Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό

Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό


Βασικά σημεία της τοποθέτησης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας κατά την συζήτηση «επί του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου».

· Συζητούμε τον Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό. Αν δεν πάρουμε όμως υπό όψη σε ποια χρονική περίοδο και σε ποιο μέρος του πλανήτη ζούμε, τότε μπορεί να κάνουμε μια καλή κουβέντα, να καταλήξουμε σε μια καλή έκθεση ιδεών, αλλά χωρίς αντίκρισμα. Πολύ περισσότερο να καλλιεργήσουμε ανεκπλήρωτα οράματα και αυταπάτες στους κατοίκους της περιοχής μας.

· Να θυμίσουμε ότι ζούμε μέσα στην δίνη μιας βαθειάς παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Αυτή έχει οξύνει τις αντιθέσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και έχει οδηγήσει σε ένα ανελέητο σκληρό οικονομικό πόλεμο που τις συνέπειες του πληρώνουν οι λαοί. Πόλεμος που στην περιοχή μας γίνεται και με όπλα , όπως στην Συρία, Λιβύη, Ουκρανία…. Ακόμα πιο κρίσιμη γίνεται η κατάσταση μετά την κατάρριψη του ρώσικου μαχητικού αεροπλάνου. Κλίμα τρομολαγνείας υπάρχει σε όλη την Ευρώπη που αναπαράγεται από όλα τα διεθνή ΜΜΕ.

· Δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει ότι κουμάντο στην οικονομία ,άρα και στην ανάπτυξη και στον σχεδιασμό της, κάνουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Οι οποίες λειτουργούν με μοναδικό σκοπό την μεγιστοποίηση των κερδών τους. Αυτό είναι και το κίνητρο τους για τον οποιοδήποτε σχεδιασμό. Με δοσμένο τον ανταγωνισμό τους λογικό είναι να περνάει κάθε φορά η γραμμή του πιο ισχυρού επιχειρηματικού ομίλου σε κάθε τόπο.

· Δεν πρέπει επίσης να μας διαφεύγει ότι η ανάπτυξη που προτείνεται για την περιοχή (συγκοινωνιακός κόμβος , λιμάνι Ηγουμενίτσας, δρόμοι…) σχεδιάζεται από φορείς όπως την ΟΛΗΓ Α.Ε., Εγνατία Α.Ε. που έχουν ήδη πάρει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση τους. Είναι κατανοητό ότι οι νέοι επιχειρηματίες ιδιοκτήτες θα κάνουν τον δικό τους σχεδιασμό. Αυτό θα γίνει ανεξάρτητα από το όποιο «όραμα» έχει ο Ανδρέας Νταής σημερινός πρόεδρος της ΟΛΗΓ Α.Ε. ,γιατί έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός. Κίνητρο και σκοπός της όποιας επένδυσης είναι το κέρδος του συγκεκριμένου ιδιοκτήτη και όχι η κάλυψη αναγκών. Δεν γίνεται δηλαδή για το καλό του λαού και του τόπου.

· Δεν μπορούμε να μιλάμε για χωροταξικό σχεδιασμό σε επίπεδο περιοχής, αν δεν υπάρχει Κεντρικός Σχεδιασμός. Τέτοιος σχεδιασμός δεν μπορεί να υπάρξει μέσα στα πλαίσια της καπιταλιστικής παραγωγής όπου κυριαρχεί το κυνηγητό του επιχειρηματικού κέρδους. Κεντρικός σχεδιασμός μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα στα πλαίσια μιας λαϊκής οικονομίας με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής , με εργατικό λαϊκό έλεγχο. Όσο τα κλειδιά της οικονομίας είναι στα χέρια των μονοπωλίων δεν μπορεί να υπάρξει όσα σχέδια και να κάνουμε στο Δ.Σ. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια που θα έχει σαν σκοπό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

· Επιτρέψτε μας ορισμένες παρατηρήσεις σε συγκεκριμένα θέματα της εισήγησης :

· Αναφέρεται ότι το Τ.Ε.Π Ηγουμενίτσας θα αξιοποιηθεί μέσα σε ένα δίκτυο υγείας κλπ. Είναι όμως γνωστό ότι Τ.Ε.Π δεν μπορεί να λειτουργήσει μακριά από Νοσοκομείο. Αυτό με τι σχεδιασμό έγινε; Πως μπορεί να λειτουργήσει;

· Άλλο η χρήση του φυσικού αερίου για την ανάπτυξη της περιοχής και διαφορετικό η διέλευση αγωγών «τράνζιτ» προς την Ε.Ε. όπως αυτός που μας απασχόλησε για την Πέρδικα και τον αντιπαλέψαμε. Να μη ξεχνάμε ότι και ο πόλεμος στην Συρία για τέτοιους αγωγούς γίνεται.

· Σχετικά με την πετρέλευση στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας ,υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Ηγουμενίτσας που λέει όχι στις εγκαταστάσεις δεξαμενών καυσίμων στον Δήμο μας. Το θέμα έρχεται και ξαναέρχεται για να μας θυμίσει ποιος κάνει κουμάντο στην «ανάπτυξη».

· Ελάχιστα αναφέρεται η εισήγηση στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα σε μια περιοχή με συγκριτικά πλεονεκτήματα ,αλλά και καλή παραγωγή σε αυτόν τον τομέα. Κατά την συζήτηση του δικού μας επιχειρησιακού προγράμματος είχαν επισημανθεί τα προβλήματα του. Είχε επισημανθεί και από την εισήγηση ότι αρνητικό για την ανάπτυξη είναι και η κατάτμηση σε μικρές αγροτικές καλλιέργειες. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί μόνο με δύο τρόπους. Ο ένας είναι η δημιουργία μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων με την εξαφάνιση της μικρής και μεσαίας αγροτιάς. Σε αυτόν τον δρόμο οδηγούν οι κατευθύνσεις της Ε.Ε. μέσω της ΚΑΠ αλλά και τα τελευταία μέτρα της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως η φορολόγηση των αγροτών, αύξηση εισφορών στον ΟΓΑ, αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και το πετρέλαιο. Ο άλλος δρόμος είναι ο δρόμος του Παραγωγικού Συνεταιρισμού μέσα στα πλαίσια μιας λαϊκής οικονομίας με επιστημονικό Κεντρικό Σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο. Αυτός είναι ο μόνος που ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες. Γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορεί εξασφαλιστεί και ό μικρός αγρότης, αλλά και η τροφοδοσία των λαϊκών στρωμάτων με υγιεινά και φθηνά προϊόντα. Αυτό όμως απαιτεί αγώνα ενάντια στην κυριαρχία των μονοπωλίων για να πάρει ο λαός το τιμόνι της οικονομίας στα χέρια.

· Είναι ανάγκη σήμερα οι εργαζόμενοι οι άνεργοι, οι μικροί αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες που οδηγούνται στην φτώχεια και στην εξαθλίωση ,να οικοδομήσουν το δικό τους μέτωπο, την δική τους λαϊκή συμμαχία που θα βάλει πλώρη για την κατάργηση της εξουσίας των επιχειρηματικών ομίλων και αντικατάσταση της με την λαϊκή εξουσία για μια λαϊκή οικονομία όπου η ανάπτυξη που θα έχει σαν στόχο της την ικανοποίηση τω διαρκώς διευρυνόμενων αναγκών των λαϊκών στρωμάτων. Σε αυτόν τον αγώνα σας καλεί η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Για την «Λαϊκή Συσπείρωση» 
Δώρης Δήμας
Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 08, 2015 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.