H KINHΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΠΡΩΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

H KINHΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΠΡΩΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ


Η Κίνηση «ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΠΡΩΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ» παρακολουθεί με απογοήτευση τη μεγάλη πολιτική φτώχεια των υποψήφιων των κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο μας στις 25 Γενάρη στη Θεσπρωτία.
Ο προεκλογικός αγώνας των υποψήφιων βουλευτών, δυστυχώς, δεν επικεντρώνεται στα μεγάλα προβλήματα της Θεσπρωτίας. Ενώ ταυτόχρονα, είναι θλιβερή η απουσία προγραμμάτων και πειστικών προθέσεων, που οδηγούν την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων σε μια στείρα αντιπαράθεση. Συνιστούμε, οι Θεσπρωτοί υποψήφιοι βουλευτές να μη συμμετέχουν στην πόλωση, το φόβο και το διχασμό που καλλιεργείται συνειδητά από τη ΝΔ του κ. Σαμαρά. Παρατηρούμε πως ελάχιστα προτείνονται πειστικές λύσεις για την απαισιόδοξη κατάσταση που βιώνουμε κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην οδηγούνται οι Θεσπρωτοί, και ιδιαίτερα οι Απόδημοι Θεσπρωτοί, σε χρήσιμα συμπεράσματα για προγράμματα και προθέσεις των κομμάτων για τον Τόπο μας.

Παράλληλα διαπιστώνουμε, πως η κοινωνία μας και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι της κοινωνίας μας, καλείται να μαζέψει τα «συντρίμμια» που προξένησε ένα αποτυχημένο πολιτικό σύστημα. Ένα πολιτικό σύστημα που δημιούργησε την «κλεπτοκρατία» κι εμπέδωσε νοσηρές νοοτροπίες στην κοινωνία μας. Σήμερα, χωρίς να ασκήσει αυτοκριτική, το ίδιο αποτυχημένο πολιτικό σύστημα επιδιώκει να μας «σώσει» μέσω αδιέξοδων μνημονίων, που ισοπεδώνουν την κοινωνία μας.
Θα αναφέρουμε μόνο μέρος της συνέντευξης που δόθηκε τον Οκτώβριο του 2013 για λογαριασμό της εφημερίδας ΤΙΤΑΝΗ και του thespro.gr από το μέλος του ελληνογερμανικού Συλλόγου και φιλέλληνα βουλευτή του γερμανικού SPD Volker Münchow, για να κατανοήσουμε ορισμένα στοιχεία για το μνημόνιο και να «εκτιμήσουμε» με την ψήφο μας αυτούς που το υπηρέτησαν πιστά.
Ο βουλευτής του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) κ. Μünchow, ανάμεσα σε πολλά που ανέφερε στη συνέντευξη, δήλωσε πως : «…κάθε φοιτητής Οικονομικής σχολής του 3ου εξαμήνου, αν του δώσουμε τα στοιχεία της ελληνικής Οικονομίας θα διαπιστώσει, πως το πρόγραμμα αυτό (του μνημονίου) δε βγαίνει και στην Ευρώπη πρέπει να κάνουν σκέψεις, πως μπορεί να «αντιμετωπιστεί αξιόπιστα» το ελληνικό χρέος. Πάντως να ξέρετε, πως κι όλο το ελληνικό χρέος να κουρευτεί, να σας το χαρίσουμε, είναι βέβαιο πως θα ξαναγεννηθεί. Γι’ αυτό πρέπει να κατανοηθεί από όλους στην Ελλάδα, πως πρέπει να γίνουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις, καθώς κι αλλαγές νοοτροπιών»...

