Agrοtes.eu: Οδοιπορικό στο κτήμα του Σπύρου Τάγκα στον κάμπο της Σαγιάδας

Agrοtes.eu: Οδοιπορικό στο κτήμα του Σπύρου Τάγκα στον κάμπο της Σαγιάδας
 


Θεσπρωτία… Ένας ευλογημένος τόπος.
Ότι παράγεται στη γη το παράγει και η Θεσπρωτία από δημητριακά και ψυχανθή μέχρι φρούτα, λαχανικά, εσπεριδοειδή και φυσικά ελαιόλαδο.

 
 
Ο νομός Θεσπρωτίας είναι ένας από τους 4 νομούς της Ηπείρου. Πρόκειται για έναν ευλογημένο, στην κυριολεξία, τόπο. Έχει ήπιο και ευχάριστο κλίμα και συνδυάζει θαυμάσια το βουνό με την θάλασσα, τα εύφορα χωράφια με τις δαντελένιες ακρογιαλιές. Έχει μεγάλη κτηνοτροφική παραγωγή αλλά και πολύ αναπτυγμένο τουρισμό.

Το λιμάνι της πρωτεύουσας του της Ηγουμενίτσας δε, είναι μετά από αυτό της Πάτρας η 2η μεγαλύτερη πύλη της χώρας μας προς την Ευρώπη.

Το οδοιπορικό μας αρχίζει από τον εύφορο κάμπο της Σαγιάδας και συγκεκριμένα από το χωριό Σμέρτο που βρίσκεται μόλις 6 χλμ. από την θάλασσα. Το χωριό διαθέτει καλλιέργειες δημητριακών, τριφυλλιών, ελαιόδεντρων και πολύ αναπτυγμένη κτηνοτροφία. Η κύρια όμως καλλιέργεια του είναι τα μανταρίνια.
 

Το agrοtes.eu επισκέφθηκε το αγρόκτημα του Σπύρου Τάγκα. Η οικογένεια του ασχολούνταν από παλιά με την γεωργία, αλλά το 1995, οπότε και άρχισε να αναπτύσσεται η καλλιέργεια του μανταρινιού στην περιοχή, αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτή. Έτσι προχώρησε στην φύτευση 3.000 δέντρων μανταρινιάς της ποικιλίας Κλημεντίνη σε μια συνολική έκταση 65 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τον Σπύρο πρόκειται για μια πολύ απαιτητική καλλιέργεια η οποία χρειάζεται πολύ φροντίδα αλλά και πολλά εργατικά χέρια, κυρίως την εποχή της συγκομιδής.

 
 
Η παραγωγή φέτος έφτασε τους 200 τόνους και διατίθενται αποκλειστικά σε εμπόρους. Τα περιθώρια κέρδους φέτος είναι πολύ μικρά γιατί η τιμή πώλησης διαμορφώθηκε στα 0,20 το κιλό. Δυστυχώς βγαίνουν ίσα ίσα τα έξοδα τονίζει ο κ. Τάγκας και συνεχίζει λέγοντας ότι για να υπήρχε κέρδος έπρεπε να πουληθούν 0,30+ το κιλό.

Γι’ αυτό τον λόγο για να συμπληρώνει το εισόδημα του διαθέτει και μια μικρή κτηνοτροφική μονάδα με 150 πρόβατα. Με ανάμεικτα συναισθήματα φύγαμε από το αγρόκτημα του Σπύρου γιατί οι άνθρωποι πασχίζουν και παράγουν ένα προϊόν που θα μπορούσε να είναι πραγματικός θησαυρός για την χώρα μας και όχι να δουλεύουν για… ψωμί. AG


 
Του Γιώργου Σταύρου - agrοtes.eu
Agrοtes.eu: Οδοιπορικό στο κτήμα του Σπύρου Τάγκα στον κάμπο της Σαγιάδας Agrοtes.eu: Οδοιπορικό στο κτήμα του Σπύρου Τάγκα στον κάμπο της Σαγιάδας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 11, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.