Σκνιποστρόβιλος στο έλος Αμμουδιάς (+ΒΙΝΤΕΟ)

Σκνιποστρόβιλος στο έλος Αμμουδιάς (+ΒΙΝΤΕΟ)



Ένα μοναδικό φαινόμενο καταγράφηκε στις κάμερες του Φορέα Διαχείρισης κατά τη διάρκεια των μηνιαίων μετρήσεων ορνιθοπανίδας. Ολόκληρα σμήνη από μικρές σκνίπες έκαναν την εμφάνισή τους κατά χιλιάδες, όχι σε μορφή σύννεφου όπως έχουμε συνηθίσει να τις βλέπουμε αλλά σε στήλες, όπως ακριβώς και ένας ανεμοστρόβιλος! Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση ήταν σκνιπο-στρόβιλος με το ανάλογο βουητό!
Κάθε έντομο που εκκολάπτεται σε αφθονία είναι ικανό να σχηματίσει σμήνη σε στήλες. Τα περισσότερα από αυτά είναι υδρόβια και εκκολάπτονται κατά κύματα, ανάλογα με την εποχή του έτους, την ώρα της ημέρας και τις καιρικές μεταβολές. Είναι σχεδόν πάντα κοντά σε νερό: είτε φρέσκο, είτε κινούμενο νερό ή σε υγροτόπους. Υπάρχουν διάφορα έντομα γνωστά για σχηματισμό σμηνών σε στήλες που ανήκουν στην τάξη των εφημερόπτερων, των δίπτερων και των τριχόπτερων και αποτελούν τροφή για πολλά είδη πουλιών, ψαριών και αμφιβίων μιας και ανήκουν στη τελευταία βαθμίδα της τροφικής αλυσίδας.
Οι λόγοι για τους οποίους σχηματίζουν αυτούς τους «στρόβιλους» είναι πολλοί. Οι μεγάλες συγκεντρώσεις εντόμων είναι μια καλή τακτική αυτοάμυνας και λειτουργεί προς όφελος του σμήνους. Οι θηρευτές τους μπερδεύονται όταν συναντούν τόσα πολλά έντομα που μπορούν να τους παγιδεύσουν και να τους επιτεθούν καλύτερα. Επίσης, αποτελεί μια μορφή αναπαραγωγής όπου τα αρσενικά «ανεβοκατεβαίνουν» μέσα στον στρόβιλο «ερωτοτροπώντας» κατ’ αυτό τον τρόπο με τα θηλυκά.



Πολλές σκνίπες είναι υδρόβιες, κυρίως στο στάδιο της προνύμφης, κάποιες τρέφονται με φυτά και παράσιτα καλλιεργειών, όπως αφίδες, άλλες είναι σαρκοφάγες. Άλλα είδη αποτελούν παράσιτα μανιταριών και ριζών διάφορων φυτών. Τέλος, υπάρχουν σκνίπες που αποτελούν άριστους επικονιαστές φυτών.

Ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο από το εκπληκτικό αυτό φαινόμενο:







video








Σκνιποστρόβιλος στο έλος Αμμουδιάς (+ΒΙΝΤΕΟ) Σκνιποστρόβιλος στο έλος Αμμουδιάς (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 19, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.