Αναβίωσαν το Καγκελάρι στον ναό της Παναγιας στο Σελιό Έβρου, που έχτισαν το 1973 Σουλιώτες (+ΒΙΝΤΕΟ)

Αναβίωσαν το Καγκελάρι στον ναό της Παναγιας στο Σελιό Έβρου, που έχτισαν το 1973 Σουλιώτες (+ΒΙΝΤΕΟ)

 
Στο εξωκκλήσι της Παναγίας που κτίστηκε τον Μάιο του 1793 από Σουλιώτες με τον διωγμό τους από τον Αλή και που γιορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής στην περιοχή Σέλιο στο Βουργαρέλι Άρτας , αναβίωσε και φέτος το Καγκελάρι.

Το όνομα του οφείλεται στο σχετικό τραγούδι: <<Καγκελάρι στο χορό>>. Το καγκελάρι χορεύεται από λίγα μέχρι εκατοντάδες άτομα. Όσο πιο πολλά άτομα είναι τόσο πιο γραφικός και εντυπωσιακός είναι ο χορός . Χορεύεται κατά τις ημέρες του Πάσχα γι’ αυτό και τα τραγούδια του ονομάζονται και τραγούδια της Λαμπρής, καθώς επίσης και την εορτή του Άγιου Γεωργίου και μερικές άλλες εορτές. Στο χορό μπαίνουν όσοι θέλουν ανεξάρτητου ηλικίας , πιασμένοι ο ένας από το μπράτσο του άλλου (αγκαζέ). Συνήθως πιάνονται στο χορό κατά ουρές συγγένειας. Μπροστά πηγαίνουν οι γεροντότεροι και οι σεβαστότεροι, καθώς και οι καλύτεροι γνώστες των τραγουδιών. Συνηθίζεται το χορό να σέρνει ο Παπάς.

Δεν χρησιμοποιούνται όργανα για την διεξαγωγή του χορού, απλώς ακούγονται τα τραγούδια από τους πρώτους και επαναλαμβάνονται από τους υπόλοιπους. Έχει σχήμα μεγάλου κύκλου και καταλαμβάνει σχεδόν όλο τον διαθέσιμο χώρο. Αν το πλήθος των χορευτών είναι μεγάλο τότε δημιουργούνται δυο και τρεις κύκλοι. Πολλές φόρες συνηθίζεται να δημιουργείται ένας δεύτερος εσωτερικός κύκλος από τις γυναίκες. Ο χορός διεξάγεται συνήθως στα προαύλια των εκκλησιών όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και σε ένα στίχο: << Και πιάστηκαν και χόρευαν στης εκκλησιάς την μάνδρα>>. Ο χορός όμως γίνεται και σε πλατείες για καλύτερο χώρο.


Αναβίωσαν το Καγκελάρι στον ναό της Παναγιας στο Σελιό Έβρου, που έχτισαν το 1973 Σουλιώτες (+ΒΙΝΤΕΟ) Αναβίωσαν το Καγκελάρι στον ναό της Παναγιας στο Σελιό Έβρου, που έχτισαν το 1973 Σουλιώτες (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 21, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.