Μήπως είναι καιρός για ένα νέο Πανθεσπρωτικό ξεσηκωμο για την Σωτηρία του Καλαμά;

Μήπως είναι καιρός για ένα νέο Πανθεσπρωτικό ξεσηκωμο για την Σωτηρία του Καλαμά; 
 

Το 1987 με απόφαση του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ ορίσθηκε ως αποδέκτης των Λυμάτων Ιωαννίνων ο Ποταμός Καλαμάς.

Στην απόφαση αυτή αντέδρασε σύσσωμος ο θεσπρωτικός Λαός και τον Ιανουάριο του 1988 συγκροτήθηκε η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ για την Σωτηρία του Καλαμά.

Η ανωτέρω Επιτροπή με διαμαρτυρίες και παραστάσεις ανέδειξε το θέμα μέχρι την 9η Αυγούστου 1988, που αντικατεστάθη από την Ομάδα Πρωτοβουλίας.

Την 12 Σεπτεμβρίου 1988 η Ομάδα Πρωτοβουλίας διοργάνωσε Προειδοποιητική Κινητοποίηση στην οποία χιλιάδες Θεσπρωτοί διεκήρυξαν την απόφασή τους να αγωνισθούν για να αποφευχθεί η ρύπανση του Καλαμά. 
 

Επειδή η τότε Κυβέρνηση αρνήθηκε να τροποποιήσει και αλλάξει την Θεσπρωτοκτόνο απόφασή της, ο Θεσπρωτικός λαός κήρυξε Πανθεσπρωτική Κινητοποίηση με πλήρη αποκλεισμό του Νομού από Ξηρά και Θάλασσα.

 
Ήταν ένας αγώνας, που συγκίνησε όχι μόνο το Πανελλήνιο, αλλά και Διεθνείς Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.

 
Οι μεσοβέζικες λύσεις, που ακολούθησαν δεν προστάτευσαν τον Καλαμά. 
 
Το ιστορικό ποτάμι συνεχίζει να ρυπαίνεται, καθ’ όσον οι υπεύθυνοι συνειδητά ή ασυνείδητα παρανομούν.

Η μόνη οργανωμένη αντίδραση από πλευράς Θεσπρωτών, αυτήν την εποχή, είναι η "ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ" με τον δραστήριο Πρόεδρο της Ιερέα εκ Ραβενής Τ. Τζώρτζη.

Μάλιστα την 4η Ιανουαρίου κλιμάκιο της ανωτέρω ΚΙΝΗΣΗΣ διένειμε σχετική διακήρυξη έξω από τα Γραφεία της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα. 
 
Μήπως είναι καιρός για ένα νέο Πανθεσπρωτικό ΞΕΣΗΚΩΜΟ για την Σωτηρία του Καλαμά;
Μήπως είναι καιρός για ένα νέο Πανθεσπρωτικό ξεσηκωμο για την Σωτηρία του Καλαμά; Μήπως είναι καιρός για ένα νέο Πανθεσπρωτικό ξεσηκωμο για την Σωτηρία του Καλαμά; Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Ιανουαρίου 08, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.