Ποτάμι για Xylella: Ελλιπείς οι έλεγχοι σε Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα

Ποτάμι για Xylella: Ελλιπείς οι έλεγχοι σε Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα
 
 http://www.expo2015news.org/wp-content/uploads/sites/2/2015/05/7.jpg
 
Ανακοίνωση εξέδωσε ο βουλευτής του Ποταμιού, κ. Γιώργος Αμυράς σχετικά με το ζήτημα του βακτηρίου της Xylella fastidiosia η οποία πλήττει την γειτονική Ιταλία. Ο κ. Αμυράς σε ερώτηση προς τον υπουργό ΑΑΤ Βαγγέλη Αποστόλου καταγγέλει ότι οι έλεγχοι σε ορισμένα σημεία εισόδου φυτών δεν είναι εντατικοί και ζητά να πληροφορηθεί ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου για την προστασία των Ελλήνων παραγωγών και των δένδρων τους.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ο έμπολα των ελαιόδεντρων χτυπάει την πόρτα μας θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες αμπελώνες, ελαιόδεντρα και άλλα είδη φυτών όπως εσπεριδοειδή και καλλωπιστικά. Το άκρως επικίνδυνο βακτήριο Xylella fastidiosia έχει πλήξει τους ελαιώνες της γειτονικής Ιταλίας ενώ σποραδικά κρούσματα έχουν αναφερθεί και στη Νότιο Γαλλία.

Έλληνες αγρότες και γεωπόνοι καταγγέλλουν ότι οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου των φυτών (όπως π. χ η Κέρκυρα και η Ηγουμενίτσα) είναι κάθε άλλο παρά εντατικοί , ιδιαίτερα όταν οι ώρες και οι ημέρες άφιξης του φυτικού υλικού δεν συμπίπτουν με τις ώρες εργασίας των ελεγκτικών μηχανισμών.

Κατόπιν τούτων ο βουλευτής Β’ Αθήνας με το Ποτάμι Γιώργος Αμυράς ρωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αν έχει αναφερθεί κάποιο κρούσμα μόλυνσης φυτού εντός της χώρας από το συγκεκριμένο βακτήριο, ποια προετοιμασία υπάρχει για την αντιμετώπισή του και ποια μέτρα θα ληφθούν.

Τέλος, ζητά να μάθει αν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει καταθέσει αίτηση προς την Κομισιόν για χρηματοδότηση προκειμένου να προχωρήσει σε έρευνα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων σχετικά με την πρόληψη, τη γρήγορη ανίχνευση και τον έλεγχο του βακτηρίου Xylella fastidiosia».
Ποτάμι για Xylella: Ελλιπείς οι έλεγχοι σε Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα Ποτάμι για Xylella: Ελλιπείς οι έλεγχοι σε Κέρκυρα και Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 07, 2016 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

Από το Blogger.