«ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2015» 11 & 12 Αυγούστου - Αφιερωμένες στα Ηπειρώτικα γεφύρια

«ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2015»
11 & 12 Αυγούστου - Αφιερωμένες στα Ηπειρώτικα γεφύρια


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας προσκαλεί στις «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2015», το νέο βήμα στον πρωτότυπο πολιτιστικό, περιβαλλοντικό θεσμό που πριν λίγα χρόνια εδραίωσε η κορυφαία, τριτοβάθμια οργάνωση της Ηπειρώτικης Αποδημίας. Οι «Ηπειρώτικες Όχθες» αναδεικνύουν το πολιτιστικό απόθεμα της Ηπειρώτικης παράδοσης και δημιουργίας στο προνομιακό φυσικό περιβάλλον της Ηπείρου, προβάλλοντας έτσι δύο κύρια συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Φέτος, οι «Ηπειρώτικες Όχθες» ταξιδεύουν στην καρδιά του Αυγούστου για ένα διήμερο, 11 και 12 Αυγούστου, από τη Δερόπολη ως και το Γεφύρι της Πλάκας με ένα κύκλο εκδηλώσεων αλλά και σειράς δράσεων. Κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων είναι τα Ηπειρώτικα Γεφύρια και η ανάγκη προστασίας ευρύτερα της πολιτιστικής κληρονομιάς, ένα θέμα που αποφασιστικά προτάσσει η Π.Σ.Ε. σε σειρά εκδηλώσεων όλη τη χρονιά, πρωτοστατώντας στον αγώνα για την αναστήλωση του Γεφυριού της Πλάκας και την προστασία σειράς άλλων. Από την 1η Φεβρουαρίου, τη μέρα της κατάρρευσης του εμβληματικού Γεφυριού της Πλάκας, η Π.Σ.Ε. έχει αφιερώσει σειρά δράσεων και εκδηλώσεων στα Ηπειρώτικα Γεφύρια, συμμετέχοντας στον κοινό βηματισμό σειράς φορέων με κοινό στόχο την αναστήλωση του γεφυριού αλλά και την προστασία όσων χρόνια τώρα έχουν αφεθεί στην τύχη τους, προοιωνίζοντας επόμενες καταρρεύσεις...
Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων η Περιφέρεια Ηπείρου και οι Δήμοι Ζαγορίου και Βορείων Τζουμέρκων που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις στην Ελλάδα. Ο θεσμός διατηρεί πάντα ένα διασυνοριακό χαρακτήρα, ξεκινώντας για μια ακόμη φορά από την απέκει πλευρά των συνόρων, με μια εκδήλωση στην καρδιά της Δερόπολης, στο μεγαλύτερο χωριό της ελληνικής μειονότητας, τη Δερβιτσάνη, αναδεικνύοντας έτσι τα σύνορα σαν γέφυρα φιλίας και πολιτισμού μέσα από την κοινότητα των παραδόσεων. Συνδιοργανωτές, επίσης, οι σύλλογοι της Αποδημίας – Αδελφότητες και Ομοσπονδίες – των περιοχών των φετινών εκδηλώσεων.
Το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

ΤΡΙΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
10 πμ πέρασμα από το συνοριακό φυλάκιο της Κακκαβιάς

11 πμ (10 πμ ώρα Αλβανίας) εκδήλωση - καλωσόρισμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Δερβιτσάνης με θέμα «ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΕΝΑ ΓΕΦΥΡΙ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ». Στην εκδήλωση, πέρα από την Π.Σ.Ε., χαιρετίζουν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. Στο καλλιτεχνικό της μέρος συμμετέχουν η βορειοπειρώτικη κομπανία του Τάσου Μαγκλάρα και πολυφωνικός όμιλος από τη Δερβιτσάνη.

1:30 μμ (12:30 μμ Αλβανίας): μεσημεριανό γεύμα στη Σωτήρα της Άνω Δερόπολης – καλωσόρισμα από τις κυράδες της Άνω Δερόπολης

5 – 7 μμ κολύμπι στο Βοϊδομάτη για τους νεότερους συνταξιδιώτες

8 μμ εκδήλωση στο περίφημο τρίτοξο Γεφύρι του Πλακίδα («Καλογερικό») των Κήπων στο Ζαγόρι.
Την εκδήλωση ανοίγει εκπρόσωπος του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών, παρουσιάζοντας το ίδιο το Γεφύρι του Πλακίδα (Καλογερικό), τα Ζαγορίσια Γεφύρια συνολικά, αναφερόμενος στην κατάσταση των Ηπειρώτικων Γεφυριών σήμερα και τα ιδιαίτερα προβλήματα και τους αγώνες για τη διάσωσή τους. Ακολουθεί μουσικό, ποιητικό, οπτικοακουστικό αναλόγιο σε επιμέλεια του Αλέξανδρου Λαμπρίδη με θέμα τα Γεφύρια στα Ηπειρώτικα Τραγούδια και την Ηπειρώτικη Ποίηση με τη συμμετοχή του πολυφωνικού συνόλου «Χαονία», του πολυφωνικού της Αετόπετρας Ιωαννίνων και της κομπανίας του Τάσου Μαγκλάρα.

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

1 μμ εκδήλωση στο Γεφύρι της Πλάκας με θέμα τον αγώνα για την αναστύλωσή του. Εναρκτήριες, ενημερωτικές και συντονιστικές παρεμβάσεις όσων φορέων σχετίζονται με αυτό τον αγώνα – Π.Σ.Ε., Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, Ε.Μ.Π, Ομοσπονδία Τζουμέρκων, ΥΠ.ΠΟ. Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τίτλο «ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ» - μια μουσική σκυταλοδρομία όσων θέλουν να σμίξουν τη φωνή και τη μουσική τους με τον αγώνα για την αναστύλωση του Γεφυριού. Συμμετέχουν σειρά καλλιτεχνών – ανάμεσά τους ο Γιώργος Μεράντζας, οι «Λαλητάδες», η «Χαονία», μουσικά σχήματα σπουδαστών ΤΕΙ Παραδοσιακής Μουσικής Άρτας κά). Στο χώρο θα αναπτυχθεί εκθεσιακό υλικό.

4 – 6 μμ πεζοπορία, κολύμπι στον Άραχθο και κολύμπι με τους νέους συνταξιδιώτες που συνταξιδεύουν με τις «Ηπειρώτικες Όχθες»

Το σύνολο των εκδηλώσεων γίνεται με ελεύθερη είσοδο.
«ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2015» 11 & 12 Αυγούστου - Αφιερωμένες στα Ηπειρώτικα γεφύρια «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2015»  11 & 12 Αυγούστου - Αφιερωμένες στα Ηπειρώτικα γεφύρια Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Αυγούστου 10, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.