thespro.gr

Ειδήσεις από τη Θεσπρωτία, την Ηγουμενίτσα, το Φιλιάτι, την Παραμυθιά Υπεύθυνος: Αναστασίου Α. Ευάγγελος Τηλ. 6937784937 Email: info@892.gr

Αρχείο

Image and video hosting by TinyPic

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ


26 Μαρτίου 2016

Ενημέρωση για τα χρέη του Δήμου Φιλιατών στη ΔΕΗ - Του Σταύρου Κωστάρα

Του Σταύρου Κωστάρα
"Εμείς στον Στρατό δεν μάθαμε με τεφτέρια"

Παρακολουθώντας δημοσιεύματα για συμβάν διακοπής ρεύματος, λόγω χρεών 550.000 ευρώ προς την ΔΕΗ, το οποίο έλαβε χώρα πρόσφατα στον Δήμο Φιλιατών, καθώς και αναφορές που έγιναν για «υπευθύνους», οι οποίοι συνέταξαν επιστολή προς την ΔΕΗ και «αφαίρεσαν» από τον πολλαπλό λογαριασμό της ΔΕΗ 58 παροχές οι οποίες αφορούσαν αντλιοστάσια, και το οποίο έκανε «γαργάρα» η ΔΕΗ, μου ήρθαν στο μυαλό παλιότερα δημοσιεύματα, πριν 1,5 χρόνο περίπου (Οκτώβριος 2014), όπου και πάλι γινόταν λόγος για χρέος του ίδιου Δήμου ύψους 520.000 ευρώ τότε προς την ΔΕΗ, και θα επανέλθω θέλοντας να πληροφορήσω αυτούς που τα είπαν και τα δημοσίευσαν, αλλά και όλους τους ενδιαφερόμενους, ότι:
Τα χρέη των 520.000 ευρώ τότε προς την ΔΕΗ, τα οποία προφανώς έγιναν τώρα 550.000, ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑΑΦΟΡΟΥΝ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ και όχι δημοτικό φωτισμό (δηλαδή φωτισμό δρόμων και πλατειών ή ΦΟΠ όπως τον ονομάζει η ΔΕΗ), και τα χρέη αυτά πρέπει να εξοφλούνται από τις εισπράξεις της ύδρευσης ως ανταποδοτικά τέλη, και όχι από τα Δημοτικά Τέλη τα οποία οι Δημότες πληρώνουν (μέσω της ΔΕΗ) για δημοτικό φωτισμό και για καθαριότητα!!! Το να βάζει και να τα βγάζει η ΔΕΗ τα αντλιοστάσια όπου την βολεύει, μήπως και εισπράξει κάποια παραπάνω οφειλόμενα (άσχετο που δεν περισσεύουν παρά ελάχιστα στην ουσία), γίνεται παρανόμως!! Αλλά και να περισσεύουν κάποια χρήματα (που θα έπρεπε αν γινόταν σωστά η διαχείριση και αν τα Δημοτικά Τέλη ήταν ορθά κατανεμημένα), οφείλουν οι δημοτικές αρχές να τα διαθέσουναποκλειστικά και ανταποδοτικά όπως είναι ο σκοπός τους, για πληρωμή εξόδων στους ΧΥΤΑ, για συντήρηση οχημάτων καθαριότητας, για αγορά κάδων σκουπιδιών, για καύσιμα κίνησης των οχημάτων καθαριότητας, για αντικατάσταση λαμπτήρων δημοτικού φωτισμού και συντήρηση του δικτύου φωτισμού κ.ο.κ!!!Για αυτό τον σκοπό εισπράττονται από τους δημότες και εκεί πρέπει να καταλήγουν!!! Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι από τον νόμο τα έσοδα που αφορούν δημοτικά τέλη να διατίθενται για άλλους σκοπούς.
Όλα ταΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗέχουν συγκεκριμένους διακριτούς κωδικούς (κωδικός 20-7 για τα τέλη καθαριότητας – ηλεκτροφωτισμού και 25-6 για τα τέλη ύδρευσης-αποχέτευσης) στους οποίους πρέπει να πιστώνονται τα έσοδα και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διατίθενται για άλλους σκοπούς. Τα περί «από πού θα πληρωνόταν τα χρήματα αυτά» που άκουσα να λέγεται έχει την απάντηση ότι: Οι παροχές που αφορούν αντλιοστάσια πρέπει να εξοφλούνται από τα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ και μόνο από αυτά.!!

