ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΞΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΞΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
 

Σε καταγγελίες για παράνομες μεταφορές τοξικών και επικίνδυνων φορτίων με φορτηγά οχήματα που επιστρέφουν από την Ευρώπη μέσω Ιταλίας με τα πλοία της γραμμής, προχώρησαν την Πέμπτη οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ)Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ, κ. Απόστολος Κενανίδης, αναφερόμενος στο ναυτικό δυστύχημα του «Norman Atlantic», στο οποίο επέβαινε και ο αδελφός του, η συμφορά θα ήταν πολύ μεγαλύτερη εάν η πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί κατά την επιστροφή του πλοίου στην Ελλάδα. 
 
Και αυτό διότι, όπως υποστήριξε, στην επιστροφή από την Ιταλία εισέρχονται στα πλοία φορτηγά, τα οποία μεταφέρουν χημικά και τοξικά προϊόντα, κάτι που αποκρύπτουν από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, διότι ο ναύλος για τα επικίνδυνα φορτία είναι πολύ ακριβότερος, καθώς το όχημα αποθηκεύεται σε ειδικό σημείο του πλοίου.
 
«Ο αριθμός τους είναι μεγάλος. Δεν παρουσιάζουν τα έγγραφα μεταφοράς όταν μπαίνουν στο πλοίο. Τα χημικά είναι αδήλωτα. Σε ελέγχους που κάναμε - και καταγγείλαμε στις αρχές της Ηγουμενίτσας - βρέθηκαν αυτοκίνητα που είχαν φορτωμένα σε βαρέλια χημικά και τοξικά, τα οποία ήταν καλυμμένα πίσω από κούτες με άλλο εμπόρευμα», είπε ο κ. Κενανίδης.
 
Πρόκειται, όπως τόνισε, για μια κατάσταση η οποία μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτα και καταστροφικά αποτελέσματα σε περίπτωση φωτιάς, προσθέτοντας πως εάν υπήρχε τέτοιο φορτίο στο «Norman Atlantic», οι ανθρώπινες απώλειες θα ήταν απείρως μεγαλύτερες.

Ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ, αναφέρθηκε και στην περίπτωση ενός φορτηγού ψυγείου το οποίο ταξίδευε από τη Γερμανία στην Ηγουμενίτσα, μεταφέροντας αδήλωτα χημικά που ήταν καλυμένα από σοκολάτες και καραμέλες.
 
Σύμφωνα με τον κ. Κενανίδη, για τη μεταφορά τοξικών και χημικών προϊόντων προβλέπεται από τη νομοθεσία η τοποθέτηση ειδικών πινακίδων σήμανσης στο όχημα, η χαμηλή ταχύτητα κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο και η υποχρέωση δήλωσης του φορτίου στα πλοία, κάτι που όμως δεν γίνεται τακτικά.
 
Όπως τόνισε, η αδήλωτη μεταφορά χημικών και τοξικών προϊόντων, εκτελείται κυρίως από ελληνικών συμφερόντων φορτηγά με βουλγαρικές πινακίδες. 
 
Σύμφωνα με τον κ. Κενανίδη, οι έλεγχοι είναι «χλιαροί» τόσο σε Ελλάδα όσο κυρίως στην Ιταλία, με αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα φορτία να μην εντοπίζονται.
 
Ο κ. Κενανίδης μίλησε και για τη συνήθεια των οδηγών φορτηγών, οι οποίοι όταν ταξιδεύουν με τα πλοία της γραμμής, δεν κοιμούνται στην καμπίνα του πλοίου, αλλά παραμένουν παράνομα μέσα στα οχήματά τους.

Όπως σημείωσε, οι οδηγοί αποφεύγουν να κοιμούνται στις καμπίνες λόγω δυσοσμίας και εμφάνισης ψύλλων, με αποτέλεσμα να προτιμούν τα οχήματά τους προκειμένου να συνεχίσουν ξεκούραστοι την οδήγηση για εκατοντάδες χιλιόμετρα. 
 
Πρόκειται για κατάσταση που είναι σε γνώση των ακτοπλοϊκών εταιρειν, οι οποίες κάνουν τα στραβά μάτια, είπε.
 
Ακόμα, ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ τόνισε ότι οι παράνομες μετακινήσεις μεταναστών, χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, είναι διαρκείς από τα ελληνικά λιμάνια και σημείωσε ότι πολύ συχνά οδηγοί, οι οποίοι αγνοούν ότι μετανάστες έχουν κρυφτεί στα οχήματά τους, βρίσκονται υπό διωγμό και τα φορτηγά τους κατάσχονται.
 
Μάλιστα, αναφερόμενος στο «Norman Atlantic» τόνισε: «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν αγνοούμενοι λαθρομετανάστες».
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΞΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΞΙΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 18, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.