Φιλιάτες: τόπος να ζεις, με υπέροχο κλίμα και πανέμορφη φύση

Φιλιάτες: τόπος να ζεις, με υπέροχο κλίμα και πανέμορφη φύση


Οι ηλιόλουστες μέρες που είχαμε μέχρι προχθές, εδώ στο Φιλιάτι, σε ωθούσαν στην εξοχή και στη πεζοπορία και την απόλαυση της υπέροχης φύσης.



Σκέφτηκα λοιπόν να περπατήσω στο δρόμο που ανοίχτηκε πρόσφατα για να κατασκευασθεί ο Βιολογικός των Φιλιατών. Ο δρόμος αρχίζει από το βόρειο σύνορο του Εργοστασίου στου Τάκα και είναι καλός για περπάτημα- για αυτ/τα μόνο αγροτικά κλπ.



Η απόσταση από του Τάκα μέχρι το χώρο επεξεργασίας του βιολογικού είναι γύρο στο χιλιόμετρο. Ένα χιλιόμετρο μέσα στην τοπική βλάστηση, τους υπέροχους θάμνους και τις απίθανες γράβες, σπηλιές και βάραθρα που είναι γεμάτη η περιοχή της Μιχάλιαρης όπως και όλο το Φιλιάτι άλλωστε.





Ναι Μιχάλιαρη λέγεται η περιοχή, όλη η νότια πλαγιά του υψώματος που είναι κτισμένο το Φιλιάτι- απόληξη του βουνού Άη Λιάς και καταλήγει στον μικρό κάμπο της Ελαίας.







Το όνομα Μιχάλιαρη το οφείλει στο ότι εκεί υπήρχε παλιό χωριό το οποίο αφανίστηκε με το λιμό των αρχών του 1800- όπως γράφουν κάποιοι ιστορικοί (Πουκεβίλ). Ακόμη και σήμερα κάποιο έμπειρο μάτι μπορεί να διακρίνει τα σπάνια υπολείμματά του χωριού.







Υπάρχει επίσης και υπόλειμμα του δρόμου- καλντερίμι, το οποίο οδηγούσε στο χωριό αυτό και στο Φιλιάτι. Αυτό το δρόμο εξυπηρετούσε και η παλιά τοξωτή γέφυρα της Ελαίας.



Η διαδρομή είναι υπέροχη και ειδικά τους περιπατητές τους αποζημιώνει η εναλλαγή του τοπίου.



να και ο χώρος και οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού των Φιλιατών



και στο βάθος τα Γίτανα (Γκούμανη)

Θα άξιζε βέβαια αυτός ο δρόμος να βελτιωθεί και να αποτελέσει μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου συνένωσης των Φιλιατών, με τον δρόμο που θα ενώσει κάποτε την Εγνατία με την Αλβανία. Μέσω αυτού του δρόμου στον κάμπο Ελαίας, το φράγμα και τα αρχαία Γίτανα (Γκούμανη) απέχουν από το Φιλιάτι μόλις 3-4 χιλιόμετρα!!!
 
Φιλιάτες: τόπος να ζεις, με υπέροχο κλίμα και πανέμορφη φύση Φιλιάτες: τόπος να ζεις, με υπέροχο κλίμα και πανέμορφη φύση Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιανουαρίου 04, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.