Κ.Ο. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΚΚΕ: Στον αγώνα για μια άλλη κοινωνική οργάνωση της παραγωγής η διέξοδος





Κ.Ο. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΚΚΕ: Στον αγώνα για μια άλλη κοινωνική οργάνωση της παραγωγής η διέξοδος

Δίκαια οι παραγωγοί ακτινιδίων και μανταρινιών της περιοχής μας αγανακτούν από τα παιχνίδια και τους εκβιασμούς των εμπόρων ντόπιων και ξένων που στόχο έχουν να πάρουν σε χαμηλή τιμή τη φετινή παραγωγή τους. Το πρόβλημα που έχει προκύψει πηγάζει από την καπιταλιστική οργάνωση της παραγωγής που παίρνει το αγροτικό προϊόν σε εξευτελιστικές τιμές από τους παραγωγούς και φτάνει στο ράφι των μεγάλων σούπερ μάρκετ σε υψηλές τιμές. Μια οργάνωση παραγωγής που κίνητρο τελικά έχει τον ανταγωνισμό για την κερδοφορία των μεγαλεμπόρων, των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων και όχι την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Όσο παραμένει αυτός ο τρόπος οργάνωσης της παραγωγής τόσο οι φτωχοί αγρότες θα βλέπουν συνεχώς το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, θα επιδεινώνεται η θέση τους, θα εγκαταλείπουν καλλιέργειες όπως έχει γίνει στο παρελθόν, θα ξεκληρίζονται και έτσι με γρήγορους ρυθμούς, θα επιτυγχάνεται η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση γης, παραγωγής, εμπορίας σε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις που είναι και το τελικό ζητούμενο αυτής της οργάνωσης της παραγωγής. Τα μέτρα (φορολογικό, ασφαλιστικό..) άλλωστε που παίρνει η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιταχύνουν αυτή την διαδικασία

Οι φτωχοί αγρότες αν θέλουν να μην τους κλέβουν το μόχθο τους, να μην εκβιάζονται από τους μεγαλέμπορους, να μην συνθλίβονται από τα μονοπώλια και το κράτος τους είναι ανάγκη να το “πάρουν αλλιώς” διεκδικώντας με μια άλλη κοινωνική οργάνωση της παραγωγής με στόχο την ικανοποίηση πρώτα απ΄όλα των εγχώριων λαϊκών αναγκών διατροφής. Αυτό προϋποθέτει την κοινωνικοποίηση των καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων, της γης, των συγκεντρωμένων μηχανοποιημένων μέσων παραγωγής, των κρατικών υποδομών και εμπορίου, με άμεση ένταξή τους στον κεντρικό σχεδιασμό που θα την εφαρμόσει μια εργατική-λαϊκή εξουσία. Σ΄αυτή την κοινωνική οργάνωση της παραγωγής θέση θα έχουν παραγωγικοί συνεταιρισμοί των μικροϊδιοκτητών αγροτών που δεν θα έχουν καμιά σχέση με αυτούς που υπήρχαν μέχρι τώρα και οι οποίοι ζημιά κάνανε, ουσιαστικά οφέλη δεν έφεραν. Παραγωγικό συνεταιρισμό για να μπορεί ο αγρότης να παράγει και ποσότητα και ποιότητα προϊόντων, να τα δίνει στην εργατική λαϊκή οικογένεια φθηνά και να μπορεί να κάνει και εξαγωγές και να υπάρχει ανταλλαγή προϊόντων με επωφελείς όρους με άλλες χώρες του κόσμου, γιατί υπάρχει η δυνατότητα. Έτσι δίνεται λύση στη μικρή και πολυτεμαχισμένη αγροτική μικροϊδιοκτησία. Απαλλάσσονται έτσι οι αγρότες από το κεφάλαιο, τις τράπεζες, τους εμπόρους, τους βιομηχάνους, τους φόρους, εξασφαλίζοντας τιμές και διάθεση της παραγωγής.

Στο δρόμο αυτό της ανατροπής καλούμε τους αγρότες να αντισταθούν δυναμικά και μαζικά, να αγωνιστούν ενάντια στην συνεχιζόμενη φιλομονοπωλιακή αγροτική πολιτική που τους ξεκληρίζει. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η οργάνωση τους μέσα από επιτροπές αγώνα, την συγκρότηση Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων. Μαζί με όλους τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από τις ίδιες πολιτικές να κτίσουν μια μεγάλη Λαϊκή Συμμαχία διεκδικώντας:

ñ Άμεση εξόφληση της παραγωγής ακτινιδίων-μανταρινιών προηγούμενων χρόνων που παραμένει απλήρωτη.

ñ Άμεση λύση στο θέμα της τιμής παραγωγού για τη φετινή παραγωγή με ταυτόχρονη δέσμευση της κυβέρνησης και των εμπόρων σε τέτοια κατώτερη τιμή, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της παραγωγής ακτινιδίου και μανταρινιού.

ñ Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της νέας ΚΑΠ 2014 - 2020 που οδηγούν στο ξεκλήρισμα τη φτωχή αγροτιά.

ñ Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές.

ñ Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

ñ Αφορολόγητο επιβίωσης τα 30.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και από κει και πάνω να φορολογηθούν προοδευτικά οι μεγαλαοαγρότες μέχρι και με 45%.

ñ Κατάργηση των χαρατσιών στα σπίτια, χωράφια, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΟΣΔΕ γεωτρήσεις…..

ñ Σφράγιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ñ Tη δημιουργία κρατικού φορέα αποθήκευσης και συντήρησης των ακτινιδίων που θα θωρακίσει τους μικρομεσαίους παραγωγών απέναντι στους εκβιασμούς και τα παιχνίδια των μεγαλεμπόρων.

Κ.Ο. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΚΚΕ: Στον αγώνα για μια άλλη κοινωνική οργάνωση της παραγωγής η διέξοδος  Κ.Ο. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΚΚΕ: Στον αγώνα για μια άλλη κοινωνική οργάνωση της παραγωγής η διέξοδος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.