Δεν υπάρχει κανένας «ειδικός μαγικός λογαριασμός σε τράπεζα» ο οποίος, κατά τον συντάκτη παλαιότερου άρθρου σε εφημερίδα της περιοχής, πιστώνεται δια μαγείας με επαρκή χρηματικά ποσά, τα και οποία πληρώνουν τους λογαριασμούς. Αυτά είναι μυθεύματα που είτε προέρχονται από αδαείς, είτε αυτός που τα έγραψε επιχειρεί να μας θεωρήσει όλους αδαείς. Τέτοιοι μαγικοί λογαριασμοί που γεμίζουν από μόνοι τους με χρήματα και εξοφλούν τους λογαριασμούς, υπάρχουν μόνο στη φαντασία του κάθε πρώην διατελέσαντα αυτοδιοικητικού – κακοδιαχειριστή χρημάτων, που νόμιζε ότι επειδή του τα έδινε παλιά ο υπουργός, αυτός μπορούσε να τα ξοδεύει κατά το δοκούν.

Προκειμένου όλοι οι δημότες, όλων των δήμων, να είναι ενήμεροι για το που πάνε τα χρήματά τους, περιγράφω και πάλι την διαδικασία που ακολουθείται και η οποία είναι η εξής:

Η ΔΕΗ εισπράττει από όλους μας χρήματα για τα Δημοτικά Τέλη (Χρήματα για τον Δημοτικό Φωτισμό και την Καθαριότητα δηλαδή), μέσω της εξόφλησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Το ποσό αυτό είναι ανάλογο των τετραγωνικών μέτρων της οικίας μας και της χρήσης κάθε ακινήτου ειδικότερα. Από τα χρήματα αυτά η ΔΕΗ οφείλει να παρακρατεί όλα τα οφειλόμενα για τον Δημοτικό Φωτισμό ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ. Η ΔΕΗ ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ χρήματα από Δημοτικά Τέλη αν δεν εξοφληθούν οι λογαριασμοί που της οφείλονται για Δημοτικό Φωτισμό. Αν υπάρχουν χρήματα για επιστροφή, μετά την εξόφληση των οφειλομένων, η ΔΕΗ τα αποδίδει στον Δήμο, ο οποίος οφείλει να τα πιστώσει στον κωδικό που αφορά έσοδα από Δημοτικά Τέλη, για να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό που περιέγραψα παραπάνω.
Από τον Νοέμβριο του 2010, ήτοι από την συγχώνευση σχεδόν των δύο πρώην Δήμων (Φιλιατών και Σαγιάδας) υπήρχε χρεωστικό υπόλοιπο του ενιαίου Δήμου Φιλιατώνπρος την ΔΕΗ από δημοτικό φωτισμό ύψους 180.000 ευρώ και έως και τον Ιούλιο του 2012 το υπόλοιπο Δήμου Φιλιατών συνέχισε να παραμένει χρεωστικό, λόγω των οφειλών και των παρακρατήσεων για τα παλαιότερα χρέη, αλλά κυρίως λόγω του πολύ χαμηλού συντελεστή εισφοράς των δημοτών του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Φιλιατών, του οποίου τα εισπραττόμενα χρήματα δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τα έξοδα ούτε καν για τον Δημοτικό Φωτισμό!!!.
Η ΔΕΗ ουδέποτε μέχρι και το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013απέδωσε κάποιο χρηματικό ποσό στον Δήμο, διότι φρόντιζε να το παρακρατεί για τις παλαιότερες ανεξόφλητες οφειλές. Οι λογαριασμοί των αντλιοστασίων ύδρευσης δεν εξοφλούνταν, όπως θα έπρεπε, από τις εισπράξεις της ύδρευσης οι οποίες έχουν και αυτές ανταποδοτικό χαρακτήρα, (δηλαδή εισπράττω μόνο όσα απαιτούνται για τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης των δικτύων αλλά και για το ηλεκτρικό ρεύμα των αντλιοστασίων!!!). Την 29 Μαίου 2013 με την 103/2013 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών, πίστωσε για πρώτη φορά στα έσοδα του Δήμου και υπέρ λειτουργίας ΧΥΤΑ (ΚΑ 20-7336.001), όπως άλλωστε είναι και το ορθό για τα χρήματα αυτά, το ποσό των 13.999,87 ευρώ. Στην συνέχεια την 04 Δεκεμβρίου 2013 με την 200/2013 απόφασή του ο δήμος πιστώθηκε στον κωδικό 20-6211.001 με ακόμη 57.919,38 ευρώ, προερχόμενα από απόδοση δημοτικών τελών από τη ΔΕΗ. Την συνέχεια όπως αυτή διαμορφώθηκε το 2014 δεν είμαι σε θέση να την γνωρίζω. Αυτό όμως που γνωρίζω είναι ότι η πίστωση των χρημάτων αυτών καλώς έγινε και αυτή είναι η προβλεπόμενη διαδικασία.

