«Μαύρο» στις επαρχιακές εφημερίδες βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ Άφαντος ο τοπικός βουλευτήςΛουκέτο στις επαρχιακές εφημερίδες προσπαθεί να βάλει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Πριν λίγες μέρες δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση, από τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Υποδομών με τις υπογραφές των κ.κ. Σταθάκη - Σπίρτζη, σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις.

Παρά τις περί αντιθέτου κατά καιρούς διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, στους εκπροσώπους της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, εξαφάνισαν ως δια μαγείας τη δημοσίευση των διακηρύξεων στις εφημερίδες (άρθρο 61).

Με βάση το προς διαβούλευση σχέδιο νόμου, οι δημοσιεύσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά σε ιστότοπο του υπουργείου με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για τη διαφάνεια της διαδικασίας, όσο και για την βιωσιμότητα των 200 και πλέον περιφερειακών εφημερίδων που εντάσσονται σήμερα στον Ν.3548/2007.

Κι αυτό, παρ' ότι η κατάργηση της δημοσίευσης των διακηρύξεων στις εφημερίδες δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, ούτε θα επιφέρει κανένα δημοσιονομικό όφελος, αφού συνήθως το κόστος δημοσίευσης επιβαρύνει τους εργολάβους και τους προμηθευτές!

Ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Σταθάκης, σε συνάντησή του με τις Ενώσεις Ιδιοκτητών των επαρχιακών εφημερίδων τον περασμένο Οκτώβριο, είχε δεσμευθεί ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης των κρατικών δημοσιεύσεων.

Η δημοσίευση προκηρύξεων και διακηρύξεων αποτελεί και ένα ελάχιστο μέσο στήριξης του περιφερειακού τύπου.

Αν αποστερηθεί ο περιφερειακός τύπος το μοναδικό σταθερό έσοδο που έχει, αυτό θα οδηγήσει πολλές εφημερίδες σε κλείσιμο, θα χαθούν θέσεις εργασίας, ενώ θα δημιουργηθούν συνθήκες και προϋποθέσεις ελέγχου της ενημέρωσης στο χώρο των περιφερειακών ΜΜΕ.

Σαν εφημερίδα ΤΙΤΑΝΗ, στείλαμε ερώτημα στον τοπικό κυβερνητικό βουλευτή κ. Μάριο Κάτση, ο οποίος δεν μπήκε καν στο κόπο να μας απαντήσει, κάτι που εκλαμβάνουμε ως συνταύτιση του κ. Κάτση με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης.

Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε «εμπάργκο» δημοσιεύσων που προέρχονται τόσο από τον τοπικό βουλευτή, όσο και από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Για τον κίνδυνο κλεισίματος των επαρχιακών εφημερίδων κατέθεσαν ερώτηση βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας την οποία και δημοσιεύουμε στη συνέχεια.

Ελπίζουμε τελικά η λογική να πρυτανεύσει, και τα αρμόδια υπουργεία να αλλάξουν ρότα, μέχρι τις 28 Μαρτίου, οπότε και εκπνέει η προθεσμία της δημόσιας διαβούλευσης.

Η Ερώτηση

Προς κύριο Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

ΘΕΜΑ: «Η επαπειλούμενη συρρίκνωση και κατάργηση των κρατικών δημοσιεύσεων στραγγαλίζει, οικονομικά, τον περιφερειακό τύπο και πλήττει τη διαφάνεια»

Κύριε Υπουργέ,

Η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη δημοσίευση στον περιφερειακό τύπο των κρατικών προκηρύξεων διαγωνισμών, διακηρύξεων και διοικητικών πράξεων και αποφάσεων, έχει προκαλέσει κλίμα αναστάτωσης.

Επισημαίνω ότι με το άρθρο 152 του Ν.4281/2014, διασφαλίστηκε η διατήρηση των κρατικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό τύπο, όπως προβλεπόταν από το Ν.3548/2007.

Οφείλω, επίσης, να επισημάνω ότι οι σχετικές δημοσιεύσεις πέραν του ότι ενισχύουν τις εφημερίδες της περιφέρειας, συντείνουν στην εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας και του δημόσιου ελέγχου.

Είναι, επίσης, σαφές ότι αν οι περιφερειακές εφημερίδες απολέσουν αυτό το έσοδο, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα λειτουργίας και θα υπάρξει απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας, ενώ η συρρίκνωση του περιφερειακού τύπου θα δημιουργήσει συνθήκες και προϋποθέσεις ελέγχου της ενημέρωσης.

Αξίζει να τονιστεί ότι οι κρατικές δημοσιεύσεις στις εφημερίδες της περιφέρειας είναι μια συνήθης πρακτική στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις

ΗΠΑ, στοχεύει στην ενίσχυση και στην ανεξαρτησία του περιφερειακού τύπου αλλά και στη διαφάνεια.

Στη Γαλλία, το δημόσιο διέθεσε 400 εκατομμύρια ευρώ στον περιφερειακό τύπο μέσω κρατικών δημοσιεύσεων.

Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο η κυβέρνηση επιδιώκει τη συρρίκνωση από το 2017 και την ουσιαστική κατάργηση, από το 2019, των κρατικών δημοσιεύσεων στον επαρχιακό τύπο.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη διατήρηση των κρατικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό τύπο;

2. Για ποιο λόγο ο κύριος Υπουργός επιδιώκει την αλλαγή του νόμου, όταν ο ίδιος είχε δώσει διαβεβαιώσεις τον περασμένο Οκτώβριο στο Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Περιφερειακού Τύπου ότι δεν πρόκειται να καταργηθούν οι δημοσιεύσεις;

3. Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση ότι η επαπειλούμενη συρρίκνωση ή κατάργηση των κρατικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό τύπο, θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλές εφημερίδες και στην απώλεια θέσεων εργασίας;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Α/Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

1. Κόνσολας Μάνος Βουλευτής Δωδεκανήσου

2. Στύλιος Γιώργος Βουλευτής Άρτας

3. Βεσυρόπουλος Απόστολος Βουλευτής Ημαθίας

4. Γκιουλέκας Κωνσταντίνος Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης

5. Αντωνίου Μαρία Βουλευτής Καστοριάς

6. Χαρακόπουλος Μάξιμος Βουλευτής Λάρισας

7. Ράπτη Ελένη Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης

8. Μπούρας Θανάσης Βουλευτής Αττικής

9. Τσιάρας Κωνσταντίνος Βουλευτής Καρδίτσας

10. Καράογλου Θεόδωρος Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης

«Μαύρο» στις επαρχιακές εφημερίδες βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ Άφαντος ο τοπικός βουλευτής «Μαύρο» στις επαρχιακές εφημερίδες βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ  Άφαντος ο τοπικός βουλευτής Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 26, 2016 Rating: 5
Από το Blogger.