Έχουμε αρκετές αμφιβολίες για το κόμμα που φαίνεται να δίνει ελπίδα και αισιοδοξία. Έχουμε πολλά ερωτήματα κι αρκετές αμφιβολίες για το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουμε όμως καμία αμφιβολία για την καταστροφική πορεία της Πατρίδας μας. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για την ανάγκη να ακολουθήσει η Πατρίδα μας «άλλες πολιτικές». Πολιτικές, που θα λάβουν υπόψη τις ανάγκες της Πατρίδας μας, του Λαού μας και της Θεσπρωτίας μακριά από αυτούς που κατάντησαν την Ελλάδα και τη Θεσπρωτία ένα απερίγραπτο χάλι.
Η «Κίνηση» τονίζει όμως την απουσία από το δημόσιο διάλογο, ζητήματα που απασχολούν τους Θεσπρωτούς Ομογενείς και Μετανάστες. Υπογραμμίζει, πως «άλλη μία Θεσπρωτία» ζει εκτός της Θεσπρωτίας και της Πατρίδας μας.
Για την «Κίνηση» είναι άξιο απορίας να γίνεται μέγα θέμα η στέρηση του δικαιώματος να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές οι 100.000 18άρηδες στην Ελλάδα και να μη συζητιέται η στέρηση του δικαιώματος της ψήφου σε χιλιάδες Έλληνες του Εξωτερικού . Ένα θέμα που σύγχρονες κοινωνίες, ανάμεσά τους και οι χώρες της Ε.Ε., έλυσαν με την επιστολική ψήφο. Ένα θέμα που απαιτούσε την πρόθεση όλων των κομμάτων, μα κυρίως αυτών, που κυβέρνησαν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Ενημερώνουμε τους Συντοπίτες μας, πως η πρακτική να αποκλειστούν οι Έλληνες του Εξωτερικού - με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - από την ψήφο, έχει καταδικασθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου!
(υπόθεση Σιταρόπουλος κ.α. κατά της Ελλάδας, απόφαση της 08/07/2010).

Στη Θεσπρωτία, τόσο οι υποψήφιοι βουλευτές που διεκδικούν την ψήφο μας όσο κι όλα τα πολιτικά κόμματα, δυσκολεύονται να αντιληφθούν τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες του Εξωτερικού, αλλά και τους «εκτός Θεσπρωτίας» Συντοπίτες μας. Αδυνατούν να αντιληφθούν την «αποξένωση» πολλών Συμπατριωτών μας, κυρίως των νεότερων γενεών, που είναι εμφανέστατη τα τελευταία καλοκαίρια. Δεν κατανοούν την αδιαφορία των νέων θεσπρωτικής καταγωγής και δυσκολεύονται να καταλάβουν, πως μειώθηκε αισθητά ο αριθμός των θεσπρωτικής καταγωγής Απόδημων που επισκέπτονται τη Θεσπρωτία.

Μας προβληματίζει η απουσία γνώσης των ζητημάτων, που έχουν σχέση με τα πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα των απανταχού Ηπειρωτών από τους υποψήφιους βουλευτές της Θεσπρωτίας. Μας θλίβει η έλλειψη κατανόησης της διαλυμένης και χωρίς σχέδιο -θύμα της μνημονιακής πολιτικής- Ελληνόγλωσσης εκπ/σης στο Εξωτερικό. Μας ενοχλεί η «προβληματική» δημόσια διοίκηση, που αντιμετωπίζει τον Απόδημο Συμπατριώτη μας ως ξένο σώμα στη Θεσπρωτία. Και συχνά δεν εμπνέει εμπιστοσύνη το «άρρωστο» σύστημα υγείας, που δεν έχει καμία σχέση με την «Ευρώπη» που γνώρισαν πολλοί Θεσπρωτοί δουλεύοντας στην Ξενιτιά…

Νομίζουμε, πως όλα αυτά δεν σχετίζονται μόνο με το μνημόνιο, αλλά πιστεύουμε πως όλα αυτά είναι δημιουργήματα ενός πελατειακού κράτους, που χρήζει αναγκαίες αλλαγές προς όφελος της Πατρίδας, της Κοινωνίας και του Λαού μας.
Ελπίζουμε βαθύτατα τα παραπάνω και τα παρακάτω που αναφέρουμε, να συμβάλλουν σε μια αποτελεσματική πολιτική συζήτηση στη Θεσπρωτία και να φανούν χρήσιμα στη διεξαγωγή ενός πολιτισμένου δημόσιου διαλόγου. Για το λόγο αυτό η «Κίνηση» προτείνει :

1. Να δημιουργηθεί, το συντομότερο, «Γραφείο Εξυπηρέτησης των Απόδημων Θεσπρωτών» στην Ηγουμενίτσα, στο Φιλιάτι και στην Παραμυθιά στα πρότυπα των ΚΕΠ και να ενταχθεί στα ΚΕΠ Θεσπρωτίας.
Να σταματήσει το συντομότερο η καταταλαιπώρηση των Θεσπρωτών του Εξωτερικού και η «έλλειψη διάθεσης» να ασχοληθούν στη Θεσπρωτία με τα ζητήματα που απασχολούν τους θεσπρωτικής καταγωγής Ομογενείς και Μετανάστες. Η χρηματοδότηση θα μπορούσε να γίνει από τα προγράμματα ΕΣΠΑ και η στελέχωση των θέσεων από νέους άνεργους πτυχιούχους ΑΕΙ ή ΤΕΙ.