Εκείνο που δεν γνωρίζω είναι αν από το 2013 και μετά ήρθαν από την κεντρική κυβέρνηση χρήματα για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, και αν αυτά αφορούσαν την εξόφληση των χρεών που υπήρχαν στο τέλος του 2010 προς την ΔΕΗ και άλλους παρόχους, καθώς και που αξιοποιήθηκαν αυτά? Τα έτη 2011 και 2012, εξ όσων γνωρίζω, δεν είχαν έρθει χρήματα για τέτοιες ληξιπρόθεσμες οφειλές, παρότι είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και είχε ζητηθεί το οφειλόμενο προς την ΔΕΗ ποσό.

Εν κατακλείδι θα πρέπει να τονίσω ότι σύμφωνα με τον νόμοτα χρήματα των δημοτικών τελών, τα οποία είναι ανταποδοτικά, πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση λογαριασμών ρεύματος και την συντήρηση του δημοτικού φωτισμού και για την καθαριότητα, αλλά αυτό συνεπάγεται ότι και τα χρήματα που εισπράττονται από τους λογαριασμούς ύδρευσης θα πρέπει να καταβάλλονται για την εξόφληση των ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων όπως προβλέπεται, και όχι για να καλύπτουν άλλες ανάγκες των δημοτικών αρχών!!!!!!!!!! ή να διαπιστώνεται ότι λείπουν σε μετρητά από τα ταμεία, όπως έγινε παλιότερα (πριν το 2010) στο Δήμο Φιλιατών, όπου υπήρξε «εικονική» κλοπή για να δικαιολογηθούν χρήματα που έλειπαν!!!!
Παρατηρώ όμως ότι δεν υπήρξε καμία ουσιαστική βελτίωση όσον αφορά τα χρέη που υπήρχαν τον Οκτώβριο του 2014 με τον Μάρτιο του 2016. Τότε τα χρέη προς την ΔΕΗ ήταν 520.000 και τώρα έγιναν 550.000, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η νυν δημοτική αρχή μπορούσε να εξοφλήσει τα χρέη αυτά και δεν το έκανε, αν δεν ήρθαν χρήματα για τον σκοπό αυτό από την κεντρική κυβέρνηση. Η διακοπή η οποία έγινε και αποδόθηκε για πολιτικούς λόγους σε συγκεκριμένο δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας αδικεί και τον καταγγέλλοντα αλλά και τον δεχόμενο την καταγγελία αυτήν. Ουδέποτε θα υπήρχε τέτοια περίπτωση να γνωρίζει ο άριστος αυτός συμπολίτης μας, ο οποίος υπεραγαπάει τον τόπο του, ότι θα γινόταν διακοπή ρεύματος στο Δημαρχείο της πόλης του, και δεν θα το απέτρεπε αν είχε την δυνατότητα, που πιθανόν και να μην είχε. Για τις διακοπές ρεύματος που γίνονται, εξ όσων γνωρίζω από την ενασχόλησή μου με το θέμα, εντολές δίνονται απευθείας από την Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου – Ηπείρου στην Πάτρα και σε πολλές των περιπτώσεων, δεν ενημερώνουν καν την τοπική ΔΕΗ.
Κατά την άποψή μου για να διευθετηθεί το όλο ζήτημα και να εξοικονομηθούν τα απαιτούμενα χρήματα ο Δήμος Φιλιατών θα πρέπει να προχωρήσει:

– Στην διαμόρφωση του ύψους των καταβαλλομένων δημοτικών τελών από τους δημότες με τέτοιο τρόπο ώστε αυτά να είναι πραγματικά ανταποδοτικά. Σήμερα η Δημοτική Ενότητα Σαγιάδας (πρώην δήμος Σαγιάδας ) καταβάλει συνολικά για Δημοτικά Τέλη και Φόρο 1,20 ευρώ ανά τετραγωνικό, η δε δημοτική ενότητα Φιλιατών (πρώην Δήμος Φιλιατών) συνολικά 0,90 ευρώ.

– Τον περιορισμό και κατάργηση των λαμπτήρων και στύλων οι οποίοι φωτίζουν αποθήκες και στάβλους σε κάμπους και σε βουνά, οι οποίοι τοποθετήθηκαν για ψηφοθηρικούς λόγους, και για τους οποίους οι δημότες καταβάλουν, μέσω των δημοτικών τελών, ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, χωρίς αυτό να γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία!!

