ι.Χ. και τις αποσκευές που μετέφεραν.

Σήμα της Interpol

Από πληροφορίες που συγκέντρωσε η «Κ», προκύπτει ότι οι τρεις οικογένειες μπήκαν οδικώς στην Ελλάδα μέσω Ηγουμενίτσας και συνέχισαν το ταξίδι τους στην Τουρκία, οι δύο μέσω των Κήπων και η τρίτη οικογένεια μέσω του μεθοριακού σταθμού στις Καστανιές Εβρου, προκειμένου πιθανότατα να μην κινήσουν υποψίες των διωκτικών αρχών σε Ελλάδα και Τουρκία. 
Αστυνομική πηγή εξήγησε στην «Κ» ότι το κατεπείγον σήμα της Interpol Γαλλίας δεν ζητούσε τη σύλληψη των 16 Γάλλων μουσουλμάνων αλλά ουσιαστικά την ελεγχόμενη παράδοσή τους αρχικά στις ιταλικές και τελικά στις γαλλικές διωκτικές αρχές. 
«Μετά την πολύωρη ανάκρισή τους αφέθηκαν τυπικά ελεύθεροι και διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης, υπό τα άγρυπνα βλέμματα αστυνομικών και αξιωματούχων των υπηρεσιών Πληροφοριών της Ε.Ε. 
Μάλιστα, σε επιφυλακή τέθηκαν και Βούλγαροι συνοριοφύλακες υπό τον φόβο οι ύποπτοι για συμμετοχή σε τζιχάντ να επιχειρήσουν να διαφύγουν στη γειτονική Βουλγαρία» δήλωσε στην «Κ» αστυνομική πηγή.

Αναφορά στα ΜΜΕ όλης της Ευρώπης

Σύμφωνα και με χθεσινές εκτενείς αναφορές του ξένου Τύπου (Le Soir, VTM, La Derniere Heure, Nieuwsblad), από συνεργούς στην Ελλάδα φέρονται να ελάμβαναν διαταγές τα μέλη του τρομοκρατικού πυρήνα, που συνελήφθησαν την Πέμπτη σε διάφορες πόλεις του Βελγίου. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει σε χθεσινό της δημοσίευμα η βελγική εφημερίδα «Nieuwsblad». 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αδελφός ενός εκ των συλληφθέντων στην πόλη Βερβιέ, που πολέμησε στο πλευρό των ισλαμιστών στη Συρία, βρίσκεται σήμερα στην Ελλάδα, από όπου και σχεδίασε τα χτυπήματα. 
Ο αδελφός του συλληφθέντος φέρεται να εξέτισε ποινή φυλάκισης στις βελγικές φυλακές, προτού μεταβεί στα πεδία πολέμου της Συρίας και από εκεί να βρεθεί στη χώρα μας.

Το φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM, αναφέρει ότι πρόκειται για τον 27χρονο αλγερινής καταγωγής Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, γνωστό ως Αμπού Ομάρ Σουσί, ο οποίος επικοινωνούσε τακτικά μέσω τηλεφώνου από τις φυλακές του Λαντέν στη Λιέγη, με τον αδελφό του στην Ελλάδα. 
Η παρακολούθηση των συνομιλιών αυτών, υποστηρίζουν οι Βέλγοι, οδήγησε στον εντοπισμό και στη διάλυση των πυρήνων σε Βρυξέλλες και Βερβιέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
kathimerini
Έρευνες στην Ελλάδα για τζιχαντιστή Ο ρόλος του λιμανιού της Ηγουμενίτσας Έρευνες στην Ελλάδα για τζιχαντιστή Ο ρόλος του λιμανιού της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.