2. Άμεση κατάργηση του απαράδεκτου ΕΝΦΙΑ για την ακριτική Θεσπρωτία.
Θεωρούμε ως αντικίνητρο τον ΕΝΦΙΑ για να διατηρηθούν, κυρίως από τους Ομογενείς και τους απανταχού Απόδημους, η μεγάλη συναισθηματικής αξίας περιουσία τους στη Θεσπρωτία.

3. Αντιμετώπιση των αιτιών της «αποξένωσης» των θεσπρωτικής καταγωγής Ομογενών και Μεταναστών (συμπεριλαμβάνονται οι απανταχού Θεσπρωτοί).
«Επιβάλλεται» η δημιουργία δεσμών ανάμεσα στη Θεσπρωτία και τους απανταχού Θεσπρωτούς. Θεωρείται ωφέλιμο η επεξεργασία ενός σχεδίου που θα δημιουργήσει «γέφυρες επικοινωνίας» με τους θεσπρωτικής καταγωγής Έλληνες που ζουν εκτός Θεσπρωτίας.
Η Κίνηση «Διάλογος με τους Θεσπρωτούς Ομογενείς και Μετανάστες» επιδιώκει για το σκοπό αυτό τη συνεργασία :
- Μ΄ όλους που πιστεύουν πως μας ενώνει η αγάπη για τον τόπο μας.
- Μ΄ όλους που πιστεύουν, πως εμείς οι Θεσπρωτοί «δεν έχουμε πολλά» και πρέπει να στηριχτούμε στον πολιτισμό μας, στα ήθη κι έθιμα, στις παραδόσεις μας.
Η Κίνησή μας «αγκαλιάζει» όλους τους απανταχού Θεσπρωτούς, Απόδημους, Ομογενείς και Μετανάστες. Δημιουργήθηκε το 2012, με στόχο να τιμήσει όλους αυτούς τους Θεσπρωτούς που έφυγαν πριν 50 και πλέον χρόνια για τη Γερμανία.
Η Κίνησή μας επιδιώκει σήμερα να «αγκαλιάσει» όλους τους απανταχού Θεσπρωτούς και προσπαθεί να γνωρίσει τους προβληματισμούς τους, να τους ενημερώνει και να τους στηρίζει στα θέματα που τους απασχολούν.
Χωρίς να ξεχνά όλους τους Απόδημους, έχει σαν σκοπό:

- να γνωρίσουν όλοι οι Θεσπρωτοί τα προβλήματα της μετανάστευσης
- να δώσει έμφαση στο γεγονός, ότι και σήμερα φεύγουν από την Ελλάδα και τη Θεσπρωτία πολλοί νέοι με εξειδικευμένες γνώσεις
- να δημιουργήσει «γέφυρες επικοινωνίας» με όλους τους Απόδημους θεσπρωτικής καταγωγής
- να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες για να μη χαθεί η επαφή μαζί τους
Ευχόμαστε να ξεκινήσει κάτι καινούργιο κι ελπιδοφόρο στη Θεσπρωτία. Ελπίζουμε να κατανοηθεί η ανάγκη ενός παραγωγικού διαλόγου μετά τις εκλογές. Πιστεύουμε, χωρίς τις νοοτροπίες του χθες, πως είναι καιρός να εξετάσουμε αυτά που μας ενώνουν κι αυτά που θα κάνει τη Θεσπρωτία να πάει ένα βήμα μπροστά…

Είμαστε στη διάθεση όλων των Θεσπρωτών στο Facebook koinontonthesproton Για την Κίνηση
«ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΠΡΩΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ»
Δημήτρης Ζώης
H KINHΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΠΡΩΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ H KINHΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΠΡΩΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 18, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.