Η αυτοδιοικητική ιστορία του Ζερβοχωρίου

Η αυτοδιοικητική ιστορία του Ζερβοχωρίου

 
Το περιοδικό Step πιστεύει ότι η ιστορία είναι ο φάρος για την πορεία μας στο μέλλον. Και έχει πάντα ενδιαφέρον. 
Η σύσταση και εξέλιξη του κάθε δήμου και κοινότητας, δηλαδή η διοικητική ιστορία τους, τα τελευταία αποκτάει όλο και περισσότερο ενδιαφέρον. Έτσι μαζί με την τοπική κοινότητα του Ζερβοχωρίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζερβοχωρίου αποφασίσαμε να συνδιοργανώσουμε μια εκδήλωση όπου θα γίνει μια παρουσίαση της αυτοδιοικητικής ιστορίας της κοινότητας Ζερβοχωρίου.
 
Έτσι με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και από τους κατοίκους της τοπικής κοινότητας Ζερβοχωρίου η παρουσίαση της αυτοδιοικητικής της ιστορίας, όπως αυτή καταγράφεται στο βιβλίο ΤΟ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ ... ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ που θα γίνει το Σάββατο 21 Νοεμβρίου και ώρα 19.00 μ.μ., στο δημοτικό σχολείο Ζερβοχωρίου.
Την παρουσίαση θα κάνει ο συγγραφέας του βιβλίου Πέτρος Χρήστου, συντοπίτης από το Σεβαστό.
Να θυμίσουμε ότι ανάλογες παρουσιάσεις έχουν γίνει στο δήμο Φιλιατών, τη δημοτική κοινότητα Πέρδικας, τη τοπική κοινότητα Ξηρολόφου, κ.α. και ότι υπάρχει η δυνατότητα ανάλογες εκδηλώσεις - παρουσιάσεις μπορούν να κάνουν όποια δημοτική ή τοπική κοινότητα το επιθυμεί.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Το βιβλίο «ΤΟ ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ ΤΗΣ … ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ» κυκλοφόρησε από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ και το έχει γράψει ο Πέτρος Χρήστου, από το Σεβαστό Παραμυθιάς.
Αναφέρεται στη διοικητική ιστορία της περιφερειακής ενότητας Θεσπρωτίας από τους αρχαίους χρόνους έως και τον «Καλλικράτη» και στη σύσταση και εξέλιξη των δήμων και κοινοτήτων. Για την απλούστερη κατανόηση καταχωρούνται χάρτες.

Μεγάλη έμφαση δίνεται στην αλλαγή των οικωνυμίων, που πραγματοποίησε το ελληνικό κράτος στο όνομα του «εξελληνισμού», αλλά και στην καταγραφή του ανθρώπινου παράγοντα, δηλ. την πληθυσμιακή της εξέλιξη.
Ως βιβλιογραφία χρησιμοποιεί εργασίες διακεκριμένων ιστορικών και συγγραφέων, επιστημονικά κείμενα καθώς και τα αντίστοιχα Β.Δ., Π.Δ., Δ., Ν., Α.Ν., που εκδόθηκαν από το ελληνικό κράτος, από τα προεπαναστατικά χρόνια έως σήμερα.
Έτσι ο αναγνώστης κατανοεί το ζήτημα με μια συνέχεια. Γίνεται κοινωνός της ιστορίας της αυτοδιοίκησης. Αποκτάει ερεθίσματα προβληματισμού για τη διοίκηση και διαμορφώνει άποψη για την πολιτική της κεντρικής εξουσίας έναντι της περιφέρειας. Εμβαθύνει ιδιαίτερα στις αιτίες του γεγονότος ότι η Θεσπρωτία – και ολόκληρη η Ήπειρος – ανήκει στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, το βιβλίο αποτελείται από 327 σελίδες, χωρισμένο σε δώδεκα κεφάλαια και διατίθεται από όλα τα βιβλιοπωλεία.
Πρόκειται για ένα βιβλίο πνευματικού βάθους και συνάμα χρηστικό και πρακτικό, που απευθύνεται σε κάθε βιβλιόφιλο, ερευνητή της τοπικής ιστορίας και σε όσους ασχολούνται με τα κοινά του τόπου.
Για ατομική παραγγελία 6977955424
Η αυτοδιοικητική ιστορία του Ζερβοχωρίου  Η αυτοδιοικητική ιστορία του Ζερβοχωρίου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Νοεμβρίου 21, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.