– Τα έσοδα της ύδρευσης θα πρέπει να αξιοποιούνται από την δημοτική αρχή για τον σκοπό τον οποίον εισπράττονται, αν και σύμφωνα με όσα γνωρίζω τα προϋπολογιζόμενα χρήματα για έξοδα ύδρευσης, και αυτά που τελικά εισπράττονται για την ύδρευση, δεν επαρκούν για να καλύψουν τα έξοδα που γίνονται και τα οποία αφορούν: ηλεκτροδότηση αντλιοστασίων, επισκευές αντλιών, καύσιμα οχημάτων, συντήρηση οχημάτων, αντικατάσταση αντλιών κλπ.
Εκείνο που επιπλέον θα πρέπει να αναφέρω σχετικά με τα παραπάνω, είναι ότι για όσο χρονικό διάστημα είχα ενημέρωση για τοθέμα της εξόφλησης των λογαριασμών ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων,χωρίς να έχω κάποια αρμοδιότητα, αφού αυτό αποτελεί αντικείμενο του αρμόδιου τμήματος ύδρευσης του Δήμου, είναι ότι κατά τη διάρκεια του 2012, και μέχρι τον Σεπτέμβριο του έτους αυτού, εξοφλήθηκαν λογαριασμοί ύψους 127.000 ευρώ, σε τέσσερις συνολικά πληρωμές που έγιναν. Αν για τα έτη 2013 και 2014 δεν εξοφλήθηκαν άλλοι λογαριασμοί, που να αφορούν δαπάνες ηλεκτροδότησης αντλιοστασίων για ύδρευση, και προέκυψε ως αποτέλεσμα το χρέος των 520.000 ευρώ τότε, το οποίο έγινε 550.000 ευρώ σήμερα, δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω, όπως δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν όλα τα εισπραττόμενα χρήματα, τα οποία προφανώς δεν επαρκούσαν, χρησιμοποιούνταν για το σκοπό που εισπράττονταν και δεν κάλυπταν «άλλες ανάγκες».

Επιπλέον όσον αφορά χρηματικά ποσά τα οποία θα πρέπει η ΔΕΗ να διευθετήσει και πιθανώς να επιστρέψει στον δήμο Φιλιατών, λόγω παραλείψεων και λαθών τα οποία έγιναν στο παρελθόν, επαναλαμβάνω και πάλι ότι ευχαρίστως θα ενημερώσω τους αρμόδιους αιρετούς και υπαλλήλους για να επιληφθούν και να ενεργήσουν όπως θεωρούν ορθό και νόμιμο, αν το θεωρήσουν απαραίτητο. Εγώ εξάντλησα κάθε περιθώριο που είχα και κουράστηκα να παλεύω με τους ανεμόμυλους, αλλά είμαι πάντα στην διάθεσή τους.

Θεωρώ υποχρέωσή μου ακόμη να διευκρινίσω ότι:
Τα χρέη των πρώην Δήμων Φιλιατών και Σαγιάδας προς την ΔΕΗ τονΔεκέμβριο του 2010 ανέρχονταν στο ποσό των 180.000 ευρώ.
Οπρώην Δήμος Σαγιάδας όφειλε τον Δεκέμβριο του 2010 στην ΔΕΥΑΗγουμενίτσας για την ύδρευση των κοινοτήτων Ραγίου και Κεστρίνης το ποσό των 90.000 ευρώ περίπου.

Επιπλέον είναι γεγονός ότι οι πριν το 2010 δημοτικές αρχές όντας απασχολημένες σε μια διαρκή κατανάλωση χρήματος και στην δημιουργία χρεών, ( 1.700.000 τα χρέη του πρώην Δήμου Σαγιάδας και 3.000.000 περίπου του πρώην Δήμου Φιλιατών), δημιούργησαν ένα άναρχο τοπίο και έδωσαν ανεξέλεγκτη εξάπλωση στον δημοτικό φωτισμό με αποτέλεσμα την φωταγώγηση κάμπων και σταύλων αντί για τις προβλεπόμενες πλατείες και δρόμους. Υπήρχαν ακόμα τηλέφωνα σε γραφεία, κοινότητες και κλειστά σχολεία, για τα οποία πληρωνόταν για χρόνια λογαριασμοί, χωρίς αυτά να λειτουργούν!!! Αντλιοστάσια τα οποία δεν λειτουργούσαν αλλά είχαν παροχές ηλεκτρικού ρεύματος. Κοινοτικά γραφεία, αποθήκες και πολλά σχολεία με παροχές ρεύματος τα οποία πλήρωνε ο Δήμος, χωρίς να λειτουργούν και αυτά. Στην ουσία δεν γνώριζαν τι πλήρωναν και σε ποιόν!! Απλά ζητούσαν από το κράτος χρήματα και τα ξόδευαν χωρίς μέτρο!!!

Έτσι, με τάξη και οργάνωση, μάθαμε να λειτουργούμε εμείς στον Στρατό και για αυτό η κοινωνία σε κάθε πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει στρέφεται πάντα στις Ένοπλες Δυνάμεις!!! Αν μας αντέγραφαν και λίγο οι πολιτικοί δεν θα είχαμε φτάσει στα χάλια που βρισκόμαστε!!!!!!

Κωστάρας Σταύρος
Αξιωματικός Ε.Α
& πρώην Αντιδήμαρχος

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *