Αλέξανδρος Πάσχος: Η οργάνωση των παραγωγών θα φέρει προστιθέμενη αξία


Στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας στην Ηγουμενίτσα συναντήσαμε τον πρόεδρο, Αλέξανδρο Πάσχο, προκειμένου να ενημερωθούμε για την κατάσταση του αγροδιατροφικού τομέα στον νομό. «Οι πυλώνες της οικονομίας στον Νομό Θεσπρωτίας είναι τρεις: ο κάμπος της Σαγιάδας με τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια μανταρίνια), οι ιχθυοκαλλιέργειες και ο τουρισμός», μας αναφέρει ο πρόεδρος, ανοίγοντας έτσι τη συζήτησή μας.

Στον νομό παράγονται ετησίως 60.000 με 70.000 τόνοι μανταρίνια (Κλημεντίνη, Νόβα) και 20.000 τόνοι πορτοκάλια ποικιλίας Βαλέντσια, ενώ υπάρχει και μια μικρή παραγωγή σε ακτινίδια. Ιδιαίτερα στο μανταρίνι Κλημεντίνη, η Θεσπρωτία αποτελεί την κύρια παραγωγική περιοχή στην Ελλάδα. 
 
«Πέρυσι, ήρθαμε σε επαφή με Ομάδα Παραγωγών, προκειμένου να τους πείσουμε να προχωρήσουν μαζί με την περιφέρεια στην πιστοποίηση του μανταρινιού της περιοχής, καθώς βρίσκεται σε προστατευόμενη ζώνη Natura. Αυτό σημαίνει ότι έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα στην υπόλοιπη Ελλάδα», μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλ. Πάσχος. Τονίζει, μάλιστα, τη σημασία που έχει το να αναδειχθεί αυτό το ποιοτικό χαρακτηριστικό, ώστε το θεσπρωτικό μανταρίνι να πάρει προστιθέμενη αξία και να ανοίξουν έτσι περισσότερες πόρτες στο κομμάτι των εξαγωγών.


Στόχος του επιμελητηρίου είναι να στηρίζονται και να προωθούνται τα προϊόντα ως Θεσπρωτίας

Όπως μας ανέφερε ο Α. Πάσχος, στόχος του επιμελητηρίου είναι να στηρίζονται και να προωθούνται (συμμετοχή σε διεθνείς και εθνικές εκθέσεις) τα προϊόντα ως Θεσπρωτίας και όχι ως μεμονωμένων παραγωγών. Σημειώνει, δε, ότι «έχουμε πρόβλημα με την οργάνωση των παραγωγών στον κάμπο με τα εσπεριδοειδή, αλλά εμείς, ως επιμελητήριο, προσπαθούμε να οργανώσουμε τους παραγωγούς με βάση τα τέσσερα συσκευαστήρια που υπάρχουν στην περιοχή.

«Οι ιχθυοκαλλιεργητές της περιοχής μας (Σαγιάδα) είναι πολύ καλά οργανωμένοι», αναφέρει ο πρόεδρος, καθώς εκεί λειτουργούν όλες οι μεγάλες εταιρείες, όπως οι Σελόντα, Νηρέας, Ανδρομέδα, και συσκευαστήρια, με τον όγκο παραγωγής σε τσιπούρα και λαβράκι να φτάνει τους 15.000 τόνους ετησίως. «Είναι ένας ζωντανός και βιώσιμος κλάδος», μας λέει ο Α. Πάσχος, με το 95% της παραγωγής να εξάγεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ιχθυοκαλλιέργειες το 2005 είχαν 8,7 εκατ. ευρώ τζίρο και το 2014 18,4 εκατ. ευρώ, με ετήσιο μέσο όρο ανάπτυξης, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Μελετών ΣΕΒΕ, 38%.

Τέλος, η ιδανική λύση, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, για τον πρωτογενή τομέα του νομού είναι η οργάνωση όλων των παραγωγών και στα υπόλοιπα προϊόντα, όπως μέλι, ελιές ελαιόλαδο και τυροκομικά.
 
Αλέξανδρος Πάσχος: Η οργάνωση των παραγωγών θα φέρει προστιθέμενη αξία Αλέξανδρος Πάσχος: Η οργάνωση των παραγωγών θα φέρει προστιθέμενη αξία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Φεβρουαρίου 24, 2016 Rating: 5

Σελίδες

Από το Blogger.